pondělí, července 31, 2006

Zatčen Ahmad Batebi, symbol studentské revolty ´99, umírá Akbar Mohammadi

Podle posledních zpráv byl zatčen studentský sktivista Ahmad Batebi, symbol krvavě potlačené studentské revolty z r. 1999. Tahleta fotografie Ahmada. držícího krvavé triko studenta, který byl zabit bezpečnostními složkami, obletěla svět na obálce časopisu "The Economist". Íránský diktátorský režim mu nikdy neprominul toto ponížení. Ahmad byl dlouho vězněn a držel hladovky.
Byl zatčen tajními agenty v civilu, spolu s manželkou, když vycházeli z jejich bytu. Byla u nich provedena domovní prohlídka, byly zabaveny jejich osobní věci, počítač, CD nosiče, rodinné fotografie a podobně. Jeho zatčení spadá do rámcového programu zatýkání studentských aktivistů, myslitelů, novinářů, právníků a podobně.

Jeho spolubojovník, Akbar Mohammadi, (fotografie vpravo), jeden z organizátorů povstání, měl nešťastný osud. Dnes ráno údajně zemřel ve věznici Evin, kde byl vězněn 7 let (od 1999, dostal 15 let vězení). Zemřel po 9 dnech hladovky a poté co byl podle svědků surově bit strážci. Stal se další obětí boje za lidská práva a svobodu myšlení, dalším z tisíců bezejmenných, kteří se nedostanou do novin a na televizní obrazovky, i kdyby zasluhovali první stránky a palcové titulky. Čest jeho památce.

On je skutečný "shahid" (šahíd - mučedník), ne ti prokletí sebevražední atentátníci, kteří se vyhazují do vzduchu aby zabili civilisty. Mír s tebou Akbare.

Žádné komentáře:

Okomentovat