pondělí, července 31, 2006

Smlouva o nešíření jaderních zbraní.. ale k čemu nám vlastně je?

Už po několikáté Írán nadhodil téma odstoupení od Smlouvy o nešíření jaderních zbraní.
V úterý 25. 7. 2006 mluvčí íránského Madžlisu (parlamentu) Gholam-Ali Haddad Adel řekl, že Írán "přehodnotí" svůj přístup jako signatáře Smlouvy o nešíření, jestli bude jeho spis předložen Radě Bezpečnosti (asi mi už paměť neslouží, ale zdá se mi, že íránský spis už na RB byl).

"Jestli bude jaderní spis předložen RB a uvidíme, že jednající strany používají hrozby místo toho, aby se přidržovali cesty diplomatických jednání, přirozeně parlament přehodnotí metody přístupu k jadernímu tématu" řekl tisku Haddad-Adel. "Jakákoliv spolupráce vlády s MAAE, jako pokračování členství vrámci Smlouvy o nešíření a spolupráce vrámci Dodatečného Protokolu, závisí na souhlasu a přijetí parlamentem. Jestli parlament rozhodne, že pro zemi pokračování ve spolupráci s MAAE nepředstavuje žádnou výhodu, a že jsme partnerem, který vždy ztrácí v každém jednání, pokračování za těchto podmínek nebude v našem zájmu."

Co je z této rétoriky patrné?
- S tím vývojem jaderných zbraní to přece jenom nebude tak košer, jak to Írán tvrdí... proč by jinak odstupoval od Smlouvy o nešíření?
- Zatím to byl pořád Írán, kdo nedodržoval a nesplnil žádné požadavky mezinárodních organizací: ignoroval všechny dotazy a dodnes nedal odpověď na mnohé zajímavé záhady více než 15 letého tajného programu. Ignoroval i ultimáta. A nic se mu nestalo. Zatím je mu jenom vyhrožováno tím, že mu bude ještě více vyhrožováno. Směšné.
- Jeho přirozené právo na energii mu nikdo nebere. Ale proč tedy velice pravděpodobně odmítne balíček výhod, ve kterém je i lehkovodní elektrárna? Takže možná nemá až tak moc zájem na energii, když je pro něj důležitější technologie, která umožňuje kromě jiného výrobu náplní do hlavic...
- Spolupráce s MAAE se netýká jenom vyloučení vývoje zbraní, ale i civilní bezpečnosti. Írán je země, která leží v zemětřesné oblasti a (od revoluce 79) nerespektuje ani nejzákladnější protiseismická opatření ve výstavbě, ve které padají letadla jako hrušky a v dopravních nehodách umírají stovky lidí, a která plánuje výstavbu elektráren při hranicích s jinými zeměmi Perského Zálivu. Mezinárodní, nebo alespoň odborné inspekce jsou hlavně v zájmu okolních zemí. Radiace se nezastaví na hranici u pasové kontroly. Je to především otázka RESPEKTU A OHLEDUPLNOSTI k ostatním lidem... parketa, na které íránská vláda má co dohánět. Stačí se podívat jak se chová k vlastnímu obyvatelstvu...

Žádné komentáře:

Okomentovat