pondělí, července 31, 2006

Politický šach Íránu, Ruska a Číny...

Posledná vyjádření Íránské vlády o mírové konferenci o izraelsko-libanonské krizi v Římě jenom potvrzují arogantní velmocenské ambice Íránu ("jednání - hlavně o Blízkém Východě - se neobejdou bez Íránu... jinak je jakákoliv dohoda odsouzena na neúspěch"). Tímto Írán i nepřímo přiznává, že se do situace vměšuje. Neakceptuje rezoluce RB OSN a dělá si co chce, ale do každého rozhodnutí chce zasahovat. Tolik oslavovaným vstupem do "nukleárního klubu", "neutralizací nukleární hrozby Izraele", hrozbami komukoliv, kdo by na Írán zaútočil a použitím vlivu militantních politických skupin si Írán chce vydobýt hegemonii na Blízkém Východě a větší hvězdičku na světovém politickém nebi.
Rezoluce OSN o sankcích, kterým by měl Írán čelit v případě nepřijetí balíčka ekonomických výhod a pokračování v obohacování uránu, byla zmírněna z důvodu opozice Ruska a Číny. Takže z konkrétních sankcí sešlo a rada jenom slíbila další hrozby. To znamená další čas a další diplomatické vítězství pro Írán. A další projev slabosti a nefunkčnosti OSN.
Proč se právě Rusko a Čína stali spojenci Íránu?
Rusko má podobnou ekonomiku jako Írán. Je v podstatě postavena na vývozu surovin, ropy, plynu.. a zbraní. Jinak nic moc převratného nevyrábí. Vysoké ceny energií mu dokonale vyhovují. Írán měl domácí výrobu, ta je ale teď na pokraji hluboké krize... a obviňování "blokády západních imperialistů" ze zlyhání jejich vlastní neodborné a neschopné hospodářské politiky je pouhou propagandou.
Írán je natolik zaslepen svým domýšlivým "velmocenským vzestupem" že možná nechápe, že Rusko se nepostavilo na "ochranu" Íránu protože je mu šíitská teokracie sympatická. Pro Rusko je Írán jenom sférou vlivu hluboce v srdci ropního Blízkého Východu a odběratelem zbraní a jaderních technologií. Írán zaslepeně bojuje proti americkému a evropskému "imperialistickému vlivu" a nevidí, nebo nechce vidět v Rusku stejnou velmoc s imperialistickými ambicemi, která ho může převálcovat, až udělá něco, co se mu nebude líbit. A Rusko je blíž než USA.
Čína postupně svým bezkonkurenčně levným zbožím pomalu a nehlučně dobývá světové trhy a ruinuje domácí výrobu mnohých zemí včetně Íránu a zemí Evropské Unie. Už se moc nevyplácí Němcům a Francouzům stavět fabriky v nových členských zemích. Je levnější vykořisťovat čínské dělníky a zisky jsou vyšší.
Ale ekonomie Číny je závislá na energetických dodávkách. Rusko, a stejně i Írán, už pohrozili tím, že své dodávky energií budou orientovat ne na Evropu ale více směrem na východ.
Jestli se Rusko domluví na společném postupu s Íránem, povede se jim sevřít do kleští a vydírat toho nejzranitelnějšího: Evropu. Bez vojenské síly, která by za něco stála, v podstatě odkázaná na "ochranu" USA a NATO, pořád roztříštěná a hlavně energeticky z velké části závislá na Rusku a zčásti na Íránu a Blízkém východě.
S rostoucím vlivem na Blízkém východě a s pomocí Číny dokáže Rusko zvýšit svůj tlak na Evropu a - Spojené Státy. Zavání to zašlou hrozbou Studené války? Možná. Jenom tak mimochodem občas ve zprávách zazní poznámky o nových raketových programech USA a Ruska a odpovídajících protiraketových deštnících... kdoví, možná je představa o mutipolárním světě jenom iluzí...

Žádné komentáře:

Okomentovat