pondělí, července 31, 2006

Čistky... nejenom mezi aktivisty, ale i v perském jazyce

"Milující prezident" Ahmadínežád posledně vydal nařízení na čistky v perském jazyce. Samozřejmě by se krásná a slavná perština měla vyčistit od nánosů dekadentní západní kultury a barbarských západních jazyků... podle Akademie perského jazyka (Farhangestán-e zaban va adab-e farsí) mezi zapuzenými slovy je například "pizza", které se bude říkat "elastický bochník", "helikopter" bude "kroužící křídla", "chat" bude "krátká konverzace", "kabin" bude nahrazen výrazem "malá místnost", "mobile phone" bude nahrazen výrazem "telefon společník". Těchto slov je asi 2000 a samozřejmě se nebrala v úvahu arabská slova.. vždyť Korán byl napsán v arabštině... a kdyby chtěli vyčistit perštinu od všech 1400 letých arabských nánosů, bylo by to snad i 30-40 % slov!

Jenom malý náhled toho, čím by se lidé měli v Íránu zabývat... jazykové čistky by měly překrýt personální čistky na univerzitách, mezi aktivisty, novináři... i ve vládě.
Stejně jako povolení vstupu na fotbalové stadiony pro ženy a podobně "důležité zprávy", mají sloužit na odvrácení pozornosti diskutujících od skutečně závažných problémů, jako je nezaměstnanost, inflace, krize v domácí výrobě, nedostatek rafinovaného benzinu (v ropní zemi), hrozící sankce a nakonec provokativní kroky íránské vlády, které můžou národ dovést až do nové války...

Žádné komentáře:

Okomentovat