sobota, července 29, 2006

Že prý Írán nemá s Hizballáhem nic společného?

"Ale tatínku, proč mě zapíráš?"

Times Online, Amir Taheri, blízkovýchodní analytik íránského původu.

Hizbaláh, skupina v srdci libanonského konfliktu, je špičkou kopí íránských ambicí stát se supermocností, říká íránský komentátor Amir Taheri.

“Vy jste sluncem islámu, zářícím na svět!” Takto minulý týden popsal Hizbaláh Mohamed Chatámí, muláh, který byl do minulého roku prezidentem Íránu. Není žádným přeháněním označit Hizbaláh - libanonsko šíitskou milici - za regionální trumf Teheránu. Teherán vyhrál pokaždé, když ho vynesl. Zatímco mezi Izraelem a Hizbaláhem probíhá válka, teheránští politici si myslí, že dnes mohou opět vyhrát.

(na fotce hizballáhstánské vlaječky na stolech poslanců v íránském parlamentu)

“Zvu všechny věřící, aby očekávali dobré zprávy”, řekl íránský prezident Mahmoud Ahmadínežád minulé úterý. “Brzy budeme svědky zničení ostudné sionistické poskvrny”.

Jaké jsou vazby mezi Hizbaláhem a Íránem? V roce 1982 neměl Írán v Libanonu takřka žádný vliv. Libanonské šíitské měšťanstvo, které mělo za šáha s Íránem těsné vztahy, bylo zhrozeno, když se k moci dostali duchovní, kteří vytvořili Islámskou republiku.

Írán, snažící se proniknout do Libanonu, požádal svého velvyslance v Damašku Ali Akbara Mohtashamipoura, radikálního muláha, aby mu vybudoval předmostí. Mohtashamipour se rozhodl otevřít v Libanonu pobočku íránského Hizbaláhu (Strany boží).

Po mnoha schůzkách v Libanonu Mohtashamipour uspěl: ve svém zakládajícím prohlášení se zavázal “vytvořit Islámskou republiku Libanon”. Za tímto cílem byly do Bejrůtu poslány stovky muláhů, politických “vychovatelů” a členů Islámských revolučních gard.

Během dvou let se několik libanonských radikálních šíitských skupin, včetně několika s marxistickým pozadím, sjednotilo pod jménem Hizbaláhu, a staly se hlavní silou odporující izraelské okupaci Libanonu po vyhnání Organizace pro osvobození Palestiny Jásira Arafata v roce 1983.

Hlavní zbraní se stal teror. Během osmdesátých let Hizbaláh unesl více než 200 zahraničních obyvatel Libanonu, většinou američanů nebo západoevropanů (včetně Terryho Waita, vyslance Canterburského arcibiskupa). Organizoval únosy civilních letadel a více či méně zavedl myšlenku sebevražedných útoků proti americkým a francouzským cílům, zabil takřka 1000 lidí, včetně 241 amerických vojáků v Bejrůtu a 58 francouzských výsadkářů.

Kampaň přinesla výsledky. Po útocích Hizbaláhu Francie omezila podporu Saddámu Husejnovi. Amerika poskytla Íránu protitankové střely, které byly dodány přes Izrael, a které pomohly rozhodnout íránsko-íráckou válku ve prospěch Íránu. Výměnou Írán nařídil propuštění francouzských a amerických rukojmí.

Jakmile íránsko-írácká válka skončila, Teherán našel pro své libanonské aktivum daší použití. Provedl čistky a přebudoval Hizbaláh, aby mohl ovlivňovat kurz regionální politiky, a přitom ho používal k vedení nízkoúrovňové války proti Izraeli.

pokračování zde (http://info.pravdaoislamu.cz)
(děkuji isláminfo za překlad)

Žádné komentáře:

Okomentovat