pátek, července 14, 2006

Puzzle, Lego, a ostatní skládačky... provokace a hrozby hezky zapadají

Zatím všechno probíhá podle mých předpokladů. Ahmadínežád už ve čtvrtek pohrozil Izraeli, jestli napadne (nebo bude vyprovokován napadnout) Sýrii, tak se může těšit na pomstu Íránu: "Izraelský útok na Sýrii bude považován za útok na celý muslimský svět." řekl také, že "Organizace Islámské konference musí být aktivnější ve vztahu ke krizi, která byla vyvolána sionistickým režimem (jak to bylo doopravdy, to všichni víme: propusťte ty vojáky a bude po krizi)."

Rovněž pohrozil státům, které stojí na straně Izraele. "Měli by přehodnotit svou podporu sionistického režimu dříve než bude pozdě ". "Podpořovatelé Sionistického režimu ho musí odstranit dříve než bude příliš pozdě", řekl Ahmadínežád davu v severozápadním městě Maragheh. "Zlost národů v regionu se zvětšila. Jestli dosáhne vrcholu, bouře jejich hněvu se neudrží uvnitř hranic regionu a postihne i vlády, které podpořují Izrael".

Pohrozil také Evropské Unii, jestli bude dál tlačit na Írán aby ukončil svůj nukleární program:
"Jestli vyvoláte konflikt, budete nést důsledky". “Doteď jsme se pohybovali v rámci smlouvy o nešíření JZ a dohod, ale musí vědět, že jesli íránský národ dojde k přesvědčení, že nejsou úpřímní v jejich činech a návrzích, přehodnotí svou politiku"..."Evropané budou ti, kteří budou trpět za jakýkoliv problém, který se vyskytne. Nevyhledáváme konflikt, ale musí vědět, že nemůžou ublížit Íránskému národu."
Bohužel na USA si ještě netroufne. Jeho rakety ještě nedoletí tak daleko. Maximálně může zasáhnou Američany v Iráku.
Írán důsledně uplatňuje goebbelsovskou rétoriku už od 1979: my ubožáčci, všichni na nás útočí a nedovolí se nám rozvíjet a být samostatní! Bohužel se najdou takoví co jí uvěří...
Mě to trochu připomíná story z 31. srpna 1939: "skupina ´polských´ vojáků napadla německý vysílač..."
To, že uměle nazývá krizi Izraele vyprovokovanou jeho sousedy (patrně na povel Teheránu) útokem na všechny muslimy se je snaží sjednotit v myšlence džihádu... proti vyprovokovanému útoku. Logické ne?

6 komentářů:

  1. Zdravím, pane kolego.

    Chci se zeptat na Váš názor na roli Íránu...

    Dejme tomu, že platí předpoklad, že Írán nemá jaderné zbraně a že potřebuje ještě několik desítek měsíců na výrobu.

    Proč by vyprovokovával právě teď střet s Izraelem? Chce podvázat nebo vyčerpat jeho bezpečnostní kapacity? Chce vyprovokovat širší konflikt v regionu? A jak s tím může souviset onen 22. srpen?

    To je otázek, co? :-)

    Vše dobré, Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Dobry den Tome, no, těch otázek je hodně... Já taky neznám na všechny odpověď, tu znají jenom šílenci v Teheránu a jejich loutky. Mé dohady a předpodklady vycházejí z některých známých skutečností a z analýzy ideologie íránské vlády, co je moc důležité a na co mnozí nepřihlížejí! Na Írán neplatí zásady běžného diplomatického chování, dokazuje to pořád, t.j. íránská vláda lže, svému lidu i světu, když to má zapotřebí, pak klidně řekne pravdu, ale jí pak třeba nikdo nevěří... vysoká míra nevyzpytatelnosti... já osobně si myslim (pozor, je to jenom můj dohad!), že v srpnu Írán oznámí (po relativně vystupňovaném tlaku od RB?) že odstupuje od Smlouvy o nešíření JZ a oznámí také, že už má nukleární zbraně (podle mě je už má, nebo bude mít cobydup:)... Imám Rezá, patron zázraků!. A zároveň může třeba oficiálně vyhlásit celomuslimský džihád "sionistické agresi", mezitím může další provokací dovést do války i Sýrii...
    Pro ta sfanatizovaná zvířata nemají lidské životy naprosto žádnou cenu, dokazují to každý den. Proč teď? Mmh, to načasování... tedy, i mě ta rychlost trochu překvapila... do poloviny srpna zbývá už jenom měsíc... konflikt se určitě vytáhne a prohloubí, určitě se tak brzy neuklidní. Důvody? mmh. odpoutat pozornost světa od jejich jaderního problému, když už mu hrozí sankce, ale to je teď už snad jedno, zaměstnat Izrael (který se údajně chystal na akci typu "Osirak" proti íránu) v podstatě na dvou frontách (Gaza,Libanon), oslabit ho, ale hlavně VYPROVOKOVAT, aby izraelský odvětný útok mohl nazvat AGRESÍ. Propagandisticky je vždy lehčí zdůvodnit "obrannou" válku než "útočnou". Hezký propagandistický tah - postavit "džihád" do pozice obranné války všech muslimů... "my chudáčci, každý na nás útočí". Konflikt a jeho rozšíření v regionu íránu určitě pomůže: kromě toho, že zvýšil ceny ropy, otevírá odbytiště pro zbraně a posíluje propagandu i domácí: obrátí pozornost lidí od jejich vlastní bídy na vnějšího "nepřítele". A co je dosti zneklidňující je ideologie sekty Hojatieh, kam patří mnozí hlavní představitelé Íránu: celosvětový džihád, válka, ničení a utrpení a konečné vítězství islámu. Prostě šílená vize. Takže.. 22. srpen: nejšílenější možnost, teď to trochu přeženu: Írán oznámí: máme jádro. Izraelci jestli chcete žít, jdětě pryč z muslimské země, tam odkud jste přišli, do Evropy a tak (AhmadiN. už to říkal! )Jestli neodejdete... to si netroufám dopovědět.

    OdpovědětVymazat
  3. A ještě jedna věc... Hizballáh je prodlouženou paží Íránu, stejně jako Izrael je ostrůvkem Západního světa na B.V., samozřejmě USA budou podpořovat Izrael v jakémkoliv větším konfliktu, kdyby ho sám nezvládl. Írán tak získá tak kýženou iluzi, která se eventuelně může stát skutečností, že válčí proti USA a celému západnímu světu. "studenou" válku Írán USA vyhlásil už před 27 lety (útok na US ambasádu). Írán je posedlý myšlenkou konfrontace s USA a naplnění 27 letého revolučního hesla "marg bar Ámriká, marg bar Esrayil" (smrt americe, smrt izraeli)

    OdpovědětVymazat
  4. Hm, hm, hm, to co říkáte, se mi právě taky honí hlavou. Jenže... :-)

    Opět předpoklady: Pokud si Ahmadínežádi myslí, že toho dvanáctého imáma přivedou na svět nějakým chaosem, bude muset být "pořádný".

    Aby mohl být "pořádný", potřebují k tomu odpovídající potenciál. Jedna či dvě atomové pumy by jim jistě nestačily, kromě toho, kdyby jednu hodili na Izrael, pošlou za pannami do Ráje celé zástupy mučedníků jedním vrzem. Bude to takový atomový konvoj. Takže: museli by mít atomových pum víc, sedm, dvanáct, patnáct?

    Aby mohl být chaos "pořádný", musel by být lid maximálně jednotný. A co já tak kde čtu o Íránu, lid je všelicos, jen je zrovna jako blok mramoru.

    Takže: 1/ jaderný potenciál, 2/ přepravní kapacity, 3/ odhodlání lidu (bylo by zajímavé vědět, co se "káže" v mešitách v poslední době), 4/ Íránu by musel tleskat celý islámský svět, tedy ta polovina té "íránské" denominace. A hlavně:

    22. srpen se blíží a bystroočkům by jistě neunikly nějaké přesuny amerických kapacit. Třeba letadlových lodí, anebo aktivity jiné. Američani by to měli vědět, kdyby Ahmadínežád opravdu něco chystal. Doufám....

    No, tak tohle se mi taky honí hlavou. Jak říkám, leccos mi ukazuje na nějaký Armaggedon, ale leccos mi zase nepotvrzuje, že by na pokus o něj měl Írán sílu.

    Každopádně mockrát děkuji za odpovědi.

    Vše dobré, Tom

    OdpovědětVymazat
  5. Dobry den Tome...
    tak... ohledně toho Armageddonu, nebo říkejme tomu raději "konflikt větších rozměrů", zní to střízlivěji a méně strašlivě.
    1. síly... jo, je pravda, že několik hlavic nestačí, ale řekněme také, že Izrael je malý... a kromě toho, dosah hlavic je vždy lokální. ale tady nejde jenom o jádro. ničivé jsou i biologické nebo chemické zbraně, požadovaný účinek - teror, chaos a smrt se dostaví. A tady je to už mnohem zajímavější. Na nasazení bio/chem. zbraní není potřeba až tak moc jak na vývoj a vypálení nukl. zbraní. a dají se celkem snadno propašovat kamkoliv. jak se pašuje všechno ostatní. Propašovat zkumavku s nějakým hypernakažlivým svinstvem a pak ji otevřít někde ve frekventovaném uzlu odkud se lidé rozbíhají do všech koutů světa.. třeba letiště... to přece vůbec není těžké. Já si myslím, že hlavní zbraní Íránu nebudou jaderní hlavice/bomby, ale malé teroristické buňky rozmístitelné (a možná už i rozmístěné) po celém světě. Jsou flexibilní, relativně levné a patřičně smrtící... (na co to vlastně Írán utrácí peníze jiných národů za 75 dolarovou ropu?)
    2. přepravní kapacity: a) írán má několik programů raket dlouhého doletu ve spolupráci se Sev. Korejí.
    b) ani není potřeba střel dlouhého doletu, z Iráku nebo přes logistický uzel - Sýrii a Libanon - má Írán Izrael hned na dostřel. ohledně logistiky jiných zbraní: všechno se dá propašovat. Odpálení: "sebevražedné odpalovací rampy"
    3. jednota/souhlas/názor lidu... to ty šílence přece nikdy nezajímalo... Mesbah Yazdi, jeden z tech, kdo se o to snaží, řekl že úplně postačuje podpora 10 procent (co asi odpovídá míře podpory extrémistických cílů vlády mezi Íránci). A mezi nima se najdou ti, kdo to všechno provedou. Zbytek se pokusí umlčet vhodnou propagandou nebo násilím. Mají v tom praxi. Navíc: oni už nemají co stratit. Lidé, t.j. těch 70-80 % normálních, jsou ze dne na den nespokojenější. Ti šílenci se nebojí stavit všechno na jednu kartu. Jestli se nepovede, oni už stejně skončili.
    4. islámský svět... a tady to všechno asi vázne i doufám uvázne na mělčině:
    šíitští muslimové (kterých je shodou okolností také 10%) kontrolují nejdůležitější regiony s ropou (Írán, Irák) i ve státech kolem perského zálivu. Sunnitští muslimové šíity opovrhují a navíc Írán, který by se rád postavil do čela Arabů je nearabským státem. Arabové opovrhovali Peršany (říkalo se jim "Ajam" tedy něco jako hloupý, němý, jako "němec" v češtině). Takže Sunnitská většina by se velice těžce DOBROVOLNĚ podřídila vládě šíitů, natož nearabů. Mnohé arabské státečky se ale bohužel musí spolehnout na vojenskou ochranu USA. Takže: írán by musel arabské státy DONUTIT ke spolupráci: nukleární hrozbou nebo teroristickými útoky, které by zatáhly do konfliktu je samotné a USA...

    22. srpen... já si nemyslím, že tento den byl vytyčen jako datum nějakého většího útoku. Ale nevylučuji, že možná podnikne další menší zákernost Izraeli přes své věrné loutky (jestli je mezičasem Izrael nezlikviduje, co je úloha snad na několik týdnů bojů). je to přesně za měsíc (dnes je 22. července)... myslím si, že možná Írán odstoupí od Smlouvy o nešíření a vyhlásí, že ty A-bomby už má a zas pohrozí Izraeli. Nevím, co se jim přesně honí hlavou. Možná je lepší nevědět.. asi by se ze mě stal sebevražední ANTIdžihádista :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Zdravím!

    A opět děkuji za výklad. :o)

    Chceš-li obrázek Ahmadíneřáda do sbírky k použití.... zrovna jsem jeden pěkný našel: http://www.rushlimbaugh.com/home/daily/site_072106/content/rush_on_a_roll.Par.0002.ImageFile.jpg

    Kdyby se nevešlo, jakože asi ne, rozkouskovávám...:

    http://www.rushlimbaugh.com/home
    /daily/site_072106/content
    /rush_on_a_roll.Par.0002.ImageFile.jpg

    Tom

    OdpovědětVymazat