pondělí, července 10, 2006

Novinky z MAAE... muž, který toho věděl příliš moc!

.. a proto musel odejít ze scény... MAAE se snažila zabránit zveřejnění článku, protože poskytuje důkaz o tom, že El Baradej pracuje pro Írán...

Die Welt (tady v němčině) uveřejnil velice zajímavý článek. Jde o Íránem vynucené propuštění Chrisa Charliera, šéfinspektora MAAE ve věci íránského jaderného programu, člověka, který zblízka mohl vidět (alespoň to, co mu Íránci povolili) vývoj jaderného programu od r. 2003 (odkdy se po víc než 10 letech utajování stal veřejně známým přes "udání" opozičních skupin... přehled jeho vývoje od začátků v nejdůležitějších bodech tady)
Je to jeden z mála lidí mimo Írán a Abdula Kádira Chána, který ví dost na to, aby mohl vyslovit opodstatněné obvinění, že Írán vyvíjí jaderné zbraně. Proto nikdy nechtěl uzavřít íránský protokol a úplně vyloučit vojenské zneužití nukleárního programu Íránem. A proto měl také roztržky s El Baradejem.
Nukleární vyjednavač za Írán Ali Larijani (Laridžání, velice důležitá osoba z velice důležité skupiny iránské vlády) dal Baradejovi ultimátum na propuštění Charliera ze služby a Baradej neváhal ani minutu...

Loutkové divadýlko "Ali Bábá a 40 zbojníků, ehm, inspektorů", dějství třetí.

Die Welt, 8. července 2006, Bruno Schirra:
Nukleární tajemství: Muž, který toho věděl příliš moc...

Chris Charlier vedl tým, který zkoumal íránský jaderný program. Mohamed al-Baradei, šéf MAAE, ho pod tlakem Íránu zneškodnil. MAAE se snažila zabránit zveřejnění tohoto článku.
(foto: Baradej a Ali Larijani ve velice důvěrném rozhovoru, foto: dpa)

L'immagine “http://www.welt.de/media/pic/000/383/38372v1.jpg” non può essere visualizzata poiché contiene degli errori.
Když Chris Charlier jako obvykle přiletěl do Teheránu v dubnu, už na něj čekalo známé uvítací komando. Je to jak při jeho každé z víc než 20 návštěv Íránské Islámské Republiky.

"Kamkoliv jsme šli, cokoliv jsme udělali, vždy byli za námi, sledovali nás videokamerami, každý jeden z našich rozhovorů si nahrali, ani na sekundu nás nezpustili z očí a vždy se nám dívali přes ramena. Jak k čertu jsme měli rozumně pracovat?", říká 64 letý Belgičan. Chris Charlier je šéfem 15 inspektorů, kteří z pověření MAAE zkoumali nukleární program Ír.Isl. Rep. od 2003.

Poprvé promluvil vídeňský inspektor otevřeně a pod svým vlastním jménem o podmínkách, za kterých se inspektoři OSN pokouší vnést světlo do tmy kolem íránského nukleárního programu. Že teď Charlier tak otevřeně o tom mluví má odůvodnění. Od dubna je prakticky nezaměstnaný. Odpovědný je za to jeho přímý nadřízený, šéf vídeňské MAAE, Mohamed al-Baradei. Když Baradei v dubnu přijel na konzultace do Teheránu, požadoval jeho přímý partner v jednáních, hlavní vyjednavač šíitského Božího státu, Ali Larijani, propuštění Chrisa Charliera.

Požadavky Íránu byly splněny okamžitě

A Mohammed al-Baradei těmto požadavkům bezodkladně vyhověl. Chris Charlier se stal od r. 2003 v Teheránu velmi neoblíbeným. „Nejsem žádný politik, jsem technik a jako takového mě zajímá při mých inspekcích jenom jedno: Je íránský nukleární program civilní nebo vojenský“, říká Charlier dnes. Co při jeho inspekcích v Íránu našel, je jednoznačné. "Myslím, že skrývají svůj nukleární program a jejich skutečné aktivity. Je to velice pravděpodobné, že Teherán na poli nukleárního výzkumu dělá věci, o kterých dodnes nemáme an tušení", říká Charlier na dotaz, jestli Teherán eventuelně provozuje souběžný tajný nukleární program.

V nesčetných poznámkách a výkazech se Charlier přidržoval výsledků svých inspekcí, sepsal si triky a zaváděcí manévry Teheránských vládců, a pátral, co jeden z jeho inspektorů ve Vídni shrnul: "Samozřejmě Teherán vyrábí Bombu, a Charlier sesbíral díly skládačky, které to dokládají. Proto teď platí vysokou cenu.", říká jeden z jeho kolegů. Al-Baradei obětoval Charliera, a teď ten může "ve Vídni počítat kancelářské sponky až do penze". Důvod: V dikusích s Mohamedem al-Baradeiem Charlier až doteď odmítal uzavřít nukleární spis Íránu a osvobodit Teherán z obvinění, že provozuje vojenský nukleární program.

"Už žádný přístup k íránským atomovým spisům"

V rozhovoru Charlier potvrdil, co si evropští diplomaté ve Vídni jenom šeptali. Při jeho poslední návštěvě v Teheránu Mohamed al-Baradei souhlasil nejenom s výměnou hlavního inspektora. Ali Laridžání, blízký důvěrník Alího Chameneího, nejvyššího duchovního vůdce Íránu, trval i na tom, aby nezůstalo jenom při zbavení us Charliera jeho úkolů. V budoucnu by Charlier ani neměl mít přístup k íránským spisům ve Vídni .

Mohamed al-Baradei ustoupil i tomuto požadavku Teheránu. "Od dubna už nemůžu jet do Íránu. Od dubna nemám žádný přístup k íránským nukleárním spisům", řekl Chris Charlier. Tento případ vyvolal vlnz rozhořčení ve vídeňské MAAE. Postaral se o nevoli v kruzích vídeňských inspektorů. "To je vyhlášení bankrotu naší práce", řekl jeden vídeňský inspektor. "Mohamed al-Baradei poklonkuje mulláhům a nás nechá stát v dešti. Proč nenecháme Teherán, ať si svůj atomový program kontroluje sám?"

Mohamed al-Baradej se k případu Charliera nevyjádřil. Ale nejméně jeden al-Baradejův mluvčí se vyjádřil na dotaz ke případu. "Je pravda, že Chris Charlier od dubna letošního roku nemůže jet do Íránu", řekl jeden mluvčí MAAE. "Teherán požadoval jeho odvolání."

MAAE se snažila zabránit zveřejnění

Krátce po tomto potvrzení případu přes MAAE se ten samý mluvčí pokusil v dlouhém telefonátu zabránit zveřejnění této události. Její zveřejnění by mohlo ohrozit Chrisa Charliera a mimo to "vystavit riziku pracovní základnu našich inspektorů.". Chris Charlier to ale vidí jinak. "jakou pracovní základnu?" ptá se. "Ta je ohrožena jenom tím, že Mohamed al-Baradei bez těžkostí ustoupil tlaku Teheránu. Fakticky je to konec alepoň trochu rozumné kontroly íránského nukleárního programu přes MAAE."

Jak nutná je taková kontrola, bylo vysloveno zrovna v Teheránu už před jistou dobou z oprávněných úst. 1. srpna 2005 mluvil bratr hlavního íránského vyjednavače Alího Laridžáního otevřeně o pravé povaze íránského jaderního programu. Laridžání řekl íránské tiskové agentuře ILNA: "Smlouva o nešíření JZ je mrtvá. Sport mezi Íránem a Západem o íránském nukleárním programu se netočí kolem toho, jesti Írán získá plný cyklus zpracování nukleárního paliva. Ve sporu jde o to, jestli Írán může vyrábět nukleární zbraně nebo ne. Hádáme se s Evropany o tom, jestli můžeme obohacovat urán nebo ne. Když nás ohrožují naši krvežízniví nepřátelé jako Amerika a Izrael, tak máme právo moci se ubránit i nukleárně, a nejsme ochotni se vzdát tohoto práva."

Důsledek: Pozice Západu oslabena

Jasná slova z Teheránu, které vyjasňují, co odstavení prominentního inspektora MAAE Charliera vlastně znamená. V příštích jednáních o íránském jaderném programu byli západní jednající partneři odstraněním Charliera určitě oslabeni.

Výsledky jeho inspekcí jako i cest jeho kolegů byli v minulosti jediným tromfem v nukleárním pokru s islámskou republikou. Tento trumf šéf MAAE Mohamed al-Baradej teď západním vyjednavačům otevřeně vzal z rukou.

Žádné komentáře:

Okomentovat