úterý, května 30, 2006

Brífing za poslední dny mé nepřítomnosti na blogosféře

* Ahmadínežád už po několikáté zpochybnil Holokaust a vyzval Němce, aby přestali cítit vinu a platit reparace sionistům. Kromě toho řekl, že se ještě nerozhodl, jestli pocestuje do Německa na Světový pohár ve fotbalu... no, jestli tam pojede, mohli by ho němečtí kolegové alespoň vzít na výlet do Dachau... a rovnou ho tam nechat!

* Rovněž vyzval Evropu ke kolaboraci, jestli nebude spolupracovat, tak "tím utrpí". Jak, to nespecifikoval, ale udělali to za něj jiní:

* konzervativní deník Resalát uveřejnil vyhlášení mulláha Doriho Nežafabádího, hlavního prokurátora, že jestli bude írán nějak omezen nebo napaden, dá zelenou veškerému pašování drog ze středoasijských zemí hlavně do Evropy... protože "evropská slabošská mládež musí trpět za krev mladých islámských mučedníků!"

* Irácké a britské zdroje zdělili, že se jih Iráku dostal do rukou šíitských milicí (vyzbrojených a vycvičených Íránem), které připravují cestu pro nastolení teokratické vlády šíitského kléru Íránského typu. Předpokládá se dokonce možnost vytvoření jistého typu území se separátní vládou jenom oficiálně podřízeného centrální vládě v Bagdádu. V Basře například už zavřeli prodejny s alkoholem a hudebními nosiči a spřísnili zákony náboženského typu (odívání žen a pod.) Území Basry je strategické z důvodu kontroly ropních polí a nákladního přístavu v Perském zálivu. Šíitská fundamentalistická vláda i v Íráku by měla dopad i na šíitské skupiny obyvatel v dalších zemích kolem zálivu (Kuvajt, Saudská Arábie, Bahrajn)

* Rusko dodá Íránu 30 raketových systémů země-vzduch typu Tor M1 v hodnotě 70 milionů dolarů. Smlouva na jejich dodávku byla podepsána loni. Snad to stihnou ještě před uvalením sankcí, jinak báťuška přijde o miliony...

* Íránská vláda oficiálně popřela, že tři lidé, kteří zemřeli za zvláštních okolností ve městě Kermanšáh byli nakaženi virem ptačí chřipky H5N1. Předběžné testy tento vir potvrdily ale vláda všechno popřela. V Íránu se asi 600 000 lidí živí chovem drůbeže ale širší síť zpracování, distribuce a prodeje zaměstnává dohromady asi 3 miliony lidí. Krize v odvětví by měla katastrofální dopad na tyto lidi a další tisíce jejich rodinných příslušníků... vsadím se, že by se nemohli spolehnout na humanitární pomoc od jejich milující vlády... tu nedostali ani lidé postiženi zemětřesením... nákup zbraní je mnohem důležitější, to musí přece všichni pochopit. No, uvidíme kolik lidí ještě umře za zvláštních okolností... politické vězně a disidenty už nepočítám, je to strašná nuda.

* Pomalu se prolamuje bariéra strachu a vynuceného mlčení a jeden po druhém se ozývají disidenti mučeni a vydíráni v íránských věznicích: Roya Toluí, 40 letá maminka dvou dětí byla vystavena sexuálnímu násilí a byla donucena podepsat vykonstruované přiznání pod hrozbou, že její děti budou zaživa upáleny před jejíma očima. Amir Abbas Fakhravar, Mansour Osanlou, Mehrdad Lohrasbi, ozvěte se všichni!!!

* Protesty Azeriů z pondělí před týdnem (22.5.2006 v Tabrízu, kde se sešlo několik desettisíc Azeriů po uveřejnění urážlivé karikatury) se rozšířily na další města na severozápadu země (Orumieh, Zanjan, Marand a Ardebil). Lidé podpálili kanceláře deníku a také místní kancelář Min. kultury a islámského vedení. Ve čtvrtek ve městě Naqadeh policie začala střílet do demonstrantů, co si vyžádalo 6 obětí (dohromady jich je minimálně 9, další desítky zraněných), asi 80 zástupců Azerů, kulturních aktivistů a novinářů, kteří se sešli aby se setkali s vládními činiteli, bylo zatčeno v Teheránu v neděli. Dalších 200 přítomných studentů a pod. policie napadla. Další Azeri byli zatčeni a odvezeni na neznámé místo během násilních domovních prohlídek hlavně u novinářů, kulturních čianitelů a hudebníků. Podle některých zpráv se je policie snaží donutit k přiznání, že mají styky se zahraničím.

* Rovněž pokračují protesty studentů Teheránských univerzit, už minimálně tři dny i noci a jsou největší za poslední 2 roky, za stálého mlčení hlavních íránských a světových médií. Policejní složky a paramilitární Basiží vysloveně obléhali studenty v campusu, podpálili, zničili a vyrabovali studentské koleje. v srážkách s Basiží bylo zraněno několik studentů z toho 5 je v kritickém stavu, ale není možné je odvézt to nemocnic, protože by odtamtuď zmizeli. Lidé z okolí se snažili jim přijít na pomoc, ale byli rozehnáni slzním plynem a obušky. Studenti křičeli hesla jako: "Svoboda, svoboda je naším právem, nukleární energie je lstí režimu", "totalitní systém musí být svržen, Chameneí popraven", "včera Kábul, dnes Bagdád, zítra Teherán", "nechceme šejky ani mulláhy, proklínáme ducha Rúholláha (Chomejního), "k čemu jsou vaše hesla, my chceme spravedlnost, chléb a vodu", "smrt diktátorům", "smrt islámské republice", "student zemře, než by přijal potupu", "Tabrízští (Azeri), stojíme při vás", "tohleto je Univerzita a ne náboženská madrasa", "tohleto není vojenská základna", "nechte být jádro, pečujte o nás", "nemáte právo mlátit studenty"
Podle svědků je všude vidět stopy krvi a je slyšet střelbu. Všechny telefonní linky byly odpojeny a dokonce byly vypnuty vysílače pro mobilní telefony ve velké části Teheránu, aby byla znesnadněna komunikace mezi jednotlivými skupinami.

Pevně věřím a doufám, že vám budu moci v nejbližší době zdělit další podobné zprávy!!!

(více na iranpressnews, roozonline a regimechangeiran a thespiritofman.blogspot.com )

7 komentářů:

  1. I, kdyby musely zeny nosit platove brneni, gaye veseli za koule z mrakodrapu v tehranu a studenty upalovali na hranicich, bude mi ta vase svoboda ukradena. Na sankce proti Tehranskemu rezimu zapomente to Rusko nedovoli a rakety tam doda v terminu. Utoky na Americke vojaky v Iraku jsou velmi plodne, ale nedostacujici, protoze se na nich jeste poradne nepodili Siitska mensina. Americane musi zazit peklo a byt z blizkeho vychodu vykopani za kazdou cenu. Posledni udalosti z Afghanistanu jenom ukazuji jak moc ti lide vitaji demokracii po Americku a myslim si, ze pokud dojde ke zmene rezimu, nasilnou cestou v Iranu budou si i Iranci myslet sve. Ale bohudik k regime change nedojde a Americani ztrati posledni pozice co na Blizkem vychode maji...

    OdpovědětVymazat
  2. Jinak si vubec nemyslim, ze jste Iranec. Vymyslet si nick Ozodi umim taky a pak brat vsechny sve zpravy z anglicky psanych medii Iranskeho exilu svede kazdej lojza dneska. Jste jenom dalsi z bandy ceskych islamofobu co se na cesky psanem webu mnozi jak houby po desti.

    OdpovědětVymazat
  3. to rusky meda beda: že je Ti svoboda Peršanů ukradená, to je Tvoje právo, milý cizinče v zemi české, v zemi, kde to klidně můžeš říci, stejně jako já mohu klidně říci, že mne třeba nikoliv, já jim ji přeji:)Právo Peršanů je zase mít vládu jakou chtějí oni sami, k tomu Tvůj souhlas nepotřebují, a ani můj:)Jen na okraj: Rusko se teheránských ajatolláhů zastávat nebude, časy SSSR a Varšavské smlouvy jsou pryč, Putinovi jde jenom o rétoriku vůči vlastním komunistům:)Ruská vláda o režim s jadernými raketami a pocitem práva vyvážet světu islám ve stylu 7.století při jižní hranici Ruska příliš nestojí:) vědí, že Rusové jsou také "nevěřící psi":) A pokud se Peršané rozhodnou ke změně režimu dojde:) ať již s pomocí USA, nebo ne, Peršané nejsou sami:) - ale zato Ahmadínežádova klika se musí spoléhat v zahraničí na nuly a prodejné zrádce typu evropských multikulturalistů, v domácím prostředí o ně nestojí ani vlastní obyvatelstvo...to je hloupé:)když obyvatelstvo nestojí o režim:)zapátrej v paměti, jak se ve východní Evropě hroutily komunistické režimy, které ostatní svět považoval za jejich fanatickým rudým obyvatelstvem podporované, neodstranitelné a neporazitelné:o)Rick.

    OdpovědětVymazat
  4. to: rusky meda beda, tady vubec nejde o to, jake jsem narodnosti. Nikdy se nevydavam za nic, co nejsem. Zkuste mi najit vetu, ve ktere tvrdim, ze jsem Persan, teprve pak ji zkuste necim poprit. Muzu treba i nebyt ale osud Persie se me tyka osobne, jestli chci nebo ne, ale vy urcite nestojite o dalsi vysvetleni. Davam sem linky na anglicky psana media, pac ne kazdy druhy Cech nebo Slovak umi persky a skvela lokálni media stejne nejdulezitejsi informace zamlci. Jestli jste tak chytry a umite i vic nez urazet, naucte se persky, prectete si to sam a zjistite ze ty tisice lidi co se neboji ozvat pisi to same...
    iranske svobode brani lidi jako vy, jenom bohuzel na vyssich postech. Jsem antidžihádista a nebojím se to vyslovit. Ale pro vás se nejlépe hodí asi slovo "kolaborant", KDYŽ OBHAJUJETE ZLOČINCE!

    OdpovědětVymazat
  5. To anonymous: Studena valka neskoncila. Pro Americany je to Iran dnes a Rusko zitra. Uz jenom to, ze NATO nikdy neprestalo existovat (a to vzniklo jako reakce na dnes jiz neexistujici VS) mluvi za sebe. Asi nevite, ze Rusko je zasadne proti expanzi NATO na vychod a jejich podpora Iranu ma uplne stejny kontext. Vetsina jaderneho zarizeni Iranu pochazi z Ruska. Pochybuji, ze by Rusove dodavali Iranu jaderny prumysl, kdyby si neprali Iran s jadernou bombou. Jaderna zarizeni ma Rusko jeste porad pod kontrolou, ta nejsou na prodej jako na blesim trhu. Muze to znamenat bud, ze kecy o Iranske bombe jsou kecy takovych jako Azadi, tudiz jen kecy a nebo, ze Rusko si preje Iran s bombou. Ja se priklanim k druhe verzi. Iran s bombou bude znamenat protivahu Americke rozpinavosti spolecne se svym exportem Islamske revoluce do Iraku, Libanonu a eventuelne do Afghanistanu. Rusum je ukradeny jestli tam budou zensky nosit brneni a gayove vrazdeni (gaye v Rusku stejne nikdo rad nema), jestli se tam bude popravovat opozice apod. Hlavni je, ze budou proti USA. Vsak i sami Americane podporuji Islamisty, kdyz se jim to hodi. pokud to nevite. Cecensti bojovnici bojuji Americkymi zbranemi coz je obecne znamy fakt v Rusku a Cecenska svoloc dostava azyl na zapade, dokonce i v Cechach. Chcete znat duvod tohoto nezodpovedneho chovani? Cecenci jsou proti Rusku. To, ze maji kontakty na bin Ladina Amiky nezajima (vsak je vlastne taky samotny bin Ladin prilis nikdy nezajimal). Jinak Persane nikdy nemeli vladu, kterou by si prali. Jenom kratce meli premiera Mossadeqa a toho Azadiho Americti pratele uklidili a zavedli jim fasadni svobodu pod palcem SAWAKu. Myslim, ze rezim v Tehranu ma tak 20% podporu obyvatelstva a zbytku je to bud jedno a nebo skripou zubama, ale nedokazou se organizovat v nejakou jednotnou politickou silu. Kdyby se organizovali tak by dopadli velmi blbe. Rezim v Iranu je na urovni 50 let CSSR a ne 80 let, kdy Havel popijel cajicek s diplomaty. Jestlipak vite jak dopadla opozice v 80 letech v Iranu? Vite o verejnych popravach a trestnych vypravach zabijaku za hranice? Vite, ze predrevolucniho premiera nasli bez hlavy? Zajimavy je taky vysledek proiranskych stran v Iraku. Ti Iracane asi taky chteli svobodu co? K revoluci v Iranu jen tak nedojde. Bez boje a krveproliti rozhodne ne. Hitler potreboval taky byt nakopan do kouli a Stalin zemrel v posteli...

    OdpovědětVymazat
  6. milý rusky meda beda: 1)Poněkud Ti opravdu unikla možnost, že USA a Rusko se spolu dohodnou na sférách vlivu:)Rusko, ani USA totiž nepotřebují být ve vzájemné permanentní válce, ze které vytěží někdo třetí:)Vsaď botky, že Putin zná přísloví: když se dva perou, třetí se směje, stejně jako Bush, a vsaď se, že Putinovi jde o Rusko, nikoli o to, aby Rusové někomu dělali dobrovolné žoldáky v potírání vlivu USA.
    2) Mossadegh byl takový iránský Násir, jehož úkolem bylo přivést Irán do našeho tábora míru a socialismu:) nu što:)pokus se nám nějak nezdařil:), ale ten komunistický pláč nad jeho odstraněním ještě po více jak 50 letech je fakt dojemný:ooo))) A vím nejen o popravách a mučení v Iránu, ale dokonce si pamatuji jak dobové Rudé Právo nadšeně vítalo "protiimperialistickou iránskou islámskou revoluci, vedenou pokrokovým šiitským duchovenstvem těsně spjatým s iránským lidem":) - měli jste v Pravdě podobné titulky, viď...a vím i odkud Chomejní revoluci zřizoval:)kupodivu nikoli z Moskvy, jak by člověk, žijící v komunistickém státě 1979 podle toho nadšeného rudého řevu tipoval, ale z Paříže:) Mimochodem v té době jsem o zločinech islamofašistů v Iránu věděl jen z Hlasu Ameriky, levice nám tehdy nějak podezřele mlčela:o) Ahoj, Rick.

    OdpovědětVymazat
  7. To Rick: Revoluce byla v Íránu vítána a obecně podpořována nejrůznějšími skupinami od marxistů přes islámisty až po liberály, až na to jak se pak zvrhla. Všichni do ní vkládali naděje a, jak je to vždy, věřili nadějím a bohapustým lžím, že "bude líp". Jenom pak se lidi na vlastní kůži přesvědčili, co je to teokratická vláda. Místo "bude líp" bylo mnohem hůř. I předtím byla tajná policie a věznění ale teprve pak se rozpoutalo skutečné peklo. Íránci neseděli 27 let na prdelích, soustavně bojují a snaží se o změnu, ale domácí persekuce, zastrašování a mezinárodní mlčení a kolaborace jim bohužel soustavně zacpávala ústa.

    To Rusky meda: Nepřátelím se s Američany a nesnáším jakýkoliv imperialismus, americký, islámský stejně jako ruský! Bohužel já do toho málo zasáhnu, ale řeknu ti, tady už se nemluví o dobrém a špatném, černém a bílém, tady je jenom špatný a horší. A já říkám, že americký imperialismus je špatný, ale ten islámský je ještě horší. Říkáš tedy, že ruský je lepší... Rusko se bojí změny vlády v Íránu, protože by mohla by být prozápadní (a odebírat méně zbraní a jadrových technologií, které mimo jiné odebíral Írán i z Pákistánu, Číny a Sev. Koreje a jiných zdrojů, ne jenom od Ruska). Írán má tu smůlu, že je příliš strategicky důležitý, a štěstí, že přežil to, co přežil a nezaslouží si, aby se o něj handrkovali rusové s američany.
    Kolaborace a appeasement v zájmu ochrany vlastních zájmů se ale v tomto případě nemusí vyplatit a může to skončit skutečně vítězstvím třetího. Ale toho se stejně nechci dožít.

    Jestli se ti mé myšlenky nelíbí, tak je nečti, máš na to právo, ale já mám stejné právo je vyjádřovat, jestli se ti to líbí nebo ne.

    OdpovědětVymazat