středa, června 07, 2006

Jakou roli hraje ropa v íránské jaderné krizi?

Proč se ropní země dovolává nukleární energie?
Může se ropa stát zbraní v rukou mulláhů?

Íránský nejvyšší vůdce Ali Chameneí před několika dny vyhrožoval, že jestli někdo udělá chybu (proti Íránu, myslel tím pravděpodobně útok), tak proudění ropy z regionu bude ohroženo. Co tím "ohrožením" mohl myslet? Útoky na tankery proplovající Hormuzským průplavem? Jeho blokádu? Přes průplav proplouvá asi 40% světové produkce ropy. Otázkou je jestli a jak dlouho by Írán vydržel vzdorovat a udržet případnou blokádu nebo topit tankery. Průplav je v nejužším bodu široký asi 30 km a z íránské strany ho lemuje dlouhé pobřeží. Ještě ale k žádnému střetu nedošlo, dokonce ještě ani k sankcím, ale hned po této Chameneího hrozbě vzrostla cena ropy nad 73 dolarů. Z toho je vidět, že svět se přece jenom íránských hrozeb bojí... jakýkoliv, i verbální pohyb v regionu hýbe cenou.

Od nástupu Ahmadínežáda do úradu v srpnu loňského roku se cena ropy zvedla z 55 nad 70 dolarů za barel. Jeho znovuotevření nukleární agendy vyšvihlo ceny do závratných výšek. To znamená, že za těch několik měsíců vláda zkasírovala o mnoho miliard víc než očekávala. Ahmadínežád postavil svou kampaň na tom, že přinese lidem peníze za ropu domů na stůl, co se zatím ještě nestalo. Naopak, ekonomika je na tom pořád hůř, lidé žádali odstoupení minimálně dvou ministrů, protože Ahmadínežád důležité posty obsadil kamarády z Revolučních Gard, které svým rezortům absolutně nerozumí. Kde tedy tyhlety peníze skončily? Podle mě je mnohem nebezpečnější momentální vleklý stav krize: pořád nahrává jenom mulláhům... a dává jim do rukou obrovské finanční prostředky o jejichž využití nemám žádné iluze.

Írán a potřeba nukleární energie

Írán argumentuje tím, že potřebuje nový zdroj energie. Na první pohled to může vypadat absurdně, a i je. Írán má obrovské zásoby ropy a plynu. Přesto říká, že potřebuje nukleární energii, protože jinak by byl závislý na dovozu energie. A paradoxně je to tak. Z několika zajímavých důvodů: jeho těžba těchto surovin, místo toho aby se zvyšovala, upadá, z důvodu nedostatečného přísunu nových technologií. Teď je denní objem těžby asi na úrovni předrevolučních 70. let. I pro jedinou íránskou tepelnou elektrárnu na plyn na břehu Kaspického moře je plyn dovážen. Írán si stěžuje, že jeho ekonomie kolabuje z důvodu sankcí, které na ně uvalily USA a svět, který se celý spolčil proti Íránu. Samozřejmě to vůbec není pravda. Sankce na něj uvalily jenom USA po jeho útoku na Americkou ambasádu. Do Íránu se investoři hrnou, Němci, Francouzi, Rusové, Číňané, ale odrazují je nesmírná byrokracie a korupce, která tam vládne. Několika gigantům (třeba francouskému Totalu) se povedlo podplacením lidí v předchozích vládách, jako Rafsandžáního, dostat velice výhodné smlouvy. Jenomže s narůstajícím napětím kolem nukleárního programu se postupně stahuje většina investorů (Japonci, Evropané, Číňané), anulují smlouvy a stahují fondy. Vládu ekonomika nikdy moc nezajímala. Chomejní vyhlásil, že ekonomie je pro osla... revoluci dělal přece pro Islám a ne proto aby se lidé měli lépe.
Přesto všechno se zdá, že Írán energií plýtvá, třeba nezměnil čas na letní, jak po jiná léta (co slouží hlavně na její ušetření). Prý z náboženských důvodů...
Kromě toho je dosti sporné, že se poptávka po energii tak extrémně zvýšila, jak to vláda tvrdí. V Íránu velké státní fabriky krachují jedna po druhé, téměř vůbec se nestaví, burzy stagnují, inflace postupuje... jenom lidé v Teheránu se nechtějí vzdát vození se v autě a většinu levného benzínu spálí čekáním v zácpách...

Druhý důvod je velice zajímavý: írán nemůže použít svoji ropu na produkci energie, protože nemá dostatečné kapacity na její rafinování. Přestože příjmy z prodeje ropy představují asi 80 % veškerých příjmů vlády, vláda asi 1/6 těchto peněz hned vrací za rafinované ropní produkty, které pak dotuje a prodává pod cenu domácímu obyvatelstvu. Přesto Ahmadínežád velkoryse slíbil Indonesii, že jim postaví rafinerii. Takže otázka zní? Proč ty rafinerie Íránci tedy nejdříve nepostaví doma, aby mohli být soběstačný? Byly by dražší než ten slavný nukleární program? Dobře, má právo se rozhodnout z čeho bude získávat energii... podepsali Smlouvu o nešíření, tak ať hezky pustí inspektory. (Jenom jestli je ten nukleární výzkum národní hrdostí, proč tu svoji hrdost tajili 15 let?) Dobře, třeba nechtějí znečišťovat své ovzduší exhaláty ze spalování ropy. Dobře, spalovat plyn je taky neekologické. Ještě jeden důvod nikoho nenapadá?... no přece ten, že z rafinované ropy nevyrobí žádnou bombu. Takže teď může Ahmadínežád směle tvrdit, že je odkázán na jadernou energii.

Žádné komentáře:

Okomentovat