středa, května 03, 2006

3,5 % nestačí, dosiahli sme 4,8% !

Irán 2.mája oznámil, že sa mu úspešne podarilo obohatiť urán na 4,8%. Takže už mu nestačí 3,5 %, ktoré sú nutné na výrobu paliva do reaktorov (až ich teda Irán dostavia, zatiaľ nemá ani jeden hotový)... otázkou teda zostáva:

NA ČO MU JE URÁN OBOHATENÝ NA VIAC NEŽ 3,5 %?

V ten istý deň ex-prezident Hašemí Rafsandžání na stretnutí s Katarským emirom Šejkom Hamadom bin Chalífom al-Tháním, povedal, že "spolupráca štátov Perzského zálivu by nenechala priestor pre cudzincov v oblasti a zabezpečila mier a stabilitu v regióne, ktorý dodáva svetu energiu. Okupácia Iraku je jediným zdrojom nepokojov v oblasti. Povedal, že USA a Británia sa mali poučiť z Iraku, že vojenská moc a jednotky nestačia na zabezpečenie bezpečnosti v regióne."
Zabudol dodať "kooperácia pod našim vedením", t.j. iránskej vlády ...
Je dosť ťažké pripustiť, že by súčasná iránska vláda mala pod kontrolou drvivú väčšinu svetových dodávok ropy. (Pozn. : cez Hormuzský prieliv sa na tankeroch preplavuje veľká časť svetových dodávok ropy. Irán sa vyhrážal, že ho hocikedy zablokuje. Čo to urobí s cenami ropy aj u nás to si predstavte sami.). Až svet vymyslí adekvátnu alternatívu k rope, tak dôležitosť regiónu klesne, ale to je s denne rastúcim dopytom Číny a Indie dosť nepravdepodobné.
Rafsandžání tiež zabudol dodať, že nepokoje v Iraku sú spôsobené hlavne štváčmi a ozbrojenými skupinami financovanými z Iránu. Američania sa chcú stiahnuť a Iračania sú unavení vojnou. Nehovorím, že ropu majú mať pod kontrolou "cudzinci" ale ani Irán... A kto teda?

Začína vojna budúcnosti: o prírodné zdroje. A podfarbená náboženským fanatizmom skutočne neviem ako skončí.

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=7015
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=7017

Žádné komentáře:

Okomentovat