pondělí, května 01, 2006

Fallahian, ex-ministr rozvědky: "Měli jsme utajit náš jaderní program"

Rooz Online, 1. května 2006, Kourosh Salimi
http://roozonline.com/english/015294.shtml

Ali Fallahian a Ali Younesi, ex-ministře rozvědky odhalili strategii rozvědek předchozí vlády. Fallahian obvinil ex-presidenta Mohameda Chátámího, že neumožnil Íránu utajení jeho jaderních aktivit. Jeho následovník v Chátámího reformistické vládě říká, že USA rozšiřuje falešné a zavádějící informace o nukleárních aktivitách Íránu. Stěžoval si a tvrdil, že USA nasadili agenty, kteří mají narušit nukleární aktivity Íránu.

Na mezinárodní konferenci v Teheránu o nukleárních aktivitách Íránu, Younesi poprvé odhalil známky tajných aktivit USA, které měly vyvolat krizi v jednání o nukleárních aktivitách. I když se vynořily sporadické a často kontroverzní informace o zatčení amerických agentů nebo infiltraci do nukleárních organizací v zemi, teď poprvé se mluví podrobněji. I v případě, kdy byl jeden z vedoucích Íránské Organizace pro Atomovou Energii obviněn ze špionáže, výsledek případu nikdy nebyl publikován.

Younesi řek, že v minulosti rozvědky USA poslaly agenty, kteří měli prodávat obohacený urán Íránu aby odstartovali kampaň proti Islámskému režimu, ale íránská kontrarozvědka je zneškodnila.

Předchozí ministr rozvědky řekl, že transparentní a konstruktivní kooperace Íránu s Vídeňskou MAAE (IAEA) zablokovala snahy USA. Younesi, kdo je teď poradce soudní moci, vyhlásil, že nikdo už nevěřil vyhlášením USA proti Íránu, představitelé USA sami změnili vyhlášení a teď přiznávají, že Írán jednoho dne bude mít jaderní zbraně.

Týden před tím, měsíčník Hamshahri uveřejnil rozhovor s Alím Fallahianem, předchůdcem Younesiho, v kterém protiřečil ex-ministrovi a řekl, že Chátámí udělal chybu, když vyzradil nukleární aktivity země.

Fallahian, který je doma i v zahraničí obviňován z plánování a vedení tajných poprav tuctů Íránských disidentů, řekl Hamshahri: “Evropané jsou horší než Američané. Strojí úklady proti nám . Vždycky jsem byl proti bližším kontaktům s nima. Jejich sliby byly lži. Měli jsme udělat ústupek a bylo by to přineslo výsledky. Ale nepřineslo.” V jiné části rozhovoru řekl, že Min. Zahr. Věcí se starolo o oficiální diplomacii Íránu, zatímco Min. rozvědky vyvíjelo tajnou diplomacii země. “Zatímco někdy vede oficiální diplomacie, v strategických problémech byla efektivní tajná diplomacie.”

Když byl tázán na současnou politiku ohledně nukleárních aktivit, Fallahian řekl, “Vláda je na správné cestě, i když neměla přiznat svůj průlom v nukleárních technologiích do doby než by dosáhla celého nukleárního cyklu.”

Když byl dotazován, na skutečnost, že Západ věděl o nukleárních aktivitách dřív než se objevily podezření ze špionáže, řekl, “Špionáž měla své meze a nic na věcech nezměnila protože nikdy nepřinesla stoprocentní jistotu. Lidé říkají a dělají věci pro peníze nebo dělají prostě chyby. Když s něčím vystoupíme a řekneme to, problém se stane oficiálním a může být předložen i soudu, co se tajné služby “dovědí” pomocí špionáže nikdy není jisté.”

Žádné komentáře:

Okomentovat