úterý, května 02, 2006

MASOVÉ PROTESTY 1. KVĚTNA - PROČ O TOM TISK NEMLUVÍ?














Včera, 1. května byl Svátek Práce
. Nehledě na negativní zabarvení tohoto svátku v post-kom. zemích, je to pořád svátek pracujících lidí (co bychom teoreticky měli být všichni), jejich práv, svobod, právní ochrany a sociálního zabezpečení.
A tak to vypadá, že v Íránu pracující chtějí od vlády něco jiného než ten slavný nukleární program..

1.
Vláda zorganizovala svůj vlastní Svátek Práce před bývalou Americkou Ambasádou (která byla napadena v 1979 a byly v ní vězněni rukojmí po 444 dnů). a snažila se zhromáždění klasifikovat jako lidovou podporu pro nukleární program. Místo toho se brzy spontánně změnil na otevřený protest proti vládě a místo omílaného sloganu "nukleární energie je naším nesporným právem" lidé křičeli "Stávkovat je naším nesporným právem", "Jistá práce je naším nesporným právem". Jenom pár minut po zahájení celé akce bezpečnostní síly rozprášili dav, který se rozešel s výkřiky "Styďte se! Styďte se!".















2.
Protesty pokračovaly na Taleghání Avenue. Lidé křičeli "Nechte být Palestínu, nejdříve se postarejte o nás", "Odbory a stávky jsou naším nesporným právem", "Studenti a pracující, jsme sjednoceni". 15 000 - 20 000 demonstrantů žádalo o odstoupení Ministra Práce a Soc. věcí Mohammada Džahromího. Džahromí, zakládající člen Revolučních Gard v 1979 byl jmenován prezidentetm Ahmadinedžádem r. 2005... zdá se že se v problémech pracujících moc nevyzná...















Lidé měli čelenky s nápisy "smlouvy na dobu určitou jsou otrockým zákonem". Nápisy na transparentech říkají:
"stávka musí být obnovena" "nedostali jsme výplaty 14 měsíců - pracující textilky v Kášánu" "Proč dáváte sliby, které víte, že nedodoržíte?" "Stávkovat je naším nesporným právem" "Posíláme jasné varování ministrovi Práce." "Pozdrav mezinárodního dne pracujících všem těžce pracujícím." "Otec nemá vodu, otec nemá chléb" "Ministerství práce se musí vylepšit a vyčistit" "Pracující jsou ti, co točí koly průmyslu" "Íránské pracovní zákony jsou krví mučedníků... studenti vědeckého centra pro management provincie Kášán." "Pracovní jistota musí být zabezpečena..dům pracujících města Karádž" "Největší hrozbou režimu je velký třídní rozdíl... pracující studenti města Mašhád"

3.
Íránské bezpečnostní síly napadly také pokojnou demonstraci řidičů autobusů Teheránské Autobusové Společnosti. V 9.00 se sešlo kolem 1000 lidí před sídlem Společnosti a připojilo se k nim několik desítek studentů a tiše protestovali proti zatýkání a brutálním zásahům proti řidičům, kteří se účastnili stávky v lednu 2006. Bezpečnostní složky zatkly víc lidí a obklíčily zhromáždění aby se nezvětšilo. Ve 12:30 byla demonstrace napadena s cílem zatknout nebo rozprášit protestující. Dav byl napaden elektrickými obušky.

Účastníci zaslechli hlas velitele z vysílačky policistu, který říkal: "Snažte se je rozehnat, ale neudělejte nic násilného" jeden policista to okomentoval: "To je ostuda, že nám přikázali, abychom neudělali nic, co by vás naštvalo"

Vláda posílá minimálně 50 milionů dolarů Hamasu, financuje zbrojení a velice kontroverzní nukleární program, zatímco doma lidé pomalu umírají hlady.
Z toho všeho je vidět, že činy vlády NEREFLEKTUJÍ žádosti a potřeby obyvatel... jestli to mám říct jasně, VLÁDA KAŠLE NA OBYVATELE. Podotýkám, že Ahmadínežádovi pomohlo získat hlasy těch nedonucených voličů (tedy pokud se přinutím použít slovo "volby" pro ten podvod) pomocí lží a propagandy, když slíbil vyřešení sociálních problémů ... ale asi nepochopil, že nukleární energie a vyšší ceny ropy nedají práci těm minimálně 12-15% nezaměstnaných (předpokládá se vyšší číslo, co je 10-15 milionů lidí tedy ČR a SR dohromady).

Kdoví, snad Ahmadínežádovi pomůže vyřešit potíže s nezaměstnaností válka ...

http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=7013
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/05/photos-of-labor-protest-today-in.html
http://www.iranpressnews.com/english/source/012628.html
- právní situace íránských pracujících
http://roozonline.com/english/015339.shtml

Žádné komentáře:

Okomentovat