pondělí, května 01, 2006

Ďalšie sprísnenia cenzúry v Iráne. Ako ďaleko zájde vláda v obmedzovaní osobnej slobody?

Po zvýšení pokút za satelitné antény a zavedenie sofistikovaného systému rušenia signálov satelitných televízií sa ešte sprísni kontrola prístupu na internet.

Réza Rašidí Mehrabádí, generálny riaditeľ vládnej IT spoločnosti, Fanavari Etelát, v sobotu oznámil, že iránska národná filtračná databáza začne fungovať na budúci týždeň. ISNA, oficiálna tlačová agentúra študentov citovala riaditeľa: "Bude možné identifikovať každého užívateľa Internetu v krajine a monitorovať ich prístup na Internetové stránky." Aj v minulosti vláda mala software na kontrolu užívateľov, mnohých prekvapilo oficiálne oznámenie tohto opatrenia.
Pokusná prevádzka začne v Teheráne, Širáze, Mašhade, Tabríze a Ahvade a do dvoch mesiacov by mali byť všetky ilegálne stránky odfiltrované. Stránky sa klasifikujú farebne na čierne a šedé, čierne sa musia globálne zablokovať, o šedých rozhodnú technici lokálnych sietí.
Boj proti internetu je už niekoľko rokov jedným z hlavných problémov vlády. Po prvýkrát sa vláda oficiálne vyjadrila o filtrovaní internetu minulý rok v novembri. Vraj aplikovali filter, ktorý sledoval užívateľov podľa kľúčových slov zadávaných do vyhľadávačov a oficiálne mal byť zameraný na stránky nemorálne a proti ideológii Islamu, všeobecne je však známe, že bol zameraný hlavne na blokovanie stránok s politickým obsahom.
Desiatky novinárov a "bloggerov" sú vo väzení.

Ako ďaleko zájde iránska vláda v obmedzovaní osobnej slobody?

10 tisíc ľudí v Teheráne bolo napomenutých za nerešpektovanie islamských pravidiel obliekania, konkrétne nosenia šatky "hidžáb". 3000 obchodov navštívila inšpekcia a 290 ich bolo napomenutých a nútených zmeniť výklady. Za zmienku stojí, že sa upustilo od pokutovania a zavierania prevádzok, a takisto od predtým rozšíreného použitia násilia, polícia iba napomína.
Tlak na vládu a policajné zložky vychádza od náboženských organizácií. Napríklad po piatočných modlitbách niekoľko prítomných na popud ultraradikálnej Ansar-e-Hizbollah (pozn. ku ktorej má blízko aj Ahmadinedžád) vyhlásilo, že nosenie nesprávneho "hidžábu" je ekvivalentné s prostitúciou (pozn. prostitúcia je podľa Šaríje trestaná smrťou).

http://roozonline.com/english/015342.shtml
http://roozonline.com/english/015341.shtml
http://roozonline.com/english/015293.shtml
http://roozonline.com/english/015255.shtml

Žádné komentáře:

Okomentovat