sobota, května 13, 2006

Dalšímu politickému vězni hrozí poprava.. pozítří

Skupina aktivistů za lidská práva z Teheránu "Human Rights Activists in Iran" apelovala na Evropskou Unii aby přinutil Írán odvolat rozsudek smrti dlouho vězněného politického vězně. Skupina poslala dopis Rakouskému velvyslanectví v Teheránu, ve kterém říká, že životy 7 politických vězňů jsou v nebezpečí po vyhlášení jejich rozsudků smrti.
Jeden z nich, Valiollah Feyz-Mahdavi, 28 letý člen hlavní íránské opoziční skupiny, People’s Mojahedin Organisation of Iran (PMOI) byl zatčen r. 2001 a byl vězněn a mučen ve věznici Gohardašt ve městě Karadž, na západ od Teheránu... “vězeň byl údajně přinucen podepsat souhlas se svou popravou v této věznici a” jeho poprava byla naplánována na 15. května, tedy na pondělí.
O osud vězně se obává i Amnesty International a jeho propuštění žádal i ex-premiér Norska Kjell Magne Bondevik. Poprava Feyz-Mahdávího by byla druhou veřejně známou popravou politického vězně v roce 2006. Další člen PMOI Hojjat Zamani, 31 letý, vězněn od 2001, byl oběšen v té samé věznici Gohardasht 7. února. Byl vystaven silnému psychickému tlaku (určitě i fyzickému), kterému podlehl a kterým si věznitelé vynutili jeho přiznání a vyjádření lítosti (a stejně ho oběsili).

Jenom z těch nejslávnějších: v těchto dnech byl uvězněn i filosof a spisovatel Ramin Jahanbegloo, obviněn ze špionáže a 6 let byl vězněn novinář Akbar Ganji. Věznice Evin v Teheránu a další po celé zemi jsou plné vězňů, třeba i studentů ze studentských nepokojů v červenci 1999. Režim vystupňoval represe a diskriminaci vůči politickým odpůrcům, "neislámsky odětým" ženám, náboženským a etnickým menšinám, zdokonalil cenzuru v tisku a na internetu... další popravy se dějí potají a svět ještě pořád přemýšlí o "kompromisech" s tímto samozvaným režimem... Jednají s vrahy v rukavičkách. Styďte se.

UPDATE: Feyz Mehdáví byl umučen ve vězení.

Žádné komentáře:

Okomentovat