pondělí, května 15, 2006

Jak se žije íránským studentům a studentkám?

Na univerzite Sahand v Tabrízu, v pátek 12.5. studenti zahájili hladovku poté co jedntotky Basiž zatrhli studentský kulturní festival protože nesouhlasili s tím, že během jedné akce měla jedna dívka hrát na kytaře. Podle islámu je to pro ženu nevhodné. Protesty a srážky s Basidži začly 9. 5. V důsledku protestů byl zakázán i filmový festival a knižní veletrh. Studenti předložili požadavky vztahující se na neutěšenou situaci: kontrola a zakazování kulturních akcí, apartheid na ženách, nedostatek finanční podpory, nevyhovující studentské koleje pro dívky a doprava na univerzitu, která leži mimo města, zoufale málo počítačů a možností připojení na internet. Po třech dnech hladovky 16 studentů odvezla záchranka (v neděli).
Protože podle islámského režimu tohleto není v pořádku:

Tančící ženy na Perském dvoře, 17. století. Bez závojů, v pestrých šatech. Rovněž islámská společnost, jenom před téměř 400 lety. Od 1979 je tančit pro ženy na veřejnosti, v televizi nebo v divadle nepřípustné. I na svadbách mohou ženy tančit jenom se ženami a v oddělené místnosti, bez mužů.

Googoosh, milovaná zpěvačka tří generací. Alba všech zpěvaček obecně jsou zakázána. Od revoluce 1979 nemohly doma vystupovat, protože je nepřípustné aby žena zpívala sólo. Momentálně žije v Kanadě. Na její koncert v červenci 2000 přišlo 12 000 lidí. Dodnes ilegální kopie její ilegálních alb kolují mezi lidma v Íránu. Tak si představte hudbu a kulturu bez krásných ženských hlasů a tance...

a tohleto podle islámského režimu v pořádku je:

Příslušnice radikálních Basij. Organizace byla založena Chomejním a teď patří pod Revoluční Gardy ("ochránci a šiřitelé islámské revoluce"). Členem je možné se stát od věku 12 let, takže je to něco jako "Chomejnijugend". Ideální je začít s vymýváním mozků v nejranějším věku.

"normální ženy" versus "nenormální žena"
No, já se divím, že z toho těm kolegům v Basiži nepřeskakuje. Ty dívky se samopaly jsou děsně sexy. Ještě štěstí, že jim není vidět vlasy (jenom pouhý pohled na ženské vlasy prý vzbuzuje v mužích žádostivost.. pak co by měl vzbuzovat pohled na jiné části ženského těla??). Co mě ještě tak napadlo: jestli zakážou ženám VEŠKERÉ společenské a kulturní aktivity, tak tohleto se stane jejich JEDINOU možností vyžití a seberealizace. Dokonale promyšleno!













*
Na Teheránské univerzitě protestovalo asi 400 studentů proti vyloučení studenta Peymana Arefa z politických důvodů. Peyman zahájil hladovku.
*
Na Univerzite v Neišabúru, prov. Chorásán vyloučili dalšího studenta protože nakreslil karikaturu Ahmadínežáda do studentských novin. Takže už i Ahmadínežád je svatý prorok?
*
10. května asi 1000 studentů Teheránské univerzity protestovalo proti zakázání semináře o demokracii. Studentům bylo zabráněno militantními Bassiži vstoupit do budovy, kde se seminář měl konat. Mnozí studenti, kteří se chtěli dostat k děkanovi, byli zmláceni. Studenti požadovali odstoupení děkana.
*
Byl zatčen Ramin Jahanbegloo, akademik, politický filosof a pacifista, s obviněním ze špionáže.
*
V posledních týdnech protestovali studenti univerzity Rajae V Teheránu proti absenci svobodného tisku, politickým čistkám mezi pedagogy a segregaci a diskriminaci na škole, nedostatku finančních zdrojů..
*
Na univerzitě Alama v Teheránu studenti protestovali proti propuštění pedagoga z důvodu "politické nevhodnosti".
*
Studenti tehnické univ. Sharif v Teheránu protestovali proti zvětšujícímu se vlivu a kontrole organizace Basij na akademické půdě. Vláda prosazuje pohřbívání mučedníků a padlých z války s Irákem na akademické půdě: na dvorech a hřištích univerzit a podobně, aby si zajistil záminku na zvýšenou přítomnost bezpečnostních sil a provládních skupinek. (trochu morbidní, nemyslíte?)
Další info o demonstracích tady a tady.
Výmluvná stránka Basij Students v angličtině tady. Ten banner vpravo nahoře stojí za to.
Další info o právní a sociální situaci žen v Íránu tady

Žádné komentáře:

Okomentovat