pondělí, května 01, 2006

Trpělivost dochází.... Arogance Íránu versus 4 roky mezinárodního appeasementu

Zítra, v úterý 2. května by se zbytek světa měl začít rozhodovat nad tím, jak naloží s Íránem...

Zdá se ale, že Íránu je to vcelku jedno...

Zdá se, že Írán se nebojí sankcí... možná se spoléhá, že stejně najde země, které je nebudou dodržovat, třeba Čína, Rusko...? Alternativní odběratelé ropy se snad najdou... možná věří, že může využít svých ropních zdrojů k vydírání...

Také už vysílá hrozby do celého světa o strašných odvětách, aby odradil případné útočníky.

Nazdává se, že může diktovat podmínky, se všemi mluví v podstatě z pozice nukleární velmoci, největší regionální vojenské moci (údajně má pátou největší armádu světa) a jednoho z největších dodavatelů ropy. Tím, že se cena ropy vyšplhala nad 70 dolarů za barel, jenom za loňský rok příjmy Íránu z ropy vzrostly z 15 na 45 bilionů dolarů... Jak naložil s těmito penězi (ostatních národů) se můžeme jenom dohadovat.
Dalším zajímavým faktem je, že íránská vláda vyvozuje právo na svou existenci a také veškeré výsledky své politiky od Boha. Hezký způsob zbavení se odpovědnosti. Z toho také vyvozuje, že ji nikdo nemůže kritizovat... třeba za lži, za soustavné porušování lidských práv, zásad diplomacie, podporu teroristických skupin a extrémistického myšlení.

Jo, íránský lid má právo na jadernou energii... a co jeho ostatní lidská práva?
Třeba právo na svobodný přístup k informacím o tom, že arogantní prosazování jeho "práva na jadernou energii" vyvolá hlad, bídu a možná válku.

Všechno tedy nasvědčuje tomu, že Írán má velmocenské snahy, arogantně ignoruje vůli většiny a stejně si dělá co chce. Všichni jsme svobodní a můžeme si dělat co chceme, ale jenom po hranici kde začíná svoboda a bezpečnost jiných. Je to zákon přírody, nedá se dlouho plavat proti proudu... teď říká, že je ochoten spolupracovat s MAAE jestli bude jeho případ stažen z Rady Bezpečnosti. Neuvědomuje si, že už nemá žádný nárok dávat komukoliv podmínky.

Írán neměl 1 MĚSÍC, ALE 4 ROKY na to, aby se domluvil s MAAE a dodal všechny potřebné důkazy které by očistily jeho jmého a stoprocentně vyloučily, že se snaží o vývoj jaderních zbraní.

Írán to ale neudělal.

Tedy měl vlastně mnohem víc času, protože od 1989 se mu povedlo program tajit, než byl prozrazen opozičními organizacemi v zahraničí před téměř 4 lety.

Naopak ještě víc se izoluje a zamlžuje své aktivity, co mu upíra veškeré právo na další ústupky ze strany mezinárodních organizací. Může si za to sám. Že se Spojené Státy nebo Izrael stanou vykonavatelem spravedlnosti, tedy katem a terčem nenávisti v zájmu mezinárodní bezpečnosti je dáno faktem, že Izrael cítí konkrétní ohrožení své existence a Spojené Státy své převahy a nároku zasahovat do dění všude na světě z pozice prakticky (zatím) největší velmoci (s kterým nesouhlasím, jak nesouhlasím s diktátem Číny, Ruska, Evropy, kohokoliv ... nebo Íránu... bohužel je krutou pravdou, že je pořád méně těžké snášet diktát Ameriky, než by bylo snášet diktát islámského kléru... doufám že brzy padne a nikdo další ho už nebude muset snášet!) Přiznejme si také, kdo by šel bojovat za něco co se ho (zatím) osobně a bytostně netýká?

Bohužel pro ubohý lid, íránská vláda popírá a maří veškeré snahy o diplomatické urovnání krize a to jenom dokazuje smutný fakt, že je nemožné rozumně jednat s lidma, kteří tam vládnou.

Podrobný přehled jaderních aktivit od 2002 (resp.2003) do dnešních dnů viz tady

Žádné komentáře:

Okomentovat