středa, května 24, 2006

Tisíce Azerů protestovaly...

... ve městě Tabríz proti urážlivé karikatuře, publikované ve velkém státním deníku Iran. Pro změnu to nebyla karikatura Mohameda nebo islámu. Byla to karikatura jejich etnika (ukazovala Azerského kluka se švábem, kluk se snažil persky vyslovit slovo "šváb" přičemž mu šváb mu v jazyce Azerů-torki-odpověděl "Co?"). Deník byl zavřen a jeho šéfredaktor a autor obrázku zatčeni za vyvolávání etnických nepokojů. Od r. 2000 bylo zavřeno asi 100 periodik a desítky novinářů bylo pronásledováno, ale hlavně těch, kteří kritizovali režim. Tohleto je první od nástupu Ahmadínežáda.
Ministr kultury také kritizoval novináře za zpochybnění a kritiku Ahmadínežádova dopisu Bushovi a výrok Ajatolláha Jannatiho, že dopis byl božskou inspirací: "Tisk by se neměl vměšovat do politických her a zpochybňovat skutečnost.... radím tisku aby nenahrával nepříteli".

Prezident Ahmadínežád obvinil západ a hlavně USA, že jsou etnické konflikty v Íránu vyvolávány zvenčí. Tak to jsou ti agenti moc schopní jestli se jim povedlo dostat do íránského státního deníku! A jsou to západní agenti co střílí na íránské Kurdy a mlátí Baluči a podnikají teroristické útoky v Iráku. Nakonec se mu snad povede dokázat i to, že západ je odpovědný za porušování lidských práv v Íránu... Jen do toho, Majmúne.

V Íránu žije téměř 70 milionů lidí (no, trochu méně, o víkendu několik studentů spáchalo sebevraždu), z toho několik početních etnických a náboženských skupin: Kurdové (asi 6 milionů), Azeri (asi 25%), Balučiové (většinou sunnité), Arabové (asi 2,5-3%) , Židé (asi 20 000, další tisíce emigrovaly), Arméni (většinou křesťané), Turkméni... Dohromady je jich více než 40 %, takže se vláda zahrává s ohněm, jestli si proti sobě poštve polovinu obyvatel. Situace menšin je jenom zdánlivě tak růžová jak se to snažil světu namluvit Chátámí a další obhájci režimu. Jejich rovnoprávnost je jenom na papíře. Mají sice jednoho poslance v parlamentu ale to na situaci moc nemění. Třeba jazyk menšin se nemůže oficiálně vyučovat ve školách. Je zajímavé že se neklid v provinciích vystupňuje vždy, když je centrální vláda oslabena... a centrální vláda na to reagovala v poslední době opatřeními, která prakticky vyřadila regionální samozprávu z hry. I kdyby byl místně zvolen někdo, kdo by chtěl situaci nějak zlepšit, stějně nic nezmůže.

V poslední době se kromě chronických nepokojů v Kurdistánu projevili také nepokoje v provincích Chúzestán (je tam většina ropních polí) a Sistán a Balučistán, kde operuje ozbrojená skupina Jondollah (Džondolláh), která bojuje proti utlačování, diskriminaci a násilí na etniku Balučiů. Velice zajímavý rozhovor s jejich vůdcem zveřejnil rooz online tady. Skupiny jako Jondollah v snaze upoutat pozornost na problémy regionu uchylují k ozbrojeným střetům s policií a vojáky a jako páku při vyjednávání používají rukojmí (podle posledních zpráv je propouštějí, poněvadž to stejně nikam nevede, vláda nemá absolutně žádný zájem na jejich záchraně, naopak, kdyby je zabili, jenom by tím nahráli režimu, vláda by udělala z nich mučedníky). Uchylují se k teroristickým činům, protože diplomacie s režimem po celá léta k ničemu nevedla. Je ale velice zajímavé sledovat vládní propagandu: "bylo spácháno to a to... policie na tom pracuje... byli chyceni nebo zabiti zločinci, byl zabit jejich vůdce" a pak nic. Žádné důkazy, procesy, nic. Pak se údajně zabitý vůdce objeví v plném zdravý a .... morálně silnější... Je ale dosti zarážející skutečnost, že tak vyzbrojená a totalitní vláda s tisíci policistů a vojáků si nedovede poradit s hrstkou ozbrojenců a "pašeráků" v horách!!!
Posledně na ně poslali stíhačky a vrtulníky. Myslím tedy, že celonárodní povstání má velké naděje na úspěch. Univerzity protestují, dělníci protestují, nezaměstnaní protestují, učitelé protestují, ženy protestují, menšiny protestují, na fotbalových utkáních se protestuje ... a téměř každý den! Dokonalou ukázkou byla zhromáždění na 1. května, největší na Blízkém východě v dějinách! V Íránu se lidé obecně zajímají o dění na ulici a kde se zhlukne více než 1000 lidí, je pořád dost nadšenců, kteří se přidají i když se jich problém zrovna netýká.

foto z regimechangeiran.com

6 komentářů:

  1. Odkdy bojovníci za svobodu uřezávají lidem hlavy?

    http://www.neildoyle.com/modules.php?op=modload&name=News&file=article&sid=272

    OdpovědětVymazat
  2. Nový link:

    http://tinyurl.com/o9ucb

    OdpovědětVymazat
  3. Je pravda, že zabili několik lidí. Vím to, je mi to líto a neobhajuji tento teroristický způsob boje za svobodu. Asi to bude tím, že jiné způsoby boje selhaly... Když přijde státní policie a někoho rovněž bezdůvodně zatkne, umučí nebo popraví, tak je to bohužel ekvivalentní odpověď. Tygra neulovíš síťkou na motýly. Partyzáni také stříleli Němce a po válce z nich byli hrdinové.

    OdpovědětVymazat
  4. Stejnými slovy a stejnou logikou můžeš obhajovat také uřezávače hlav z Al-Kajdy...

    OdpovědětVymazat
  5. Zda se mi, ze si tu valku moc prejes Azadi. Na to zapomen a vrat se na zem ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Meďo beďo, pořád nechápeš, že chci REVOLUCI a konec expanzi islámismu. Jestli se o to někdo (třeba i Izrael) přičiní vojensky, o tom já stejně nerozhoduji! Asi je úplně zbytečné ti to dál opakovat. Vždyť ono se to vyřeší samo: uvidíš, jestli islámská vláda v Íránu padne, už nebude mít kdo financovat teroristy v Iráku a Afgánistánu a Libanonu a jinde. Jestli naopak islámismus zvítězí na celém Blízkém východě tak za pár let se rozšíří ještě dál a nakonec budeš možná i ty poslušně chodit do mešity.. ale to já tady už stejně nebudu... haha.

    To anonymous: terorizmus obecně je úchylka, která byla něčím vyvolána. Jondollah útočí proti vládě své vlastní země a represivním složkám. A proti čemu útočí Al Kajda? Proti přítomnosti nevěřících na blízkém východě? Já s ní taky nesouhlasím, ale proč tam vlastně lezly? Dobře, neměli, ale pak proč za to mají platit civilisté co s tím nemají vůbec nic společného?
    Jestli chceš, už nebudu psát o "teroristickém odboji", už budu psát jenom o tom, jak se lidi nechají mlátit a střílet bez odezvy jako ovce... tak se zdá, že všechno musí fungovat podle křesťanského "nastavit i druhou tvář"...

    OdpovědětVymazat