čtvrtek, května 11, 2006

Proč vlastně Írán chce zničit Izrael?

Možná vás už napadlo přemýšlet, proč Ahmadínežád tak divoce útočí právě na Izrael, na stát se kterým nemá společné hranice a ani vážný politický spor v dějinách...

Tyto dva státy a kultury nikdy neměly vážnější spory. Dobré vztahy pocházejí už z dob Kýra Velikého, který Židy sice porazil, ale propustil je v r. 539 př. n.l. Po založení Izraele byly vztahy s Íránem velice úzké, dokonce společně pracovali i na vývoji raket. Takže zničení Izraele je z politického hlediska neopodstatněnou agresí ze strany Íránu. Říkám z politického. Ale jestli mluvím o Íránu, nemůžu mluvit o politice a vynechat náboženství.. jak víme, Izrael je "trnem" v oku všem Arabům v okolí na stovky kilometrů. V Izraeli žijí Židé, semité, v podstatě příbuzní Arabů. Jejich náboženství, tedy judaismus a islám, vycházejí od Abraháma, takže mají společné kořeny, jestli to chtějí přiznat nebo ne (a dál se budou mezi sebou vraždit). V Íránu žijí Peršané, indoevropané, národ pro Židy teoreticky přátelský, ale to je teď asi vedlejší. Důležitější asi je, že jejich vláda je muslimská a to ultaradikální. Takže tady začíná převažovat asi náboženská motivace útoku... jiný důvod vážně nemá smysl. Íránská vláda, jak víme, podpořuje Hamas (přiznala jenom 50 milionů dolarů, ale určitě jim poslala víc... reakci obyvatel na to jsme mohli slyšet během demonstrací 1. května: "Nechte být Palestínu, myslete nejdříve na nás." běžní Íránci necítí nepřátelství k Izraeli, ale ani žádné hluboké sympatie a soudržnost s Palestinci. Jsou to Arabové, tedy potomci těch, kteří dobyli Persii a jejich osud je jim v podstatě lhostejný, i odhlédnouc od teroristické podstaty Hamasu). Írán podpořuje také Hizballáh a Islámský Džihád a jiné "velice přátelské a mírumilovné" organizace. Tím, že je Írán financuje a zbrojí, si je zavazuje a staví tím něco jako "vysunutý obléhací val" kolem Izraele. Tedy v podstatě další fáze přípravy na boj.
Jestli se tedy Írán snaží o něco jako "pseudopanarabismus", sjednocení Arabů pod velením Íránu proti Izraeli a přítomnosti cizích sil na Blízkém východě, tak je to dosti nereální úkol. Arabové si Peršany neváží (slovo "ajam", kterým je často označovali , značí něco jako "němý, nevzdělaný, kdo nemluví arabsky, cizinec", něco jako "barbar" v řečtině) . Běžní Peršané Araby také nemají v lásce... jsou a zůstanou to pro ně ti dobyvatelé, kteří se pokusili zničit původní perskou kulturu a jazyk. Naštěstí se jim to nepovedlo. 1400 let otroctví ale udělalo své a je nereální očekávat od hrdých Peršanů aby se spojili s jejich odvěkým nepřítelem. Takže protiizraelská argumentace má smysl jenom v duchu "pan-islamismu" (v duchu posledních proslovů Ahmadínežáda v Indonésii, 10.5.) A někteří Arabové už vycítili možné nebezpečí expanze Íránského režimu a začali tlačit na Írán, aby urovnal krizi kolem účelu jaderního programu a spolupracoval v zájmu zachování relativní politicko-ekonomické stability.
No, když už u toho jádra musím zůstat, tak pojďme k jádru věci:

1. Izrael má jaderní zbraně... z jeho problematcké pozice jsou nekonvenční zbraně bohužel věcí přežití...
2. Írán se o ně snaží (nikdo mne nepřesvědčí o opaku, vím o čem mluvím), jestli je už náhodou nemá, co bohužel asi brzy uvidíme. A Izraeli to samozřejmě vadí (je územně malý a zranitelný) a Írán mu otevřeně vyhrožuje.
3. V programu a v nejhlbší podstatě Íránské Islámské Republiky je zakódována snaha o šíření islámské revoluce a nastolení světovlády islámu. Nežertuji. Je to její raison d'être. Potvrzují to i narážky v příhovorech k armádě a IRGC - Revolučních gard (post tady níž při příležitosti dne armády). A kdo by mohl Íránu v tomto exportu islámského režimu zabránit? Prozápadní uspořádání Blízkého východu, tedy i v Iráku (ostatní sousedé Íránu tím už víceméně prošli), urovnání mezi Arabským světem a Izraelem (reální?), samotná přítomnost Izraele, ostrůvka Západu na Blízkém Východě... a Spojené státy. Tichý appeasement Evropy, Ruska a Číny si Írán může i koupit výměnou za ropní kontrakty.
4. Ahmadínežád sám sebe považuje za vyvoleného, který má připravit druhý příchod Mehdího, co je poslední, 12. šíitský svatý, něco jako mesiáš. V pruběhu 7 let by měl nastolit vítězství islámu na světě. Jeho příchod by měla uspíšit eskalace utrpení, smrti, bídy a katastrof, co se celkem hezky hodí na scénář (jaderní) války. (nepokládejte mě za blázna, já tomu nevěřím, ale ON ANO!)

A co z toho vyplývá? Írán schválně provokuje Izrael a Spojené Státy: státy s jaderním arzenálem, politicky a nábožensky nekompatibilní elementy s íránskou vládou, jejichž přítomnost na BV je nežádoucí. Tohleto všechno úplně postačuje jako důvod na jejich zničení. Jestli i Írán má, nebo vyvíjí jaderné zbraně, to je možná teď i vedlejší, jisté je, že se mu povedlo vyvolat podezření, že je vyvíjí. Takže provokuje, aby ho napadli a aby měl záminku na protiútok? Nechce zaútočit jako první, ale prý připravuje strašnou odvětu, o které postupně pouští zprávy?

Ale proč vlastně chce válku?

Odhlédnouc od apokalyptických vizí prezidenta potenciální "jaderné velmoci", a celosvětového džihádu, který by chtěl rozpoutat, z hlediska domácí politiky je to taktika asi podle schématu .. "zloděj křičí chyťte zlodějě". Nelegitimní režim, který nemá podporu obyvatel a stojí na prahu krize si vymyslí vnějšího fiktivního nepřítele, aby na něj mohl zvalit vinu za důsledky své vlastní neschopnosti a selhání... a aby se ten vnější fiktivní nepřítel stal reálním, tak ho prostě musí vyprovokovat. Kdyby nebylo Ahmadínedžáda a jeho touhy po jádru a zničení Izraele, nějaký Írán mu může být ukraden, má už dost problémů se sousedy a dokazováním své téměř 2000 let staré (podle mě už promlčené) legitimity. Amerika akceptovala Íránský režim 27 let, Carter dokonce blahopřál Chomejnímu a nic nepodnikl ani když byla ambasáda v Teheránu úplně bezdůvodně napadena a byli tam zadržováni rukojmí po 444 dnů. Pak Amerika ovšem podpořila Irák (a Saddáma) ve válce proti Íránu (1980-88) co jí Íránci vyčítají. Jestli bychom chtěli jít ještě víc do minulosti, dalším důvodem pro nepřátelství vůči Americe je její podíl na Šáhově režimu, před revolucí. Dějiny jsou velice zapeklité a Amerika také nemá čistý štít... Já si ale myslím, že zkoušet za každou cenu najít a potrestat prvního vinníka nemusí být vždy konstruktivní, dějiny se sice nezapomínají, ale měli bychom se posunout dál a hledět hlavně na přítomnost a řešit aktuální situaci. Nemůžeme třeba chtít vyvraždit Italy za dobyvačnost Římanů nebo zločiny katolické církve nebo Španěle za to, co napáchali conquistadoři v Latinské Americe.

Takže teoreticky, kdyby íránská vláda neprovokovala, všichni ji nechají být, ať si dál vězní, mučí, popravuje a zdírá své vlastní obyvatele. Doufám, že tím, že na sebe konečně přitáhla pozornost světa, si konečně vykope svůj vlastní hrob...

7 komentářů:

  1. problém je že komunisti tak nějak chápali že když oni někam hodí atomovku tak jim tam taky přiletí nějaká nazpátek - těmhle islamistickým režimům je to jedno - oni klidně budou vydírat všechny a všechno jakmile jí získají a klidně jí i použijí protože když jim přiletí nějaká nazpátek tak to budou brát jako pozitivum - oběti budou prostě mučedníci co půjdou do ráje - takže jediná cesta je nedovolit aby ji získali

    OdpovědětVymazat
  2. No, přesně to je potřeba si uvědomit, musíme pořád počítat s mentalitou a myšlenkovým světem. Bez toho to nejde.
    Ale jak nedovolit aby je získali? Diplomacie zlyhává. Sankce asi také zlyhají, jestli tedy ekonomika neskolabuje a lidé nevylezou do ulic pac nebudou mít co jíst. Jak tedy zabránit zbytecnym obetem a krome toho zabranit iranu aby ziskal (a pouzil) atomovku?

    OdpovědětVymazat
  3. azadi,kto si? Prečítaj si čo si napísal.Ty chceš vojnu!!!Diplomacia,sankcie zlyhávajú.
    "Keď ekonomika neskolabuje"???!!!
    "Jak tedy zabránit iránu aby získal atomovku"??
    To je o čom snívaš?To je tá
    sloboda? Skolabovaná ekonomika a vojna??? Premenuj ten blog na "Vojna pre Irán".Určite sa budeš obhajovať,že ty si vojnu nespomínal,vylúčil si všetky možnosti a nechal len tú jednu.

    OdpovědětVymazat
  4. Zopakujem otázku.Kto si?
    Tvoja posledná veta pôvodne vyzerala takto "Jak tedy jinak zabranit iranu aby ziskal (a pouzil) atomovku? "Keď sa ti nepáči čo píšem tak ma vymaž.
    Nechcem provokovať len ma naozaj zaujíma čo si za človeka.Si Iránec,alebo len preberáš články ktoré sa ti hodia?Sám neviem ako to presne v Iráne vyzerá a chcem si spraviť názor či sú tvoje blogy relevantné alebo si len vojnový štváč.Píšem asi príliš ostro ale ide mi len o to vedieť pravdu.

    OdpovědětVymazat
  5. Maxs: promiň za zpoždění v odpovědi. Situaci v Íránu je příliš komplikovaná aby se dalo všechno vyřešit lehce. Je smutné, že si myslíš, že chci válku... tady je ten problém: běžní Íránci nechtějí válku, Američani jsou unaveni a stydí se za Irák... ale je tady někdo kdo tu válku chce: Íránská vláda! To je obrovský rozdíl! Íránská vláda není Íránský lid. Myslíš, si, že chci poslat mého adoptivního bratra a další přátele z Teheránu do války proti američanům a spojencům, kde budou i Češi a Slováci, za režim, který nenávidí? Snaž se vidět problém komplexněji. Íránská vláda JE problém, který se musí odstranit, nezávisle od toho, co si o tom myslí amerika. Já strašně moc doufám, že se vyřeší sám, tedy vnitřně. vojenské řešení je skutečně poslední možnost, právě proto, že se ho Ir. vláda snaží vyprovokovat a byla by to otřesná katastrofa, stačí se podívat na Ahmadínežádovy apokalyptické vize! On a jeho sekta skutečně věří ve vítězství Islámu a použijí pro to všechny zbraně, které se jim povede získat, klidně i nukleární! Já píši hlavně o vývoji situace v Íránu mezi obyvateli, o jejich reakcích na zhoršování ekonomické a sociální situace, o odboji, který JE SPONTÁNNÍ, není to žádné vměšování ze západu. Asi to pořád není jasné. Íránci se chtějí SAMI zbavit vlády, která je mučí a také se vměšuje do záležitostí okolních zemí.. už vážně nevím, jak to říct.

    OdpovědětVymazat
  6. USA s podporou Izraela vyvolávaji války po celém svete a vy píšete že Irán vyvolava nejakej konflikt, kdo ste a proč by nemel Iran mít Jadrovou energii když Česká republika ano?Ste zaslepen , Iran nevede války po celým svete a z demagogie co vám servirují v médiach máte pomýlene nazory..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. zapomínáte, že Íránská vláda financuje a zbrojí Hizbaláh a Hamás, dodává zbraně Asadovi, dodával je iráckým milicím, potírá vlastní lidi, kteří demonstrují za svá práva, právě i dnes 14/2/2011. Tohleto je starý článek, ale za většinou těchto věcí si stojím. Když někdo válku nevede otevřeně, ještě neznamená, že ji nevede jinými, méně viditelnými prostředky. Proč by konflikt vyvolával? Hledání vnějšího nepřítele odpoutá pozornost obyvatel od toho, co se děje v zemi. Stará zaručená taktika + stavění se do pozice oběti. Další důvod? Například pořád se zvyšující ceny ropy = vyšší příjmy do státního rozpočtu. Btw, odkud máte tak zaručené zprávy, že jde POUZE o energii? Tu Íránu přece nikdo nebere, spousta zemí nabízela spolupráci, tak proč tedy ty tajnosti? Jinak, eventualita, že by Írán měl atomové zbraně kromě Izraeli nejvíc vadí Saúdům a arabským zemím v Zálivu. Je tam spousta prázdné rétoriky, ale kdo si hraje s ohněm...

      Vymazat