středa, května 24, 2006

Kruh appeasementu se uzavírá?

Poslední zprávy o znovunastolení diplomatických styků s Lýbií a hlasy, že se Washington chystá mluvit s Teheránem mě mírně šokovaly. Kromě toho prosáklo několik zpráv a analýz, které záměrně zmenšují nebezpečí a zlo, které představuje íránský režim i bez jaderních zbraní. Co chtěla benevolence USA vůči Lýbii ukázat? Snado to, že USA budou akceptovat jakoukoliv vládu, hlavně aby byla proamerická? Stačí jestli se vzdá jaderního programu? Že se Írán má podvolit a Amerika ho ujistí, že na něj nezaútočí a nebude prosazovat zmenu režimu?
Něco jako pakt o neútočení Hitler-Stalin?
Nebudeš mít jaderní zbraně a nebudeš křičet smrt Izraeli, křesťanům a všem nevěřícím a já ti nebudu mluvit do vnitřních záležitostí... odpustíme ti útok na US ambasádu v Teheránu v 1979, klidně si dál popravuj a muč politické vězně a potlačuj demonstrace studentů a žen třeba i tanky... klidně dál potají financuj teroristy a džihádisty ze světových peněz za tvou ropu. Jo, ještě tě i podpořím, zruším sankce a investuju do tvé země aby se mulláhové měli lépe. Amerika slábne. Ustupuje a rokuje už se všemi. A to chce Teherán vidět. Neustoupil a neustoupí ani o krok a pomalu získává části bitevního pole, protože zbytek světa zbaběle a poníženě ustupuje. Ale dokdy bude ještě ustupovat? Až pokud Írán dostane všechno po čem touží na stříbrném podnosu? Dožiju se snad toho, že svět povolí Íránu obohacování a jeho spis bude vrácen MAAE? Je to to, po čem Írán touží? Bude oficiálně obohacovat urán na malé procento pro elektrárny, hrdě to ukáže Baradejovi a bude klidně i přísahat, že na milionu šestsettisíc kilometrů čtverečních jeho rozlohy není ani gram nelegálního vysoce obohaceného uránu... Svět mu hezky zatleská a jako doplňkový kulturní program se podívá v přímém přenosu na kamenování holčičky nebo mučení a oběšení politického vězně.
Bude nakupovat levnější ropu a od samého štěstí přislíbí, že bude víc obhajovat pozitivní vliv ultraradikálního islámu na životy lidí, na společnost a světovou politiku. Ms. Rice si vyzkouší nový model hidžábu z dílny íránských módních návrhářů, ušit politickými vězni vrámci programu rekvalifikace a využití bezplatné pracovní síly a rozhodne se prosadit jeho nošení z vděčnosti, že byl islámský režim konečně rozumný. Pak se hezky domluví, že s vůlí lidu Írán pojme pod svá křídla "mírového terorizmu" i Irák a třeba Palestinu nebo Libanon nebo třeba i další...

7 komentářů:

  1. Pane kolego, nepřehánějte, prosím.

    Já nepochybuji, že pokud mulláhové budou znamenat hrozbu pro západní civilizaci, budou ji Státy bránit.

    Ale jinou věcí je změna vnitřního íránského ustrojení, o ni se musí primárně postarat lidé v Íránu sami, sekundárně jim mohou pomoci Íránci v cizině a až někde na třetím či čtvrtém místě mohou být nějaké akty jiných států, a to buď masivější nepřímé (sankce), anebo nepatrné přímé (zpravodajské operace).

    Takové změny jsou na dlouhé lokte, chce to léta a léta vzdělávání a informování lidí v Íránu (i proto jsem se Vás tuhle ptal na ta všelijaká rádia a noviny...) a pak to chce určitou konfiguraci či konstelaci v mezinárodní situaci. Budou-li se i Francie, Čína a Rusko cítit být ohroženy mulláhy, bude šance na efektivní postup mezinárodního společenství.

    Zdůrazňuji však - primárně je změna poměrů v Teheránu úkolem lidí tam.

    Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Pane Azadí - jádrem problému, proč USA zrovna takto, je postoj Evropy: východní Evropa se v dobách Varšavské Smoluvy běžně paktovala s blízkovýchodními teroristy a diktátory, anebo je alespoň oslavovala v médiích, např. Chomejního režim v československých, západní Evropa byla do začátku 90.tých let tišší, ale dnes je rétorika prakticky stejná - naoko bojujeme spolu s USA s teroristy, po straně, kde můžeme USA poškodit a zdiskreditovat a naopak teroristy a diktátory podpořit, tam to uděláme. V Iráku i v Afghánistánu mnozí z nás neváhají oslavovat Taliban, Zarkávího i Hussajna, jsou proti USA, proto jsou "naši" a názor Afgháncú a Iráčanů, pokud nejsou také "naši" nás nezajímá, jsou to "kolaboranti" s USA. USA již vědí, že to samé bychom udělali jim i Peršanům, pokud USA se pokusí odstranit Ahmadínežáda násilím, bude Evropa křičet o ropné agresi, pokud se vzbouříte označí vás za agenty CIA. Evropu utrpení Peršanů vesměs bohužel nezajímá, vaším teoretickým spojencem jsou přesto všechno USA, na nás a zejména na Velkou Británií, Francií a Německo (v současné době i Itálií a Španelsko, naopak státem, který je v Evropě jakžtakž OK je Polsko) dosti pozor, ALE snažte se nadále informovat evropskou veřejnost, včetně těchto stránek, snad se podaří naše postoje změnit. Zdravím a přeji Peršanům mnoho štěstí, snažím se informovat ostatní Čechy, modlím se za Vás. Rick.

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Azadí, jen malí detail k prohlášení tvého známého, které máš jako motto či co - Íránci nazývají Boha Alláh jen málokdy, je jim vlastní nazývat persky slovem chodá.

    Takže Chodá háfez

    OdpovědětVymazat
  4. Děkuji za podporu a připomínky... někdy to co píši podmíní mé momentální zoufalství a rozhořčení.. a pak se uchyluji k přehnané ironii.. musím se krotit.
    Státy jsou naštěstí mocností, která by dovedla prosadit některé kroky, které by teoreticky mohly pomoci lidu ke zvržení režimu. Vím, že musí přijít zevrnitř, ale z psychol. hlediska pro Peršany: jestli USA začnou vyjednávat s režimem tolerantně a jako se seberovným, je to viděno něco jako znak slabosti a vítězství režimu. Zastávám názor, že zločiny proti lidskosti, ať už se dějí kdekoliv, musí být potrestány, proto šaríja musí být odstraněna z vůle lidu ale i světa.
    Pro j_h:
    Vím, že se persky "bůh" řekne "chodá". Tady narážím na netoleranci Islámu obecně: koncepce džihádu (třeba ve verši koránu 9:29 a dalších). Ten citát je dalším vyjádřením absurdity některých věcí, které se dějí a které nemůžu vidět a snášet beze slov.

    OdpovědětVymazat
  5. Choda hafez dejte te vasi podelane svobode.

    OdpovědětVymazat
  6. Méďa: Svobodu může nazvat "podělanou" jenom dobrovolný otrok nějaké úžasně demokratické ideologie... blahopřeji. Stejně předpokládám, že jste v takové nikdy nežil.. jestli chcete, rezervuji vám pokoj v Evinu, tak na dva roky, pak snad pochopíte.

    OdpovědětVymazat