čtvrtek, května 04, 2006

Jak vidím řešení íránské otázky?

Mnozí se mě ptají, jak vlastně vidím řešení íránské otázky.. jo, odpověď je víc než složitá a zatím v sobě nevidím jasnovidecké sklony, takže můžu předestřít jenom hypotézy...

Ekonomické analýzy ukazují, že nejenom íránská vláda, ale i ekonomika je na pokraji hluboké krize. Inflace, stagnující trh, těžce vyčíslitelná nezaměstnanost (racionální odhady se pohybují kolem 15%, relita může být horší, poněvadž mnozí pracují jenom krátkodobě nebo sezónně na "brigádnické" smlouvy, 53% zaměstaných má jenom smlovy na dobu určitou), neefektivní školství, korupce, pořád se zvětšující třídní rozdíly, krachující fabriky a peníze "investovány" do oblastí, které neprofitují ani haléř, právě naopak, vyžadují si další investice na údržbu (třeba zbrojení)... bohužel (nebo v tomto případě naštěstí) se ekonomika státu nemůže stavět jenom na penězích z prodeje paliv a energie (ropy nebo nukleární energie, jak to proklamuje Ahmadinedžád). Vede to k fenomenu "dutch disease"(inflace, krach domácí produkce atd.), který se ostatně projevil i v posledních letech vlády Šáha (je velice velice zajímavé sledovat politicko-ekonomický diletantismus Ahmadínedžádovy vlády, dělá přesně ty samé chyby!!! To bude asi tím že na všechny posty obsadil Revoluční gardisty, kteří nerozumí ničemu jinému než zbraním a fanatismu). Jestli dalším bodem v programu proti Íránu budou sankce, ty jenom urychlí ekonomickou krizi a já doufám, že to konečně vyžene všechny lidi do ulic. Nejhorší bude překonat tlak propagandy (která zvaluje i bídu, kterou způsobila vláda na intriky západních imperialistů). Přestože režim bez podpory lidu by měl být podle přirozených pravidel odsouzen k zániku, problémem v boji za zvrhnutí vlády jsou kromě ohlupující propagandy a důkladného omezení přístupu k informacím ještě tajné služby a velice dobře organizované vládní bezpečnostní jednotky, zfanatizovány a vycvičeny pro boj s pouličními povstáními (jenom příslušníků ultrafanatických Bassidži jsou 2 miliony, a Revoluční Gardy kromě ručních zbraní disponují regulerní vojenskou technikou jako rakety a tanky a pod., které by pravděpodobně neváhaly použít v případě potřeby), takže jedinou možností pro boj s nima je zmocnit se jejich zbraní a použít je v boji proti nim. A oni se tak lehce nevzdají, ví, že by je čekalo lynčování za zločiny, které napáchali... pak už jedině budiž jim Alláh milostivý...
Peršané se musí pořádně naštvat a ukázat co v nich je... každým dnem roste počet zoufalců, kteří už nemají co stratit, nespokojenost roste mezi mladými, kteří nejenom nemají práci, ale leze jim na nervy i pořád se stupňující omezování osobní svobody a samostatného myšlení.
Jak do toho zasáhnou sankce zvenčí je pro mě zatím těžce odhadnutelné...
Jak by karty zamíchal vojenský útok? Jaké důsledky můžou nastat?

1. Je to pořád agrese, klasifikujme ji jakkoliv. Oběti na civilním obyvatelství jsou pravděpodobné a vláda ho bude klasifikovat jako "NEPODMÍNĚNOU AGRESI ZÁPADU" (většina lidí neví co činy a výroky vlády vyvolávají v zahraničí) a bude burcovat lidi na obranu jejich vlasti, co je apel, na který se stěží dá odpovědět negativně.. nebo budou lidi prostě zverbováni násilím, čím domácí odboj může přijít o cenné síly nebo naopak, obyčejní lidé by se mohli dostat ke zbraním a pak je použít proti svým velitelům. Všeobecný chaos by mohl být zneužit na bezuzdné řádění a nemilosrdnou likvidaci opozice a jakéhokoliv povstání už v zárodku, nebo naopak, může to povstání i prospět, ale to už závisí od okolností. Už se stalo že jakékoliv analýzy zklamaly a staly se nepředvídatelné věci.

2. Rozpoutají se odvětné teroristické útoky tajných složek a spojenců íránské vlády v zahraničí (Irák, Blízký Východ - Sýrie, Libanon, Amerika, Evropa....) co může vyvolat ještě tvrdší a nelítostnější zásahy v Íránu a z jednoho "neškodného" bombardování nukleárních kapacit (typu Osirak 1981) se může vyvinout i dlouhá a ničivá válka (i v závislosti od typu nasazených zbraní, které asi nezůstanou u konvenčních).

Politikové, kteří teď rozhodují takřka o osudu asi 70 milionů lidí by si měli moc dobře rozmyslet co podniknou, měli by myslet hlavně na ně, a uvědomit si, že oni i íránský lid musí bojovat proti společnému nepřáteli, vládě fanatického ultraradikálního islamofašistického kléru a prezidenta s eschatologickými vizemi, lidí se kterými není možné jednat diplomatickou cestou. Jediným řešením je odstranění Íránské Islámské Republiky a vlády kléru a vytvoření sekulární republiky s vládou sestavenou na základě svobodných voleb, pokud možno bez diktátu jiných mocností (i když o absenci machinací ze zahraničí se nám může jenom zdát... Írán je příliš strategickou zemí).

Vím, že obyvatelé a jejich osud pramálo zajímá politiky, ale jsou to právě oni co můžou jednou a provždy vyřešit íránskou otázku, i proto, že jsou její nedílnou součástí a pilířem jejího řešení.

AKTUALIZACE

Ideální řešení íránské krize, které by nepoškodilo obyvatele ani zemi, naopak, dospělo by k nutné politické změně v Íránu navrhl Hossein Bagher Zadeh, bojovník za lidská práva, ve svém článku na iranian.com. Šlo by o proces před mezinárodním soudem v zájmu odsouzení čelních politických představitelů za zločiny proti lidskosti, které napáchali. Dokázat je by neměl být problém, protože existují desítky svědků. Například němečtí vyšetřovatelé zjistili, že objednaná vražda 4 kurdských disidentů v berlínské restauraci Mykonos v r. 1992 byla vykonána na pokyn "vyšších kruhů íránské vlády", Přímou účast ministra rozvědky Mohseního Edžehího ve vraždách disidentů dokázal slavný novinář Akbar Gandží, který si za to odseděl 6 let v politické věznici Evin v Teheránu. Ministr vnitra Púr-Mohhammadí je zapleten do stovek politických poprav v r. 1988. Ani obvinění za činy Ahmadínedžáda v Revolučních Gardách nebudou smyšleny.. bez větru se ani lístek nepohne. A to je jenom špička ledovce.

Proč jenom ti politikové neposlouchají volání lidu po spravedlivém trestu pro samozvaný a nelegitimní režim a snižují se k tomu aby jednali v rukavičkách s obyčejními zločinci?

Rafsandžání, Chameneí a stovky dalších patří před soud jako všichni zločinci, kteří vraždí ve jménu jakékoliv ideologie. Írán volá po svém vlastním "norimberském procesu"!

článek v angličtině:
http://www.iranian.com/HosseinBagherzadeh/2006/April/SC/index.html

Na stránce holycrime.com jsou zveřejněna jména zločinců z íránské vlády:

http://www.holycrime.com/Criminals7.asp
Jestli kliknete na "Next", objeví se fotografie, ty jsou i v ostatních částech stránky.
Pozor, jenom pro silné žaludky.

Tady je stručný přehled opozice a její situace:
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/05/undoing-ayatollahs.html

7 komentářů:

  1. Klíčová se mi ve Vašem výkladu jeví být informovanost Iránců. Zkuste někdy popsat, jaké poměry v tomto ohledu v zemi panují. Jaká je svoboda médií, jaká média jsou zakázána, jaká je sledovanost médií v zahraničí, jaký zájem lidé vůbec mají o svobodné informace.... Tom.

    OdpovědětVymazat
  2. Vláda se snaží o maximální kontrolu všech informací, které by se k lidu dostaly.. média jsou jenom státní, svobodná byla zavřena i s autory, kteří tam psali, internet je přísně filtrován na základě klíčových slov a existenci desítek až stovek perských blogů, které byly důležitým pramenem informací a svobodného projevu asi odzvonilo (několik odhalených bloggerů bylo taky zatčeno). Satelitní antény byly vždycky ilegální, ale měli je téměř všichni. byl cenným zdrojem svobodných informací přes vysílání v perštině ze zahraničí. Teď je vysílání rušeno sofistikovanými zařízeními --> důsledek: lidi vědí pořád míň o tom co je čeká, co zapříčiní zahraniční politika vlády, kdyby věděli víc, asi by neseděli na zadku... ale nakonec je to i v jistém smyslu pozitivní: pozornost světa se konečně po 27 letech začíná soustřeďovat na Írán a vláda z toho doufám nevyvízne a sama si zapříčiní svůj pád, jak si to zaslouží!

    Několik nejnovějších informací o spřísnění cenzury je v postu "Ďalšie sprísnenia cenzúry v Iráne. Ako ďaleko zájde vláda v obmedzovaní osobnej slobody?"

    OdpovědětVymazat
  3. Díky. A radia Azadi dřív) a Farda (dnes), pokud víte, jak jsou poslouchána? A co ambasády? Vzpomínám si, že před listopadem v Československu jsem chodil na německou a britskou ambasádu v Praze pro noviny a časopisy... :o) Tom

    OdpovědětVymazat
  4. Tady je vypoved opozicniho aktivisty v anglictine (nestiham prekladat nebo psat podobne prehledy) o stavu opozicnich skupin, nalade mezi lidma a roli medii ze zahranici. Je to velice realisticky a verny prehled.
    http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/05/undoing-ayatollahs.html

    OdpovědětVymazat
  5. Odřizlo to...
    http://regimechangeiran.blogspot.com
    /2006/05/undoing-ayatollahs.htm

    OdpovědětVymazat
  6. Tedy... díky, ale v tom odkazu je nějaká blbost, takže výsledkem je chyba 404... :o) Po chvilce hledání jsem to ale našel...

    http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/05/undoing-ayatollahs.html

    OdpovědětVymazat