sobota, května 13, 2006

Inspektoři v Íránu našli stopy vysoce obohaceného uránu... prý z Pákistánu... a co jiného odtamtud ještě mají?


Berlín, Reuters: Inšpektoři OSN našli na zařízení v Íránu stopy vysoce obohaceného uránu (tj víc než 20%). Zařízení údajně pocházejí z vojenské základny Lavizan-Shian (satelitní foto a další info tady). Základna byla srovnána se zemí poté co byla označena za podezřelou íránskými opozičními skupinami. Většina zařízení pocházela z Pákistánu (koupena načerno), takže tvrzení Íránu, že alespoň část obohaceného uránu by mohla být kontaminací ještě z Pákistánu, by teoreticky mohla být pravdivá. Vzorky se analyzují a srovnávají. Bylo také vysloveno podezření, že jistá množství zpracovaného uránového plynu jsou odvážena z Isfahánu na jiná neznámá místa.

Írán kromě toho před několika týdny oznámil, že objevil nové uránové doly na svém území... to v podstatě znamená, že by bylo velice těžké sledovat přesná množství uránu, která se v Íránu nacházejí, i kdyby Írán souhlasil s dovozem už obohaceného uránu z Ruska a vrácením použitého paliva této zemi. Na druhé straně se však za žádnou cenu nechce vzdát obohacování za účelem výzkumu a vývoje. Další tahání času.. než vyprší volební období G.W.Bushe a mezinárodní appeasement íránské expanzi a aroganci se zbaví posledního oponenta? Írán oznámil také, že je schopen centrifugy vyrábět, protože jim je už nikdo nechtěl prodat. A Baradej přivítal, že se ještě nezavedly žádné sankce a říká, že je potřeba kompromisů... a kdo jako ty kompromisy má dělat?

S velikým strachem a zbabělostí se tito inšpektoři odvažují položit otázku, jestli Írán jenom tak náhodou nemá další tajné laboratoře a druhý paralelní jaderní program, ´který jenom tak mimochodem zapoměl přiznat´.. je to až k smíchu. Když se o jaderním programu svět dověděl jenom od pronásledované opozice, když Írán srovnává se zemí nukleární střediska dříve, než by tam dorazila inspekce, když neumí nebo nechce vysvětlit některé "paranormální javy" v jejich výzkumu ... a politice... asi se Ahmadinežád moc příblížil k těm centrifúgám, když pak říkal, že během projevu v OSN měl kolem hlavy zelenou svatozář... důsledky jeho úžasného projevu jsou viditelné na společné fotografii z OSN tady: ... asi se báli vlivu jeho podmanivého duchovního vyzařování, nebo spíše pověstních ponožek? :) ... inspektoři by měli vyšetřit i jeho.. možná by zjistili, že on a jeho režim je hlavní ZHN pro íránský lid a celý Blízký východ...
Už jenom fakt, že nukleární program je z části pod správou Revolučních Gard (šiřitelů Chomejního revoluce) a armády, nevěští nic dobrého. A jak to, že se odborná úroveň íránských vědců tak neuvěřitelně zlepšila za ten 2,5 roku, když oficiálně neobohacovali urán? Odkud mají své znalosti? Írán je obrovská země... i kdyby třeba Izrael zaútočil na některá hlavná zařízení, jak to naznačil, ani zdaleka nedovede zničit všechny. A je úplně logické, že případný vývoj zbraní bude probíhat někde úplně jinde, třeba někde, kde by ho nikomu nenapadlo hledat... co tak v podzemí nějaké mešity? Případný útok by také zničil jenom zlomek zařízení a pravděpodobně asi ty méně podstatné a nebezpečné... a důsledky? Ten nejoptimističtější: toužebně očekávaný pád vlády. Ten nejpesimističtější: celosvětový teroristický džihád. Možná jaderní.

Islamabad, Pakistan, AP: Bývalý velitel ozbrojených sil Pákistánu Mirza Aslam Beg řekl, že íránští velitelé se za ním přišli poradit o strategii ochrany nukleárních zařízení. On jim poradil, aby si vzali rukojmí: Izrael. Když Pákistán pracoval na nukleární zbrani a obával se, že Indie a Izrael připravují útok na jeho nukleární zařízení, poslal vyslance do Indie, který ji varoval, že kdyby Pákistán kdokoliv napadl, odnese si to právě Indie.
Kromě toho jim poradil, aby se pokusili poškodit obranní systém Izraele, vyostřit problémy mezi Izraelem a palestinskou vládou na čele s Hamasem a také s libanonským Hizballáhem a vyzbrojit ponorky nukleárními zbraněmi. Írán se mohl poučit i od Iráku. Na začátku války v Perském zálivu r. 1991, Irák vypálil rakety na Izrael, i když ten nebyl v koalici s USA proti Iráku.
I když se analytikové nezhodují v tom, jak dlouho Íránu potrvá vývoj jaderních zbraní, Beg řekl, že si je jistý, že Írán měl dost času na jejich vývoj. Popsal jednu íránskou návštěvu, která přišla za ním v r. 1990. Zeptali se: "Můžeme mít tu bombu?" Odmítl se slovy: "Můžete mít bombu, ale udělejte si ji sami, nám ji také nikdo nedal. "
Trval na tom, že jim pákistánská vláda nepomohla, i když bývalá premiérka Benazir Bhutto řekla, že Írán nabídl vládě 4 biliony dolarů za technologii (na to peníze mají, na pomoc nezaměstnaným a obětem zemětřesení ne). Tanvir Ahmed, pakistánský vyslanec v Íránu v letech 1987-89 řekl, že byl jednou tázán, jestli by Pákistán pomohl Íránu zvládnout celý cyklus obohacení uránu, i když o zbraních nebyla řeč. Pákistán odmítl.

(pozn. V lednu 2004 Abdol Qadir Khan přiznal, že technologii výroby atomové bomby a některá zařízení na zpracování uránu prodal a propašoval z vlastní iniciativy a bez vědomí vlády do Íránu už někdy mezi lety 1989 a 2000. Byl omilostěn prezidentem Mušaráfem. Detaily a odkazy tady. Írán pracuje na nukleárním výzkumu už od dob Šáha, jenom pak byl oficiálně přerušen a znovu se na něm začlo dělat v tajnosti od 1989. Byl vyzrazen opozičními skupinami před téměř 4 lety.).

Přehled nukl. programu ve zkratce tady
Satelitní foto Lavizan-Shian tady

2 komentáře: