úterý, května 09, 2006

Daily Times: Izrael zaútočí na íránská nukleární zařízení

Úterý 9. května, Daily Times, Khalid Hassan

UPI, Washington: Izrael "za měsíc nebo dva nebo tři" zaútočí na jaderná zařízení Íránu, vyjádřil se jeden izraelský představitel. Na poslední recepci na Izraelské ambasádě řekl nejmenovaný představitel Arnaudovi de Borchgrave, šéfredaktorovi United Press International (UPI), že předpokládá, že Izraelský útok nepočítá s nasazením bombardérů jak to bylo v případě iráckého jaderného reaktoru v Osiraku r. 1981 Ke zničení Osiraku, Izrael použil čtrnácti F-15 a F-16. Tentokrát to budou balistické střely. Izrael má své vlastní geostacionární družice, které s rozlíšením předmětů od velikosti 70 cm. “Víme toho víc než si to kdokoliv uvědomuje,” dodal.

Podle de Borchgravea, “Izrael vyvinul asi 100 balistických střel Jericho-II středního doletu (od 1989). Dostřel Jericha II je od 1,500 do 3,500 km, podle velikosti nálože. Jsou rozmístěny v podzemních prostorech. Izrael má více družic: Ofeq-1 až Ofeq-5 (poslední družicou určenou na pozorování Íránu je Eros-1 a byla vyslána před několika týdny) . Nepotvrzené zprávy říkají že existuje zdokonalená střela Jericho-3 s dostřelem více než 3,000 km.

celý článek tady
____________________

Nevím nakolik je možné tuhletu zprávu brát jako hotovou věc... je pochopitelné, že se Izrael cítí být přímo ohrožen... poprvé po 1871 letech Židé znovu žijí v zemi, ze které byli vyhnáni Římany v r. 70 a 135 po Kr. A teď jich na jednom místě poprvé žije více než kdekoliv jinde na světě: 5,6 milionů. Další a další Židé se také stěhují do Izraele a jejich počty v jiných zemích pomalu ubývají. Co je na tom zajímavé? Třeba i to, že se to číslo přibližuje počtu 6 milionů Židů vyhlazených v holokaustu. I to, že žijí na relativně malém území nalepeném na Středozemní moře (v permanentním napětí s Palestinci a nevraživosti s Libanonem a Sýrií. Je to i celkem pochopitelné... Když se hlásí po téměř 2000 letech o svoji zemi, kde už po staletí žije někdo jiný, je jasné, že ho nevítají s otevřenou náručí).
A nakonec, i to je celkem zajímavé, že Ahmadínedžád vyhrožoval, že "Izrael je suchý strom, který bude zničen jedinou bouří"... o zničení Židů se v dějinách už někdo snažil a téměř se mu to povedlo. Žeby druhý pokus?
Je zajímavéi to, jak se Peršané najednou postavili na obranu Arabů proti Izraeli, přičemž je vzájemná neúcta a nepřátelství Arabů a Peršanů notoricky známá. Peršané měli s Izraelem dobré a přátelské vztahy, až do islámské revoluce... Zdá se, že pokud jde o společného nepřátele spojí se i oheň s vodou. Samozřejmě ve jménu islámu, jak jinak?

Celá analýza v článku na
http://regimechangeiran.blogspot.com/2006/05/problem-with-iran.html

2 komentáře:

  1. To je nějaký divný, pane kolego. UPI říká, že IAF nasadily stíhačky F-15S, ty by ale Izrael mít neměl, protože byly pro Saúdskou Arábii. :o) Tom

    OdpovědětVymazat
  2. Omlouvam se, bohužel nemám přesný přehled o všech stíhačkách ve vyzbroji armad vsech zemi Blizkeho vychodu. Stejně děkuji za konstruktivní kritiku, vím, že toho (obzvláště o zbraních) hodně nevím (a musím se často omezit hlavně se na důsledky jejich použití).
    Vím také, že se nevyplácí jenom opsat, ale někdy nemám čas všechno ověřovat, i když to většinou dělám. Chybyčka, pardon, chybička se vloudilaaaa :-D

    OdpovědětVymazat