neděle, dubna 23, 2006

Vznikne další represivní policejní oddíl v Teheránu

10 dnů poté co zástupce prokurátora v Teheránu oznámil, že se chystá postavit nové speciální věznice, notoricky známý teheránský prokurátor Saíd Mortezáví navrhl vyvoření zvláštní soudní policie, která by byla výlučně pod kontrolou jeho úřadu a Teheránského Revolučního Soudu.

Předtím Teheránský prokurátor využíval na zadržování a výslech věznice kontrolované jinými vládními složkami, např. oddělení 59 a 209 v slavné věznici Evin, které jsou provozovány Ministerstvem výzvědné služby, dvě centra na křižovatce náměstí Džavanan a silnice na Kurdistan v Teheránu pod kontrolou policie, a oddělení 325, které patří Revolučním Gardám ve věznici Evin.

Zvláštní je na tom, že tyto složky budou pod kontrolou teheránské prokuratury. Předpokládá se i využití paramilitárních sil Bassidž (pod kontrolou Revolučních Gard). Mortezáví také žádal o vytvoření policejní akademie pro tyto složky.

Tyto dva nové plány vyvolaly obavy v politických kruzích a mezi aktivisty pro lidská práva. Někteří je interpretují jako pokus o formální schválení bezpečnostních aktivit teheránského prokurátora. Proč ultraradikálové, kteří mají už pod kontrolou Ministerstvo výzvědné služby chtějí dát podobné kompetence soudnictví, jeden pozorovatel se vyjádřil: “S rostoucím mezinárodním tlakem na Írán v posledních měsících, které by mohly vést k tvrdým ekonomickým sankcím proti Íránu, vláda se připravuje na to, aby mohla čelit a ovládat masové protesty a stávky”. Z tohto pohledu nedávná stávka teheránských řidičů autobusů, která byla velice násilně potlačena bezpečnostními oddílmi a opatření režimu na vytvoření speciálních věznic pod kontrolou soudnictví připomínají poslední dny Šáhovho režimu. “V těch dnech tam byl a bezpečnostní složka SAVAK, normální policie, pořádková policie, zvláštní stráž atd., režime vytvořil spojený výbor na potlačení násilí a sabotáží,” řekl.

Esfandiar Saffari, 21. dubna 2006

Pozn. Tohleto všechno se dějě přičemž bude rozpuštěna Komise OSN pro lidská práva a bude vytvořena Rada pro lidská práva a Írán se pře o křeslo v ní... snad aby ochraňoval lidská práva nekde na této planetě...

http://roozonline.com/english/015146.shtml

Žádné komentáře:

Okomentovat