úterý, dubna 18, 2006

"Íránská armáda má mírové záměry"

Vyslechněme si několik projevů íránských činitelů o nepochybně mírovém určení jejich armády...

Tehrán, 18. dubna
Dnes ráno se konala vojenská prohlídla při příležitosti íránského svátku armády. Prohlídka se konala za účasti množství zkušených velitelů, velvyslanců cizích zemí v Íránu, veřejných činitelů a rodinných příslušníků válečných mučedníků a konala se na náměstí před mauzoleem zakladatele Islámské republiky, Imáma Chomejního na jihu Teheránu.

Z projevu prezidenta Ahmadinedžáda: Íránská armáda hlásá mír a bezpečnost a její svrchovanost v žádném případě neznamená hrozbu pro žádný národ.

"Naše armáda se spoléhá na Boha, sjednocené vojsko se silnou vůlí je připraveno se bít pro Boží cestu,"

"Vy jste dnes nejsilnější armádou světa, protože věříte v Boha. Nepřátelé Íránu vědí že statečnost, víra, pobožnost a služba vás udělala dosti silnými na to aby jste neochvějně ochraňovali vaši teritoriální integritu," řekl přítomným vojákům.

"Sjednocené armára musí být pořát v pohotovosti a musí být vybavena nejnovější technologií. Sjednocená armáda musí pořád znát svého nepřátele a sloužit míru, bezpečnosti a klidu hlavně pro region a jeho sousedy,"

"Armáda Islámské Republiky je spojencem slabých a přátelem utlačovaných a stojí před nepřáteli jako zářivý meteor (pro zajímavost perské slovo pro meteor je shahab, co je taky jméno balistických střel, pozn. překl.).

"Převaha a velikost Íránu je ve službě míru lidstva a nepředstavuje žádnou hrozbu pro nikoho. Doufáme v mír, rozvoj a bezpečnost pro všechny,".

Ahmadínedžád pochváli experty, kteří pečují o výzbroj a výcvik. "Schopnosti a síla armády byla odskoušena v ve válce s Irákem v letech 1980-88."

O Íránské armádě se vyjádřoval jako o "armáde monoteistů," Ahmadinedžád řekl, že taková armáda je trpělivá a zaměřena na své cíle.

Po příhovoru prezidenta, vybrané jednotky Íránské Armády pochodovaly před výtiskem svatého Koránu a prezidentem.

Mluvčí parlamentu, Golam Ali Haddad Adel: "Íránská armáda je založena na víře, které postup není omezen na obranu a vojenskou moc."

---
Při jiné příležitosti Ahmadinedžád řekl, že "Útočníkovi utne ruku."
Co se z toho může vyčíst? Třeba "Jsme dosti silní, neopovažte se nás napadnout." "Jsme nejsilnější v regionu, jsme regionální velmoc a musíte nás akceptovat." "Jsme věřící a budeme se bít za Boha."
A co můžou být mírové záměry? Třeba mírové zastrašování, mírová blokáda Hormuzského průlivu, mírové potlačení protivládní demonstrace, mírový výcvik sebevražedních atentátníků...

Íránská armáda není nebezpečná pro nikoho... až na její nepřátele. Logické ne?


http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-699096&Lang=E
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604183902152550.htm
http://english.farsnews.com/newstext.php?nn=8501290454

Žádné komentáře:

Okomentovat