pondělí, dubna 24, 2006

Fotbalová utkání zbraní v rukou demonstrantů

Stovky Íránců využily příležitosti při utkání mezi fotbalovými mužstvy Bargh-e-Shiraz a Esteghlal (předtím Tadž) na otevřené protesty proti Islámskému režimu. Utkání se odehralo 21. dubna na stadionu "Azadi" ('Svoboda') v Teheránu.
Demonstranti křičeli hesla a někteří se pobili s bezpečnostními složkam, které je napadly v zónách Azadi, Karadž a Enghelab.
Tucty vozidel a autobusů hlídek bylo poškozeno na oplátku za brutalitu islámských milicí. Desítky lidí byly zraněny a zatčeny.

Íránci využívají masovou účast na velice oblíbených fotbalových zápasech a jiných masových akcích, aby společně vyjádřili svůj nesouhlas s Islámským režimem. Írán byl dějištěm několikanásobních a masivních protestních akcí vrámci kvalifikačních zápasů na Světový pohár 2002 ale trend byl přerušen prohrou Íránu proti Bahrajnu (která byla údajně vynucena). Od té doby se fotbalové zápasy často mění na lidové protesty, hlavně když se odehrávají v Teheránu.

Většina opozičných skupin, jako SMCCDI, Iránská Národní Sekulární Strana (INSP) a podzemní odboj naplánovaly masové protestní akce, v Íránu i v zahraničí při příležitosti Světového pohára v Německu. První zápasy íránských fotbalistů budou 11. června proti Mexiku, 17. června proti Portugalsku, a 21. června proti Angole. SMCCDI podporuje a koordinuje masové protesty pomocí digitálních techologií jako Internet a satelitní televize a zahraničných rádiostanic vysílajících v perštině.

Nové zprávy: Ahmadinežád konečně povolil účast žen na fotbalových zápasech. Update: Ale vláda mu to vetovala.

SMCCDI (Student Movement Coordination Committee for Democracy in Iran) Apr. 22, 2006 http://daneshjoo.org/publishers/smccdinews/article_4547.shtml

Za zmínku stojí, že tyto zápasy předcházejí jenom o týden či dva výročí 5 denních krvavě potlačených masových protestů 9. července 1999. Týdny kolem výročí této smutné události jsou vždy plné napětí a zvýšené kontroly bezpečnostních složek.

http://daneshjoo.org/article/publish/article_2554.shtml

Žádné komentáře:

Okomentovat