pondělí, dubna 03, 2006

Íránci proti Islámu... neuvěřitelné ale skutečné

20. března začal nový perský rok 1385, podle islámského letopočtu. Je zajímavé, že Peršané neoficiálně počítají už rok 2565, od založení Perské říše Kýrem Velikým. K oslavám nového roku (norouz) patří i svátek ohně, Tchahr- Shanbe Soori, starodávný předislámský svátek. Letos spadal na noc v úterý 14. března. Lidé ho oslavují zapalováním a přeskakováním ohňů a ohňostroji. Tento svátek byl zatracen islámskou ideologií jako nečistý a pohanský a byl zavržen. Letos však masová účast překvapila i vládu. Bylo ohlášeno několik úmrtí, které vládní zpravodajské služby označily za nehody při manipulaci s petardami. Byly spatřeny skupiny vládních agentů v civilu, kteří pálili americké a izraelské vlajky aby udělali mylný dojem, že svátek má charakter protiamerické demonstrace. Na jiných místech lidé ve skutečnosti pálili portréty náboženských vůdců Chameneího, Chomejního a jiných. Proti oslavujícím davům byly podniknuty radikální zásahy, stovky lidí byli zraněny a zatčeny. Muže budou ve vězení čekat na proces a ženy čeká pravděpodobně bičování.

I vězni v známé politické věznici Evin v Teheránu oslavovali svátek ohně. Podpálili několik rozbitých židlí a postelí.

Islámský režim se setkává pořád s hlasitějšími projevy nesouhlasu s diktaturou islámu. Projevuje se to i v tom, že rodiče dávají dětem předislámská perská jména. Podle neoficiálních zpráv se určité množství lidí tajně konvertuje na ostatní náboženství přítomna v Íránu: různé formy křesťanství, zoroastrismus atd., i když to islám zakazuje a riskují tím život: podle islámu, kdo se narodí jako muslim, musí jím zůstat do smrti. A samozřejmě podle práva: ten, kdo se zřekne islámu, zaslouží si trest smrti.
Třeba manifestace proti karikaturám Mohameda byly v Teheránu organizovány. Nebylo to žádné vyjádření mínění širokých vrstev obyvatelství. Bylo tam asi jenom 400 příslušníků provládních paramilitárních organizací jako Basidž (přičemž v Teheránu žije 12 milionů obyvatel).

1. dubna je výročí začátku islámské diktatury. V roce 1979 bylo dvoudnové referendum, ve kterém bylo obyvatelstvo nuceno vhodit do uren zelený lísteček se slůvkem "ANO". Kdo se pokoušel vhodit červený lísteček se slůvkem "NE" byl zbit nebo zatčen...
Mnoho lidí tedy 1. dubna zůstalo doma aby se vyhlo nařízeným státním oslavám.

2. dubna je další svátek Sizdeh-bedar, kdy se lidé zhromážďují v parcích. I tento svátek bude určitě využit k dalším protivládným demonstracím. Čekám na zprávy od přátel z Íránu...

1 komentář:

  1. Proč novinky píší o "Kurdech" a "Turcích", z textu evidentně vyplývá, že jde o mrtvé teráče z PKK - marxistické teroristické organisace, že by třídní solidarita:) Gratuluji Turecké Armádě - nikoho z těch bolševických vrahů není žádná škoda.

    OdpovědětVymazat