středa, dubna 26, 2006

Na návštěvě u sousedů? Co chce Írán v Iráku?

BAKÚBA, Irák: Člen irácké rozvědky oznámil, že 50 Íránců bylo spatřeno (turisti?) v skupině civilistů v blízké vesnici blízko předměstí Bakúby, metropoly province Dijála na hranici se šíitským Íránem, území, o které bojují šíitské a sunnitské sekty. V březnu Ambasáda USA v Bagdádu obvinila Írán z podněcování sektářských rozbrojů v Iráku. USA se už nějakou dobu snaží začít diskusi s Íránem o Iráku.

Důstojníci US Army poukazují na vytvoření organizací podporovaných Íránem v Dijále, jako Brigáda Badr a Mahdího Armáda už v roce 2003.
Brigáda Badr je skupina o síle asi 25,000 mužů Nejvyšší Rady pro Islámskou revoluci v Iráku, se základnou v Íránu, a Mahdího Armáda (a zas tady máme toho transcendentálního šíitského imáma Mahdího, je to ten samý Mahdí nebo Mehdí ve kterého příchod věří Ahmadínedžád) je milice o síle asi 10,000 hlav patřící nacionalistickému iráckému šíitskému "duchovnímu" Muqtadovi al-Sadrovi. Ten se na poslední cestě do Saúdské Arábie vyjádřil, že očekává, že se Irák rozpadne na šíistkou, sunnitskou a kurdskou enklávu.

Mnozí sunnité v Dijále se obávají, že mocenského vákua po odchodu spojeneckých sil využije Írán. Spojenecké síly se snaží odevzdat pořád víc kompetencí do rukou Iráčanů. V úterý IRNA oznámila, že Ahmadinedžád telefonicky blahopřál al-Malikimu a vyzval ho, aby rychle vytvořil Iráckou vládu, která by ukončila okupaci Iráku Američany.

Iránští špióni vás sledují


Nawaf Obaid, Saúdský bezpečnostní analytik řekl, že se íránským elitním islámistickým Revolučním Gardám "povedlo dosadit své lidi do strategických pozic v nové Irácké administrativě: v kanceláři premiéra, ministrů a místní správy oblastí s majoritním šíitským obyvatelstvem." Řekl také, že Gardy vytvořily výbor "exkluzivně na sledování pohybu spojeneckých sil v Iráku." V Bakúbě se říká, že začly útočit na Islámskou stranu, která je prý financována ze Saúdské Arábie s cílem destabilizovat Irák.

Záhadné cíle Teheránské diplomacie

Zatím nejsou přímé a nezvratné důkazy na to, že Írán podněcuje sektářské rozbroje. Jeden irácký kontrolní orgán odhalil, že byly veliké sumy peněz z Iráku poslány politickým skupinám s kontakty s Íránským min. rozvědky MOIS, jehož agenti cestovali s iráckými pasy.
Tím, že vzrůstá tlak na Írán z důvodu jeho nukleárního programu, je možné, že by se Írán mohl snažit přitopit Američanům v Iráku... a možná v případě, že by se naskytla příležitost, tak převzal vládu nad zemí. Proč ne. Hezká příležitost exportovat ajatollahokraci a zmařit veškeré pokusy o "demokratizaci" Blízkého Východu. Kdo ví? Írán ještě nezapoměl na válku s Irákem v letech 1980-1988... uvidíme jak se situace vyvine.

karikatura je z http://www.coxandforkum.com
http://www.alertnet.org/thenews/newsdesk/BLA542025.htm
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6924
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6934