pondělí, dubna 17, 2006

Nové heslo v diplomacii Íránu: Utlačovaní všech zemí, spojte se...

... pokračuje diplomatická válka a dělení světa na "my" a "oni"...

Teherán, 14.-16. dubna: Uskutečnila se 3. mezinárodní konference o právech Palestínského lidu. Nejvyšší náboženský vůdce Chameneí ve svém projevu obvinil Izrael z “otevřeného páchání zločinů” a řekl, že "nadešel čas probuzení Muslimů na Blízkém východě". Řekl, že džihád se nekoná jenom v okupované Palestině a Qods-u (Jeruzalémě) ale všude v “Islámském světě”.
Byl tam i prezident Ahmadinedžád, který žádal, aby byl Izrael “vymazán z mapy”.
Státní média podávala přímý přenosy konference. Přítomno bylo 600 činitelů ze Sýrie, Libanonu, Alžírska, Súdánu, Indonézie, Ugandy, Kamerunu, Konga, Zimbabwe, Sierry Leone, Kuby, Komorských ostrovů, Madagaskaru, Malajzie, Kataru, Mauretánie, Maurícia, Sejšel, Srí Lanky a Guiney.
http://www.iranfocus.com/modules/news/article.php?storyid=6766

ISNA, 17. dubna 2006: Vůdce palestinského Hamasu Chaled Mašhál vyzval všechny muslimské země, aby také následovaly příklad Íránu a osvojili si "mírové" nukleární technologie. Írán oznámil, že poskytne Hamasu 50 milionů dolarů.
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-698405&Lang=E

IRNA, 17. dubna 2006:
- Írán rokoval s Kuvajtem o upevnění vzájemných vztahů. Rafsandžání se setkal s premiérem Šejkem Nasserem al-Mohammad al-Ahmad al-Sabahem. Během setkání vyzval ke konsolidaci vztahů muslimských a regionálních států.
- Rafsandžání se v neděli v Damašku setkal s viceprezidentem Sýrie Farúkem al-Sharem a vyjádřil se, že arabský svět se málo činí v pomoci Palestíně. Palestinci nejenom brání muslimskou zemi ale celý region proti expanzi sionistického režimu.
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604165653164650.htm
- Ahmadinedžád se setkal s mluvčím parlamentu Súdánu Ahmadem Ibrahimem Al-Taherem a opětovně vyzval k solidaritě muslimského světa.
http://www.irna.ir/en/news/view/line-24/0604160811105030.htm

IRNA, 16. dubna 2006: Pakistan a Saúdská Arábie se vyjádřily pro mírové řešení íránské nukleární krize.

ISNA, 16. dubna 2006: Manúčehr Mottakí se vrátil z Afriky, kde byl na návštěvě Ugandy, Zimbabwe a Konga. Mottakí podnikl tuto cestu aby posílil a rozšířil existující vztahy mezi zeměmi, "protože doteď ještě naše země nenasadily všechen potenciál pro vzájemnou spolupráci a tato návštěva by měla sloužit naplnění tohoho cíle". Tyto země vyjádřily svou radost nad vývojem nukleárních technologií v Íránu. (Kongo je nestálým členem Rady Bezpečnosti a šéfem Africké Unie.)
http://www.isna.ir/Main/NewsView.aspx?ID=News-697716&Lang=E

IRNA, 17. dubna 2006: Ahmadinedžád se vyjádřil, že je ochoten technologii obohacování uránu poskytnout zemím třetího světa, které Írán vždy podpořuje. Volal po sjednocení těchto zemí. Jestli se využije jejich potenciál, mohou dosáhnout úspěchu a vítězství. "Nepřátelé íránského lidu a jisté velmoci zlobí íránská samostatnost a hrdost. (Ale) nemůžou poškodit velký Íránský lid, protože vědí, že můžou očekávat silnou odpověď Íránu"
http://www.irna.ir/en/news/view/menu-234/0604178067142302.htm

Líbye, Alžírsko, Kazachstan, Azerbajdžan, Pákistán, Indie a další země také v poslední době vyslovily podporu a solidaritu vůči Íránu a vůli posílit vztahy a spolupráci...

pozn: ISNA, FARS a IRNA jsou oficiální tiskové zdroje íránské vlády.

Žádné komentáře:

Okomentovat