neděle, dubna 23, 2006

V Íránu i mít psa je zločin


Islámský režim se připravuje na další útoky na ženy, které porušují přísné předpisy ohledně oblékání. Je to dalším znakem sociálního a politického tlaku Ahmadinedžádova režimu. Odednes policie v Teheránu může zatknout ženy, které porušují principy islámské morálky, když si oblékají volnější šátky, těsnější kabáty a zkrátěné capri kalhoty, které ukazují nahou kůži. (podotýkám, že v Teheránu teploty už v těchto dnech dosahují 30 stupňů)
Na tomto odkazu najdete nejnovější fotografie policistu a policistek v čadorech(říká se jim "černé vrány") v akci.
http://priceofthefreedom.blogspot.com/2006/04/more-ristriction-for-iranian-women-to.html

Pokuta je v hodnotě 30 liber nebo 2 měsíce vazby. Policisté můžou pokutovat i muže se západním střihem vlasů nebo lidi se psy, mít psa je už dlouho odsouzeno jako protiislámské chování.
Ultrakonervativní vláda navrhla také zvýšení pokuty za satelitní talíře z 60 liber na více než 3,000 liber. Milliony Íránců mají satelity aby se mohli dívat na zahraniční kanály.

Spřísnění předpisů v oblékání je dílem radního Teheránu, Nadera Šariatmaderiho, Ahmadinežádova blízkého spojence, který mu pomohl zorganizovat jeho loňské vítězství ve volbách. Předpisy v oblékání se uvolnily za vlády prezidenta Chátamího. Šariatmaderi označil módní trendy jako "poškozující principy revoluce a islámu". "Snažíme se o sociální utopii jenom v posledních měsících, naše pozornost se zapotácela. V současné mezinárodní situaci se musíme sjednotit pod známými principy."

Spřísnění připomíná dny po revoluci v 1979, kdy byly ženy s rtěnkou zastaveny ženskými, které jim setřely make-up kapesníky. Říkalo se, že v nich měly často ukryty břitvy.

Podle nových pravidel budou i taxislužby odpovědny za chování pasažérů, policie bude moci zadržet vozidla, která převážejí "nevhodně" oděté ženy. Služby opakovaně porušující předpisy budou zavřeny. Policie už dávněji zastavovala vozidla v kterých jely ženy, kterých šátek se jim zdál nevhodný. Policie taky vtrhla do módních butiků a zabavila kabáty jasných barev.

Morteza Talai, šéf policie v Teheránu: kampaň pomůže potrestat lidi, kteří "destabilizují sociální ovzduší".

Mladé ženy nakupující v severním Teheránu to nevylekalo
. Matin, 24, zdravotní sestra, měla vesele zdobený světlemodrý šátek, který odhaloval sluneční brýle a zesvětlené vlasy a těsný černý kabát se zlatými ozdobami jak stvořený na provokaci. "Jsem vdaná žena a měl by to být můj manžel, kdo mi řekne co si můžu obléct a co ne. Jemu se líbí, jak se oblékám."

Nardžes Asgari, dvacetiletá švadlenka v čadoru byla také kritická: "Nemyslím si, že lidé budou poslouchat. Chtějí se rozhodnout sami. Oděv závisí od kultury jejich rodin. Já chodím v čadoru, protože v mé rodině je to něco, co přijímáme."

Robert Tait v Teheránu, 20. dubna 2006

Podle článku v Rooz online naopak před časem před parlamentem protestovala skupina konzervativních žen, které obviňovaly ty, které navrhují a vyrábějí protiislámské věci. Podle nich je to spiknutí nepřátel Íránu proti íránské mládeži a její vědeckým a duchovním výkonům.

Poslankyně Majlisu Ešrat Šajech se vyslovila, že jestli budou trestány ženy za nevhodné šátky, měli by být potrestáni i odpovědní za kulturní otázky, protože jestli se mladí oblékají podle vzorů, které neodpovídají islámským zásadám, tak je to proto, že se i jejich cíle obrátily tím směrem. Proto musí vláda působit na základní hodnoty mládeže, ne jenom odstraňovat následky v případě jejich odklonění od žádoucího směru.

Kromě omezování osobní svobody byla spřísněna i cenzura na tisk, zvýšil se počet ponižujících veřejných trestů a poprav a množí se bezpečnostní složky jak houby po dešti.. o něčem to svědčí.

http://www.guardian.co.uk/iran/story/0,,1757071,00.html
http://roozonline.com/english/015147.shtml (zdroj foto)

Žádné komentáře:

Okomentovat