neděle, dubna 02, 2006

Sharia, "právo" na bezpráví

V tomto a ďalších článkoch sa budem zaoberať rozborom niektorých aspektov islamského práva "Sharia", ktoré sú nezlučiteľné so základnými ľudskými právami a jeho eventuelným ničivým dopadom na politický, spoločenský a osobný život obyvateľov.

V nasledujúcej tabuľke podávam systematickú analýzu a konfrontáciu pojmov "vlastizrada, loajalita, rúhanie" v štátoprávnych usporiadaniach: laický štát je štát, ktorý sa nezakladá na loajalite k žiadnej náboženskej ideológii, iba k štátu samotnému a jeho sekulárnemu právu, ktoré je nadradené nad náboženské vyznanie obyvateľov. V teokratickom politickom systéme je pojem štátu STOTOŽNENÝ s náboženskou ideológiou, z toho vyplýva, že akákoľvek kritika alebo napadnutie vládneho systému je automaticky kvalifikované ako napadnutie samotnej náboženskej ideológie = odpadlíctvo, ktoré si zaslúži hrdelný trest.
Tento základný pilier islamského štátu je a priori v rozpore so základným demokratickým právom slobody prejavu, pretože dáva právo na klasifikáciu akýchkoľvek politických oponentov a kritikov ako rúhačov - zločin rúhania patrí do skupiny najťažších zločinov (hudud) podľa islamského práva Sharia (patria tam odpadlíctvo, rúhanie, cudzoložstvo, urážka na cti, lúpež, krádež, požívanie alkoholických nápojov, vzbura) a vystavuje tým politických väzňov možnosti použitia nekontrolovaného násilia zo strany bezpečnostných jednotiek štátu a odsúdenia na trest smrti. Napríklad v Iráne ženy zadržané pre podozrenie z podvratnej činnosti proti štátu môžu byť znásilnené (podľa výpovedí sa to bežne deje i opakovane), bité a ich majetok skonfiškovaný.

Aby bolo možné vôbec nastoliť v Iráne slobodu prejavu a tlače, je nevyhnutné oddeliť náboženstvo od politického systému.


Laický štát versus Teokratický štát založený na islame

ŠTÁT (politická jednotka) /// IDEOLÓGIA (politicko - náboženská jednotka)
vernosť ŠTÁTU /// vernosť NÁBOŽENSKEJ IDEOLÓGII/VIERE
neloajálnosť k ŠTÁTU /// neloajálnosť k NÁBOŽENSKEJ IDEOLÓGII/VIERE
táto neloajálnosť = VLASTIZRADA /// táto neloajálnosť = ODPADLÍCTVO OD VIERY
VLASTIZRADA = hrdelný zločin /// ODPADLÍCTVO = hrdelný zločin
RÚHANIE = NIE hrdelný zločin /// RÚHANIE = HRDELNÝ ZLOČIN
RÚHANIE NIE JE ODPADLÍCTVO /// RÚHANIE = ODPADLÍCTVO
rozdielne tresty pre obidva zločiny /// ROVNAKÝ TREST (trest smrti pre obidva zločiny)

zdroj tabuľky: http://www.humanist.toronto.on.ca/sharialetters.html#links

1 komentář:

  1. Dobrý den,velice si vážím vašich aktivit, jako člověk, kteý se zajímá o historii chápu Íránce spíš jako následovníky předislámské Perské říše a Kýra velikého, než jako Islámské fanatiky a navíc se mi líbí perská hudba.Chtěl bych ještě připomenou,že Ahmadínežádovy výroky Perskou kulturu hanobí... nejen co se týče politických názorů ale i co se týče zacházení s Íránci (zahalování žen,popravy mučení, nesvoboda slova ... toho tam ještě bude), také se mi nelíbí, že Chomejnistická vláda vpostatě připouští pedofilii (minimální věk žen na sňatek je 9 let, to mě šokovalo) četl jsem si o popravách žen a bití žen a nevinných studentů a nechápu co to musí být za vláda, která je postavena na strachu a na tom aby škodila lidem (kamenování, to mi připomíná středověké metody ,jako byla inkvizice... i jiné takové hnusné zacházení s lidmi...) přeji hodně lásky a pochopení pro Írán, ne jak si někteří myslí, že láska k rozvojovým zemím je kolaborace s jejich mnohdy diktátorskými vládami, ale podpora těch, kteří jsou na tom opravdu špatně, a lidé na Internetu se o ně nezajímají... přeji vám hodně síly a úspěchu v tom, co pro Írán děláte.

    OdpovědětVymazat