středa, června 17, 2009

Čtvrtý den demonstrací



Zde jsou obrázky z demonstrace ve středu. Demonstrace pokračují již čtvrtým dnem. Na videích a na fotkách je vidět, že přišly i babičky v čádorech nebo starší lidé kolem 50 let, kteří zažili revoluci 1979. Není to jenom zájem mladých a "poevropštěných". Transparent toho pána na třetí fotografii říká: "bezpečnostní síly odzbrojte Básídží. Zabíjejí děti národa.
(17.6., video zde a zde a zde a zde a zde tyto poslední jenom pro silné žaludky) stačí když napíšete na youtube do vyhledavače slova tazahorat (=demonstrace), khordad (jméno perského měsíce ve kterém jsme), tehran, june, 2009 a vyhledá to desítky videí.
Rovněž foto z fotbalového zápasu v Jižní Koreji, myslím, že nepotřebují komentář. Zde je odkaz, kde lidé hlasují, aby google změnil na jeden den svoji ikonu na podporu Íránu. Doktoři a sestřičky v teheránských nemocnicích na několik hodin stávkovali na protest proti násilí. Podle lidí v Íránu doktorům bylo řečeno při sepsání úmrtního listu pro oběti násilí napsat "smrt během operace". Podle studentů bylo zabito dalších 7 studentů během útoku Básidží na koleje na severovýchodě Teheránu. Lidé naštěstí nepřestávají a svolávají se další demonstrace na další dny, navzdory tomu, že je to životu nebezpečné, počty mrtvých a těžce raněných stoupají, na ulici se zatýká i prakticky bez příčiny. Podle lidí každý den od 6 odpoledne vypadne celá mobilní síť. Režim zavřel veškerý proreformní tisk a obsadil redakce... objevili se typické zprávy, které má režim tak rád: "zaktli jsme 20 osob, kteří měli u sebe výbušniny a plánovali útoky na bezpečnost země bla bla... a hlavně prý byli vysláni a podporovaní zvenku"... ještě pořád chtějí vzbudit dojem oběti, která je napadena zvenku. Nikdy si nepřipustí, že problém je v tom, že je prostě lidé již nechtějí. Obama si stejně myje ruce jako Pilát... v jistém smyslu je to od něj opatrné, ale mohl to přece jenom podat trochu jinak. Alespoň mají Íránci méně důvodů vinit Ameriku ze vměšování. Zatím, myslím, že to byl šéf izraelského Mossadu, který řekl, že by bylo lepší, kdyby byl prezidentem Ahmadínežád, protože s Músavím je těžší svět přesvědčit, že Írán je nebezpečím... trochu si plete pojmy, "Írán" není nebezpečný, jenom ti kteří mu vládnou bičem. Je to všechno trochu jako s tím džinem z Aladinovy lampy: slouží tomu, kdo vlastní lampu.
Další fotky v dobrém rozlišení jsou zde. Tak a už vážně jdu spát.

2 komentáře:

  1. K Íránu je zajímavá také kniha Vladimíra Hučína Není to o mě, ale o nás. Má ji třeba Kosmas.cz.
    Zdravím.

    OdpovědětVymazat
  2. Iranian Government Attacked by Internet Forces
    The Ayatollah Khamenei and President Ahmadinejad have met the full force of a people empowered by the internet, and they are being seriously shaken. What is happening right now in Iran is fueled by the freedom of speech and organization provided by Twitter. Much of what is being reported to the outside world is provided through this service. It is one of our few windows into Iran, because the government is so severally limiting the foreign press. Read about it here in the nytimes. Thanks to twitter which delayed a scheduled maintenance downtime to deliver unbroken service to the Iranian people...
    http://www.popten.net/2009/06/iranian-government-attacked-by-internet-forces/

    OdpovědětVymazat