pondělí, června 15, 2009

Další aktualizace

Ohledně včera ohlášené demonstrace nespokojených to nejdříve vypadalo, že bude zrušena, nicméně se konala, v ulicích byly podle odhadů až 2 miliony lidí, křičeli, že nepřestanou s protesty, smrt diktátorovi a podobně.
Protesty v Íránu pokračují, potvrzeno bylo několik mrtvých a desítky zraněných, u náměstí Azadi policie a Basídží použili ostrou munici, zemřel minimálně jeden člověk, lidé křičeli "Zabiju toho, kdo zabije mého bratra". Policie se neštítí bít ani ženy a děti, vybírají si jednotlivce z davu, které obklíčí a jednoho člověka mlátí 3-4 policisti, než ho dav zase vysvobodí (viz videa). Speciální jednotky (v černém) honí davy na motorkách, k mlácení používají obušky a elektrické kabely. O mužích v černém se v Íránu říká, že to nejsou Íránci, ale žoldnéři z Libanonu, Pákistánu a podobně, protože Íránce nebaví bít své vlastní bratry a sestry. V davu jsou zamíchaní agenti v civilu a snaží se rozložit dav zevnitř - samozřejmě to vyvolává nejistotu: demonstranti nemůžou úplně důvěřovat osobám kolem sebe, protože se z nich může kdykoliv vyklubat agent. Ostatně je to vidět na záběrech. Více zpráv budu mít pravděpodobně večer. Zahraniční tisk a reportéři byli vykázáni, každý si domyslí proč, nicméně zprávy, fotografie a videa přicházejí od početné íránské blogerské komunity.

Policie a basídží napadla a zničila interiéry univerzity, mlátili studenty a odvezli ty, které pochytali autobusy neznámo kam.

Žádné komentáře:

Okomentovat