úterý, června 23, 2009

Úterý, 23.června 2009




Dnes byl v Íránu relativně klid, ale to vůbec neznamená, že je všemu konec. Lidé si musí oddechnout, obvázat rány, spočítat mrtvé a zaevidovat nezvěstné a zatčené. Další demonstrace se chystají v dalších dnech. Demonstrace se staly nebezpečnými a proto opozice zvažuje jiné formy protestu, hlavně stávky. Lidé budou sedět doma, nehrozí, že je zastřelí ale i zastavení ekonomiky je pákou.

Tichou vzpomínku na všechny mrtvé, známé i neznámé navrhujeme na příští pondělí nebo úterý. Ještě podám další informace. Prosím nechte komentář, kdo by eventuelně přišel a mohl by pomoci, například by bylo nutno vytisknout pár fotografií barevně a ve větším formátu a pár informačních tabulí, pro kolemjdoucí.

Včera Caspian Makan (na obrázku s Nedou) promluvil o své zesnulé snoubence. Nebyla přívrženkyní žádného z táborů, jenom chtěla svobodu pro všechny. Nebyla jednou z žen a dívek, které se statečně přidaly k chlapcům a házely kameny. Jenom se přidala ke všem ostatním aby vyjádřila, že je zde, s nima a je rovněž pobouřena manipulací s hlasy. Neda studovala nejdříve islámskou filosofii, poté studovala management turizmu, učila se turecky a ráda cestovala. Učila se hrát na klavír a dobře zpívala.
Byla jako paprsek světla, byla plna radosti, řekl o ní její učitel hudby Hamid Panahi, ten bělovlasý pán v modrém tričku, který ji doprovázel a viděl celou scénu na vlastní oči. Jeli spolu autem na demonstraci ale dostali se do zácpy, proto na chvíli vystoupili z auta nadýchat se vzduchu. Jenom tam stáli a hleděli na dění kolem. Neda nekřičela, neházela kameny. Proto ani bezpečnostní složky neměly důvod tuto mladou ženu zabít.
Podle šéfa teheránské policie Azizolláha Radžabzadeho policie nemá povoleno používat zbraně na potlačení demonstrací. Vláda dokonce ze zabíjení obvinila teroristickou organizaci MEK (modžáhedíne chalq) a kdoví koho ještě, ale všichni vědí, že vše mají na svědomí Básidží, islámské provládní milice, v uniformě i v civilu. Dosvědčují to fotografie a videa, na kterých básidží střílí ze střech základen těchto milicí. Agenti v civilu na motorkách mají sebou zbraně - pistole, dýky, mačety, elektrické obušky atd. a pohybují se veřejně, neskrývají se před uniformovanými a jejich akce jsou jasně koordinované. V sobotu bylo v Teheránu zabito minimálně 13 lidí (tolik přiznal Írán oficiálně).
Rodině bylo zakázáno zorganizovat veřejný pohřeb a Neda byla pohřbena na oddělené části hřbitova Behešte Zahrá, kde vláda nechala vykopat hroby pro oběti demonstrací. Ještě i mrtvé chce vláda tímto způsobem ponížit, separovat "ty teroristy" od "slušných lidí". To je právě dalším důvodem, proč odsoudit íránskou vládu: zacházení s mrtvými a raněnými. Ranění jsou odváženi z nemocnic a mrtví, pokud je najdou na ulici nebo v nemocnicích, jsou pohřbeni bez informování rodiny, často na neznámém místě, v neoznačeném hrobě.
Rodinám je odepřena i ta základní lidská potřeba naposledy vidět a uctít si své mrtvé řádným pohřbem a právo dovědět se o jejich smrti. Dříve, než si mohla rodina odvézt Nedino tělo, úřady požádaly o povolení rodiny k použití jejich orgánů k transplantaci. Rodina souhlasila, protože ji chtěli čím dříve pohřbít.

V poušti Khavaran (Chávarán) za Teheránem existoval obrovský masový hrob, kam vláda pohřbila tisícky politických vězňů, kteří byli popraveni v průběhu několika měsíců v roce 1988 pokud si správně pamatuji. Uváděné počty popravených se pohybují od 8 000 do 30 000. Zde jsou základní informace. Každý den tam chodily matky oplakávat své syny a dcery.
Před nějakým časem prezident Ahmadínežád přikázal tento masový hrob zničit.

AKTUALIZACE: Ve čtvrtek ráno ČT 1 , 07:45 program STUDIO 6, jako host tam bude Ardalan Haghverdi, můj dobrý přítel, disident (jeho příběh byl tady zveřejněn).

Žádné komentáře:

Okomentovat