úterý, června 16, 2009

Video ze střelby v Íránu

Zde je možné vidět video ze včerejší střelby, při které zemřel určitě jeden člověk (Pozn. střelba se odehrála u základny milicí Básídž u náměstí Azadi, nejdříve milice střílely do vzduchu, ke střelbě do lidí došlo, když demonstranti odpověděli házením kamenů - viz video). Pokračuje zatýkání proreformních aktivistů (Abtahí, Hadžarian a další).
Zde je video ze včerejší demonstrace: "Chceme novou revoluci". Další protesty jsou plánované na dnes, navzdory zákazům, je nutné aby se lidé shromáždili ve stejném počtu a vytrvali, aby si na ně policie netroufla, a bez výtržností, které nabídnou motiv k represi. Hlášena je i generální stávka.
Mezinárodní kruhy zatím jenom vyčkávají co bude. Podle názoru, který sdílím i já, je nutné hlavně na diplomatické úrovni odsoudit násilí a žádat o přezkoumání voleb. Příliš veliká angažovanost naopak dá zbraň do ruky těm, kteří tvrdí, že neklid je podněcován uměle ze západu. Bylo oficiálně potvrzeno 7 obětí na životech (neoficiální údaje uvádějí vyšší čísla, zatím nepotvrzeno). Mezi prominentními blogery je nálada rozdělena na entuziazmus, který mluví o nové revoluci a skeptiky, kteří nevěří, že by lidé mohli tímto způsobem čehokoliv dosáhnout.
Ozvu se zase večer.

Žádné komentáře:

Okomentovat