neděle, června 21, 2009

Neděle 21.6.2009

I dnes se na ulicích protestovalo, lidé se snažili být čím méně aktivní aby neprovokovali policii, seděli na zemi, nicméně ke střetům došlo, a jak je vidět z videí, dost velkým. Jenom dnes prý zemřelo 11-12 lidí.
Na zítra některé odborové a jiné organizace vyzvaly ke generální stávce.
Velice pěkné video o tom, jak stateční Íránci zahnali bezpečnostní síly na úprk:-)
Video o lidech, kteří staví barikády, další video, kde lidé křičí Natarsin Natarsin, ma hame ba ham hastim a Marg bar diktator. (Nebojte se, nebojte se, jsme všichni spolu, smrt diktátorovi). Zde je mlácení a hon na lidi v přímém přenosu, včetně osoby, která točí to video. Zde je další. Na iranbodycount pracujeme alespoň na částečném seznamu mrtvých a raněných, které se povedlo nafilmovat nebo i identifikovat.
Bylo potvrzeno, že dívka zabita včera přesně mířenou ranou do srdce, zatím co stála (update, nebyl to její otec), se svým profesorem filosofie a dívala se na demonstraci, se jmenovala Neda. Zemřela přímo před očima lidí a ... kamerami mobilních telefonů.
V Mašhadu, dalším velkém městě, byly zatím potvrzeny tři oběti na životech.
Zatčeno několik desítek novinářů a několik stovek demonstrantů.
Vláda obvinila západní mocnosti a "teroristy" z podněcování nepokojů. "teroristé" jsou PMOI, nebo MEK, o kterých se zde psalo. Jeden mladý muž se oficiálně "přiznal" (=rozuměj donutili ho k tomu různým vydíráním, jak je to běžné), že mu bylo poručeno podněcovat nepokoje z Británie jedním z členů tohoto hnutí, ktkeré jinak v Íránu nemá vůbec žádný kredit, protože je úplně stejně despotické, ne-li více, jako současná vláda.
Lidé v některých částech Teheránu se zmocnili zbraní, které ukořistila od básidžů a jiných bezpečnostních složek.
Kromě toho se pomaly ale jistě objevují nové důkazy, že volby byly sfalšovány. Člověk, který zveřejnil skutečné výsledky prý zahynul za podivných okolností.
Promiňte, že moc nepíšu, vážně nemám čas.

Žádné komentáře:

Okomentovat