pondělí, června 22, 2009

AKTUALNI! TIchá vzpomínka na oběti

(Další aktuality pod tímto textem a obrázky)

Plánujeme v Praze zorganizovat tichou vzpomínku na nevinné mrtvé, raněné a uvězněné z těchto dnů v Íránu. Jako místo navrhuji na Václavském náměstí pod Muzeem, kde se upálil Jan Palach, případně před Filozofickou fakultou, Náměstí Jana Palacha. Jenom se svíčkami, fotografiemi mrtvých, které byly zveřejněné, všichni v černém, bez hesel a skandování, případně s letáčky. Ještě se o tom jedná, prosím sledujte, až budeme vědět datum a čas. Kdo můžete, připojte se a zapalme alespoň svíčky za oběti. Prosím kdo ví, jak a kde se vyžaduje povolení k organizaci této akce napište komentář nebo mail.

Děkujeme. Čest jejich památce. Neda Agha Soltan, Mehdi Karami, Mostafa Ghanian.


















Nyní budu psát aktualizace pod tento post aby zůstal na očích:

Včera v neděli 21.6.2009 Samotný Chobregán (Rada dohližitelů) vydala prohlášení na státním serveru www.presstv.ir, že v 50 městech volilo podle údajů více než 100% oprávněných voličů.
Kde se schováváte nyní vy, kdo tvrdíte, že volby v Íránu byly korektní, svobodné a demokratické??? Írán je "svobodná země": můžete "svobodně" zabít člověka, který s vámi nesouhlasí nebo zpochybňuje islám a vládu. Můžete "svobodně" zbít dívku do bezvědomí nebo jí nastříkat do tváře kyselinu, když nemá správně uvázaný šátek nebo má kratší kabát. Můžete "svobodně" lhát ve jménu boha, můžete "svobodně" mučit lidi a vynutit si vykonstruovaná přiznání.
Ano, Írán je mírumilovná země, která na nikoho nechce zaútočit, vyjma své vlastní občany.
Xenofón, řecký historik, spisovatel, Sókratův žák: Kýrovo vychování (Κύρου παιδεία) 70. léta 4.století p.n.l.: "Peršané byli od dětství vychováváni k lásce k pravdě: učili se jezdit na koni, střílet z luku a mluvit pravdu. Nic pro ně nebylo větším hříchem, než LHÁT"

Na dnes je svolána demonstrace na náměstí Hafte Tir na 5 hod, odpoledne.

AKTUALIZACE: zde jsou zprávy každých 5-10 minut z různých částí Íránu.
nejdříve bylo lidí v Teheránu málo, policie bylo více, než demonstrantů, seděli na zemi na náměstí Hafte Tir a zapalovali svíce na počest obětí (mluví se o 25 lidech za tento víkend. Postupně se zdá, že se počet demonstrantů zvyšuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat