sobota, června 13, 2009

"Zvítězil" Ahmadínežád. V Teheránu se demonstrovalo.

Bohužel nemám čas moc psát, zde je celkem dobrý článek v češtině s fotkami. Zde jsou další fotky.
Podle zpráv od mých osobních známých v Teheránu Musaví a Karrúbí si stěžovali, že jejich lidé nemohli být přítomni při sčítání hlasů, zatím co Ahmadínežádovy lidé ano. (Není důležité kolik lidí vás volilo. Je důležité kdo sčítá hlasy, jak řekl Josif Visarjonovič Stalin).
Demonstrace propukli v Teheránu poté co Ajatolláh Chámeneí jasně podpořil Ahmadínežáda a ohledně stížností rivalů se vyjádřil, aby "lidé nenaslouchali HLASU NEPŘÁTEL". Poté se policie střetla s Musavího lidma, mlátili a zatýkali je, a fotografie a zprávy o incidentech se rozšířily po internetu, facebooku, sms a exilové satelitní televizi. Lidi to naštvalo, proto jich ještě více vyběhlo na ulice.
Na ulicích byly desetitisice lidí a na několika místech (Valíye Asr, Vanak, Engheláb) se jim povedlo zastrašit policii. Naposledy se protesty podobných rozměrů konaly snad 9.7.1999 (18 tir), ale účast byla dnes mnohem větší (ty roušky nejsou proti smogu, kouři, nebo prasečí chřipce, má to znesnadnit identifikaci demonstrantů, protože to občas může způsobit lidem další problémy).
Vláda mezitím zablokovala facebook a několik dalších stránek a omezila mobilní síť (hlavně SMS). Lidé mimo Írán, kteří neznají situaci, se diví, jak mohou i celkem normální lidé, tedy ne vysloveně radikální, volit Ahmadínežáda. Například během televizní debaty Ahmadínežád otevřeně napadl Rafsandžáního a řekl, že on a další z jeho kruhu ukradli velké množství veřejných peněz. Pro Evropany není nic nezvyklého slyšet o podobných aférách, v Íránu je ale Rafsandžání jednou z nejmocnějších osobností a kdo veřejně v televizi řekne něco takového, i když to lidé mezi sebou již vědí, ten člověk minimálně poputuje na x let do vězení. Íránci nesnášejí Rafsandžáního, takže Ahmadínežád touto dalšípopulistickou hláškou chtěl udělat na lidi dojem, "že je na jejich straně". Ale zároveň zase jenom ukázal, že je chráněncem Chámeneího, protože se mu samozřejmě nic nestane.
Předvolební sliby jsou všude stejné (dám vám vyšší platy, důchody, snížíme daně a pod.). Takže jisté procento mu mohlo skutečně i naletět.

Žádné komentáře:

Okomentovat