pondělí, června 22, 2009

pondělí 22.6.2009 večer.

Masivní demonstrace hlášeny i z Tabrízu, Orúmie (Urmia). Počty mrtvých, raněných a zatčených se velice různí. Shooresh uvádí 47 mrtvých.

V Íránu je již po setmění 22:56, 20:26 CET).
Lidé zase křičí ze střech revoluční zvukový signál Alláhu Akbar (nemusí to být vysloveně známka příslušnosti k islámu, je to spíše heslo, které sjednocuje lidi a na druhou stranu se odvolává na revoluci 1979 a zároveň jistá forma kolektivní modlitby) a Marg bar diktator (smrt diktátorovi).
Hesla o Músavím a hlasech již neznějí natolik, jako předtím. Músaví a lži kolem voleb byly záminkou. Lidé chtějí změnit celý režim. Vláda, která lže a zabíjí lidi kvůli vlastním lžím již nemá důvěru. Nyní je Íránská vláda rozdělena na dvě frakce: jedna je ta, která se sjednotila kolem Chámeneího a Ahmadínežáda a která kontroluje Revoluční Gardy a ostatní bezpečnostní složky. Chce se udržet za každou cenu. Druhá polovina je vedena Rafsandžáním, který je i v čele Chobregánu (Rady dohližitelů nebo expertů) a snaží se o odvolání Chámeneího z pozice nejvyššího vůdce. Apeluje na kleriky v šíitském vatikánu Qomu, aby podpořili jeho snahy... i kdyby uspěl, vedlo by to ale nejspíše k zachování režimu. Záleželo by i, kdo by Chámeneího ve funkci nahradil. V Íránu se věří, že Chámeneí trpí rakovinou plic a do smrti mu hodně nezůstává. Bohužel to nemůžeme nijak ověřit. Hodně moci si nárokuje Chámeneího syn Modžtabá. Uvidíme co bude.

Žádné komentáře:

Okomentovat