sobota, června 20, 2009

Aktualizace 19.6.

Prostesty v Íránu pokračují. Jsou víceméně klidnější, lidé se snaží neprovokovat, hlavně básídží. Jak jsme již viděli, ti když se do toho dají, mlátí hlava nehlava a klidně střílejí.
Dnes Chámeneí během řeči u pátečních modliteb ukázal na čí je straně. Podpořil Ahmadínežáda jako "důveryhodnou osobu", vyzval lidi k ukončení demonstrací, které podle něj stejně nikam nevedou, obvinil Ameriku, Británii a další vnější síly z podněcování nepokojů. Chámeneí je frustrovaný děda... 20 let žil ve stínu Chomejního, sám má nižší náboženské vzdělání. Nyní, když se mu povedlo odstranit starší garnituru z Chomejního dob a vytvořil si kolem sebe kroužek věrných nohsledů typu Ahmadínežáda, zneužívá svou moc, jak může. Jedno je však jisté: v očích lidí ztratil i to minimum kreditu, které ještě měl.
Obrázek je z Isfahánu (jedno z nejkrásnějších měst Íránu), Meydane Emam, je to obrovské náměstí, sami vidíte kolik tam je lidí.
Lidé nepožadují přepočítání hlasů, ale úplné anulování voleb. Podle Rezáího v některých okrscích volilo až 140% lidí a chobregán, tedy Rada dohližitelů dostala více než 600 stížností na průběh hlasování. Zatím to vypadá, že pokojné demonstrace neustanou. Policie si na pokojné demonstranty netroufne. Samozřejmě izolované incidenty a potyčky se přihodí. Oficiálně bylo potvrzeno 13 obětí, nicméně neoficiálně se mluví o cca. 30 obětech. Ve městě Orúmie (Urmia) byly napaděny koleje pro dívky, bylo zatčeno kolem 300 lidí, mladistvé do 25 let propustili rodičům na kauci, ale předtím je preventivně zmlátili. Podle svědectví otce jedenadvacetiletého chlapce mu jeho dítě vrátili se zlomenou rukou a vybitými zuby.

1 komentář:

  1. "Na úterý (zítra, 16. 6.) je hlášena generální stávka. Bude zajímavé sledovat, jestli bude dodržena. Právě dlouhé stávky napomohly konci šáha." souhlas
    zdravím

    OdpovědětVymazat