čtvrtek, prosince 10, 2009

Hámed Rúhínežád

Tento mladý muž je dalším, který se ničím zjevně neprovinil, ale má být popraven. Tento mladý člověk navíc trpí roztroušenou sklerózou.

Zde je výtah z jeho dopisu:
“Chudoba a těžkosti, kterým jsme čelili jako rodina a velké výdaje spojené s mojí léčbou mě přinutily odjet z Íránu. Nechtěl jsem zatěžovat svojí rodinu více než tím, co už museli snášet. Odjel jsem z Íránu v naději, že se dostanu do Spojených Států nebo do nějaké evropské země, ale naneštěstí jsem skončil v Iráku. Převaděči mi vzali veškeré peníze. Byl jsem ve vazbě v Arbílu 4 měsíce. Po mém propuštění jsem pracoval v restauraci den i noc, abych si vydělal nějaké peníze, ale můj zhoršující se stav a samota v exilu mě přinutily vrátit se do Íránu. Můj návrat byl úplně legální a byl v koordinaci s ministerstvem rozvědky. Po mém návratu jsem šel za úředníky rozvědky a řekl jsem jim vše o mé cestě. Poté co mě vyslechli, řekli, “neudělal jsi žádný zločin, můžeš jít zpátky na univerzitu.” Bohužel, za 10 měsíců, 4 května 2009, jsem byl uvězněn a držen ve vazbě a v procesech po povolebních nepokojích jsem byl obviněn jako obětní beránek. Nyní jako politický vězeň, vyhlasuji, že jsem nikdy nepatřil k žádné politické straně nebo skupině. Nikdy jsem neměl nic společného s volbami. Popírám, že jsem kdy měl jakékoliv styky s API (Anjoman-e Padeshahi Iran, promonarchistická organizace). Popírám veškerá obvinění, které byly proti mně vzneseny.”
Zde je petice na protest proti trestu smrti, kde jsou další informace v angličtině.

Pro "dokonalé a božské" íránské soudnictví to nic neznamená. I těžce nemocný a paralyzovaný člověk je nepřítel režimu. A vlastně je úplně jedno koho popraví, jenom aby to odradilo ty ostatní ... Po povolebních nepokojích soudili i těžce postiženého Saída Hadžariána (žádali pro něj trest smrti). Saíd Hadžarián byl důležitou osobou při odhalení tzv. řetězových vražd intelektuálů a protivládně orientovaných aktivistů během mandátu prezidenta M.Chátamího. Po pokusu o atentát na jeho osobu je na kolečkovém křesle a má těžkosti vůbec mluvit.

1 komentář: