neděle, prosince 27, 2009

Demonstrace dnes - Ašúrá

Je ještě jenom neděle ráno 11:23 středoevropského času, 13:56 v Teheránu a již na ulicích probíhají prudké střety. Vyžádaly si zatím 3 potvrzené oběti na životech. Bohužel nemám čas aktualizovat informace průběžně, večer se pokusím podat nějaké shrnutí.
Je pravděpodobné, že se tyto zprávy objeví i v hlavních médiích.

AKTUALIZACE: počet mrtvých se ustálil na minimálně 8 osobách (z toho 4 v Tabrízu) a mezi nima je i synovec Mír Hosseina Músavího, Alí Músaví (35 letý)... pochybuji, že to byla náhoda... připomíná mi to vyděračské praktiky mafie. Bojí se odstranit přímo Músavího, sáhli na jeho rodinu.. Moc smutné. Ale byla to i fatální chyba. Tento čin má symbolickou hodnotu, která se dá vyložit i teologicky: během ašúry byl zavražděn vnuk Mohamedův. Tento svátek byl vždy posvátný a ten den (a celý měsíc) zabíjet lidi je těžkým hříchem. Tímto činem si Chámeneí proti sobě poštval ještě více lidí a stvořil nové mučedníky. A v Íránu nikdo není více ctěn, než mučedníci.
Podle výpovědě jednoho lékaře, v nemocnici Nadžmie na ulici Džomhúrí (ulice republiky) ošetřili 60 těžce raněných a operovali 17 případů se střelnými poraněními. Pokud kliknete na ten link, je tam několik výmluvných videozáznamů ze dneška.
V Nadžafábádu, rodišti před týdnem zesnulého ajatolláha Montazerího, bylo vyhlášeno stanné právo.
Podrobnější zpráva v češtině.

Žádné komentáře:

Okomentovat