pondělí, prosince 07, 2009

Dnes, pondělí 7.12.2009, dějiště Írán.



Vážení přátelé, zde vidíme sestřih dnešních demonstrací (7.12.2009) v Íránu. Revoluční duch a oheň nezhasl a doufejme, že ani nezhasne. Lidé křičeli "smrt diktátorovi" a "smrt Chámeneímu" a podobně, zpívali revoluční píseň "yare dabestani" (přítel ze školy, byla zde v jednom ze starších postů). Účast byla vysoká, navzdory výhružkám blokování telefonních sítí a zpomalení internetového připojení (už od soboty). Naštěstí se upustilo od střílení do davů, protože vláda ví, že mučedníci by lidi ještě více rozlítili. Zatýkalo se jako vždy a hlavně byl všude nasazen slzotvorný plyn. Lidé rovněž mávali vlajkami jenom ze tří národních barev, tedy zelená, bílá, červená, bez znaků islámské republiky (znak Alláha uprostřed a stylizované citáty ve dvou pásech kolem bílého pruhu). Další videa jsou zde níže a další lze nalézt lehce na youtube.
Samozřejmě v českých médiích o tom všem možná vyjde malinkatý nenápadný článeček, nebo nepadne ani zmínka... jen pro zajímavost za pár minut hledání se objevil jeden stručný článek je na aktualne.cz, na idnes.cz je trochu podrobnější, na novinky.cz nic, článek bez fotografií na rozhlas.cz, na denik.cz a impuls.cz nic, dokonce ani na lidovky.cz, ceskenoviny.cz nic, na tiscali.cz rovněž nic, ale je tam zpráva o tom, že nějaké polonahé aktivistky protestovaly proti nošení kožešin na Karlově mostě v Praze:-). Neříkám, že proti utrpení zvířat se nemá bojovat, ale.. zvažte sami. Pro mě osud cca. 70 milionů lidí a přímo nebo nepřímo osud Blízkého Východu je tak trochu důležitější. Píše se o výbuchu bomb v Baghdádu a Pákistánu, takže možná by byl Írán trochu zajímavější, kdyby tam zase někoho přizabili, nebo ne?
Pro zajímavost, nositelce Nobelovy ceny za mír Šírin Ebadíové vláda tuto cenu zabavila, kdo ji nezná, je to právníčka, ex-soudkyně (protože v islámské republice žena nemůže vykonávat povolání soudce) a bojovnice za lidská práva. I když Nobelova cena za mír je občas výsměchem, když se porota špatně vyspí dá ji třeba Arafatovi nebo Obamovi, nicméně je to symbolické gesto, když vám ji zabaví.











Následující video je z univerzity ve městě Kermán:

1 komentář:

  1. Díky za zpravodajství, čtu pravidelně. Je to opravdu ostuda, jak a o čem hlavně naše média (ne)informují, stačí sledovat titulní stránky resp. titulky a nejčtenější zprávy... škoda mluvit. Takže ještě jednou díky!

    OdpovědětVymazat