neděle, prosince 13, 2009

Další demonstrace a novinky ze světa černého zlata

Oficiální íránskou televizí uveřejněný filmový záběr, na kterém údajně protestující studenti dne 7.12. zapálili fotografii Khomeiního, vyvolal velké rozhorčení. Na jedné straně rozhorčení vlády, protože urážka zesnulého imáma, zakladatele islámské republiky, je netolerovatelný zločin, a na druhé straně opozice, která se od záběrů distancovala a tvrdí, že je to provokace ze strany vlády, která má posloužit jako záminka k tvrdšímu zásahu proti ní. Jak trefně poznamenal někdo v jedné internetové diskusi, je k zaplakání země, pro kterou je roztrhání fotografie mrtvého člověka důležitější, než zabíjení a znásilňování živých lidí.
Na protest proti tomu se včera i dnes sešli studenti na několika univerzitách. Lidé nesli i portréty Chomejního aby se očistili od této obžaloby (nicméně určitě existují tisíce těch, kdo toho Chomejního zapalují alespoň v mysli, a klidně by to udělali i veřejně, kdyby situace dospěla do toho bodu). Ono v podstatě existuje několik videí, kde lidé zjevně zapalují, nebo šlapou po těchto fotkách, a často je na nich Chámeneí zobrazen vedle Chomejního, takže shoří společně. Zkuste si zadat na youtube burning Khamenei a uvidíte sami. Je to jenom záminka, nic jiného.
Zde je video z univerzity v Ghazvínu, kde křičí "Chomejní, kde jsi, nechal jsi Músavího osamotě."



Jinak se kampaň mužů v čádorech dostala na první stránky médií (jenom světových bohužel).

Zajímavou zprávou z hlediska (minimálně) regionální strategie na Blízkém východě je to, že se Irák plánuje otevřít investicím pro rozvoj těžby ropy (kontrakt získal Shell v konsorciu s indonéskou společností Petronas další získali ruský Lukoil a norský Statoil ASA) . Tato země zoufale potřebuje investice a nové technologie v těžařském průmyslu, protože jsou její technologie zastaralé a poškozené válkami s Íránem a USA a sankce rovněž rozvoji nepomohly. Írán investice potřebuje také. Co je na tom ale zajímavého je odhad, podle kterého (bohužel článek se mi povedlo najít v italštině) by Irák klidně mohl zvýšit svoji produkci trojnásobně, na 10 milionů barelů denně, v čem by se přiblížel 12,5 milionům, které produkuje Saudská Arábie, 10 milionům, které produkuje Rusko a o hodně by předběhl Írán s jeho 4,2 miliony barelů denně. Írán se tímto může stát ještě méně přitažlivým pro investice, v dohlednu jsou možná další sankce, nevyloučil se ani případný útok na jaderná zařízení, opozice obyvatel, jak se zdá, neustává, a zvýšením těžby by mohlo vyvolat snížení cen ropy a další propad příjmů a vlivu Íránské islámské republiky. Zvýšení důležitostí nyní většinově šíitského Iráku by rovněž mohlo otřást rovnováhou v OPEC-u (organizace zemí vyvážející ropu), kdyby se Irák politicky orientoval na spojenectví s Íránem, nebo mezi nimi může vzniknout rivalita o vliv. To se teprve ukáže, nicméně je to vývoj, který asi bude zajímavé sledovat.

Kromě toho se zdá, že z Íránu přes Saúdskou Arábii a s pomocí západních rozvědek uprchl důležitý jaderný fyzik Šahrám Amirí, který IAEA poskytl informace o nedávno "objeveném" jaderném zařízení u města Kommu.

Zde Vám ještě nabízím moc pěkné a vzácné záběry z demonstrací v roce 1979, těsně po příjezdu Chomejního (v únoru, hned poté, když se režim začínal utužovat), kdy na svátek žen 8. března íránské ženy a několik mužů vyšly do ulic, aby demonstrovaly za svá práva a proti povinnému šátku.



A zde je ještě video z pondělí 7.12., kde se studentům povede ukořistit videokameru a helmu vládního agenta, který je natáčí. Hesla, která skandují jsou přeložena do angličtiny. Varování: veeeeelmi hlučné, před zpuštěním si zkontrolujte intenzitu hlasitosti, nedoporučuji zpustit do sluchátek ani ve studovně akademie věd nebo podobné instituce :-)

Žádné komentáře:

Okomentovat