středa, prosince 09, 2009

V Íránu od pondělí demonstrace pokračovali i včera i dnes. Další videa.... ono je to nakonec jedno, ze kterého dne. Zde ve městě Jazd auto pronásleduje prchající demonstranty a naráží do motocyklistu, který naštěstí vyvázl, z motorky je šrot. Dívky, které to filmovaly, komentují: "Vidíš co mu proved, podívejte se, dívejte se, to je islámská republika! To je islámská republika! Chudák, podívej se co provedli s jeho motorkou, úplně se z toho třesu". Protesty se pořád více šíří do menších měst, které byly předtím klidné, Semnán, Kermán, Ghazvín. Na obrázku další "revoluční" bankovka, další jsou zde s titulky v angličtině. Nevím proč, ale libuji s v těch popsaných bankovkách. Bohužel je nemožné zmapovat jejich rozšíření protože banky je hned stahují z oběhu, ale snad alespoň několik z nich dosáhlo svého cíle.


Velice hlučné video, na kterém je vidět potyčky a slyšet Marg bar Chámeneí - smrt chámeneímu.


27. prosince pokud se nepletu, je Ašúra, velký náboženský svátek šíitského islámu, vzpomínka na mučednickou smrt imáma Alího, 10. dne měsíce Muharram, Plánují se další demonstrace.


Jinak možná by to někoho mohlo zajímat: zde je moc pěkná stránka, s rekonstrukcemi 3D, ukázka vlevo, kde si můžete udělat představu, jak mohl vypadat palác v Persepoli před cca. 2400 lety než ho v roce 330 př.Kr. vypálil Alexandr Veliký ze msty za to, že Peršané vypálili Athény během řecko-perských válek v roce 480 př. Kr. To jsou dějiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat