středa, prosince 09, 2009

V Íránu smrt kosí i když ji není vidět...

Včera bylo v Íránu rušno, jak jsme již viděli... ale boj neprobíhá jenom v ulicích, probíhá i ve věznicích. Před několika dny náhle a za nevyjasněných okolností zemřel lékař z otřesného detenčního centra Kahrízak Ramín Púrandardžání (26 let), obrázek vlevo, více v angličtině zde (jinak pod článkem je další článek s fotografií manželky Mahmúda Ahmadínežáda, pokud to někoho zajímá, a ještě jste "první dámu" Íránu nespatřili, tedy to, co z ní je vidět). Podle první verze policejního hlášení utrpěl zástavu srdce, poté byl důvod smrti změněn na sebevraždu požitím jedu (jestli to byla dobrovolná nebo asistovaná sebevražda, to si může každý domyslet). Tento lékař byl tím, kdo vykonal obhlídku těl těch, kdo Kahrizak již živí neopustili a... prostě věděl toho příliš moc. Několikrát byl vyslýchán a bylo mu vyhrožováno neznámými osobami, aby o svých poznatcích z Kahrizaku moc nemluvil. Se svými zážitky se podělil prý v malém okruhu přátel a svěřil se jim, že má obavy o svou bezpečnost.

Dalším mladým člověkem, který nepřežil svůj boj s rakovinou mysli zvanou islámská republika byl Ehsán Fattahián, mladý muž kurdského původu, který byl souzen za své
údajné aktivity v osvobozeneckém hnutí Kurdů. Byl oběšen 11.11.2009 a bylo mu 27 let. Další odsouzenci z kurdské menšiny v Íránu jsou Farzad Kamangar (32 letý učitel), Zeynab Džalalian (27 letá mladá žena), Šírkú (Bahmán) Moarefí, (více anglicky zde). Jejich zločinem je tzv. "nepřátelství vůči Bohu" a podobné formule, za členství v blíže nespecifikované zakázané kurdské organizaci a podle úřadů by měli stát za ozbrojenými útoky proti íránským veřejným činitelům, co se zatím nějak nepovedlo dokázat. Ve vězení byli kromě toho v posledních týdnech umučeni dva kurdští muži, Ahmad Mohammadi a Amir Abdullanežád a dohromady přibližně dalších 10-12 osob z kurdské menšiny čeká na popravu: Mohammad Sadiq Kabúdvand, zakladatel Organizace za lidská práva Kurdistánu (v r. 2005), další jsou Habibolláh Latifi (26 let), Anvar Rostamí, Ramezán Ahmad, Farhad Čáleš, Fasíh Jásamíní, Arsalán Evlijají, Anvar Hossein Panáhí, Rostám Arkija a Ali Hejdariján.
K trestu smrti byl odsouzen i Mohammad Rezá Alí Zamání, za svou účast v povolebních protestech a své údajné členství v promonarchistické organizaci.
Trest smrti byl potvrzen i pro teprve dvacetiletého Mohammada Rezu Hadádího (to dítě vlevo), který se ve věku 15 let přiznal ke vraždě ale během šetření svou výpověď stáhl. Další maloletí jsou Safar Angútí, Amir Amirollahí, Abbás Hosseiní, nebo Bahmán Sulejmán. A našli by se i další... tato stránka se až příliš černá jmény...


... to mi připomělo jednu moji oblíbenou píseň od Siávaše Ghomejšího (populární zpěvák v exilu)...
"Teď jsem zde zůstal já a tento list papíru ...
který se černá Tvým jménem...
vše co jsem měl v životě...
jsem položil k Tvým nohám...
moje oči se rozhlížejí z otevřeného okna ....
a mé srdce křičí Tvé jméno...
otevřu křídla oken dokořán
a v mysli letím s Tebou..."
Siavash Ghomeyshi .mp3


Found at bee mp3 search engine

Žádné komentáře:

Okomentovat