úterý, prosince 15, 2009

Vláda se stěhuje do pouště?

Právě mě zaujala jedna velice zvláštní zpráva.
Vláda zase po letech (1985 a 1999) uvažuje o tom, že by se hlavní město přesídlilo z Teheránu do jiného města. Do úvahy prý připadá Semnán a Šahrúd. Semnán je na východ od Teheránu a má kolem 120 000 obyvatel, Šahrúd ještě dál a je obdobně veliké. Odhaduju, že do Semnánu trvá cesta autem z Teheránu minimálně 2-2.5 hodiny, do Šahrúdu dvakrát tolik. Celkově je to celkem zajímavá zpráva, hlavně v současné situaci. Nevím, jestli Vás napadlo to co mě... že se vláda již ve 12 milionovém městě plném "nepřátel" necítí bezpečně a chce se opevnit někde daleko, kde by neslyšela hlasy protestujících. Chápu, že Teherán je obrovský, přelidněný, plný smogu atd. Ale jinak, kdyby to mělo být z jiných důvodů, připadá mit to trochu praštěné, na íránské poměry to jsou vesničky uprostřed ničeho, nemají pořádné letiště, co se týče infrastruktury, tak leží alespoň na dálnici, ale kolem je v podstatě všude poušť... třeba na české poměry: představte si co by znamenalo přeložit hlavní město z Prahy třeba do... Kutné Hory, nebo do Českých Budějovic, nebo do Tábora... a to bez urážky. Jsou to skutečně krásná města, ale bylo by to nezvládnutelné bez obrovské výstavby a jejich kouzlo by tím utrpělo. Hlavní město má nejenom sloužit jako sídlo vlády, ale i jako místo, kde se přijímají delegace ze zahraničí... které se tedy asi budou přepravovat z Teheránu nebo z Mašhadu vládními speciály... které... občas spadnou... když někdo, pardon, bůh chce, aby spadli... nebo případně vlakem.. nebo autobusem.. nebo taxíkem. Ne, promiňte, ale na velbloudech se v Íránu již nevozí. Jsou tam třeba vyhovující hotely, kde delegace ubytují? Tato města osobně neznám, ale předpokládám, že asi ne ... Nyní mě napadá, že tam stejně nikdo moc nejezdí, jenom Ahmadínežád se furt někam cpe. Co mě ještě napadá je to, že u Semnánu je odpalovací základna - vesmírné středisko, odkud Írán před více než rokem, a ne moc úspěšně, zkoušel vypálit raketu, která by mohla vypustit na dráhu satelit "Omid"(= naděje). Více o projektu zde. Je to rovněž raketová testovací střelnice pro vojenské účely. A na tomto místě se už měsíce usilovně staví a staví a staví. Viz velice čerstvé (27. listopadu 2009) satelitní snímky zde.
Vida vida.. Třetina rozpočtu země jde na špehovací systémy a živení parazitické armády 5 druhů bezpečnostních složek proti vlastním obyvatelům (včetně žoldáků z Libanonu a jiných zemí), druhá třetina na rakety a atomový program a ten zbytek končí v černých dírách pod turbany...
A ještě je zde dnešní zpráva (anglicky, české rezumé z článku ke konci sloupce, zde celý článek slovensky) o tom, že Írán údajně už před delší dobou testoval neutrónový inicitátor s použitím deuteridu uránu, který podle expertů nemá žádné jiné civilní ani vojenské využití kromě zpuštění exploze atomové bomby toho typu, kterou má i sousední Pákistán, a od kterého velkou část technologií právě Írán získal.
No, si mi vrtá v hlavě příliš moc divných dotazů... dobré zprávy to bohužel nejsou... doufám, že to vše neskončí velice špatně... asi půjdu konečně spát, jinak už vůbec neusnu.


Pozn. pro ty, kdo mě neznají, nejsem zastáncem vojenské intervence v Íránu. Mám tam totiž rodinu.

Žádné komentáře:

Okomentovat