úterý, listopadu 21, 2006

Pořád hroznější zprávy...

Hnusná, sprostá, fanatická, ohavná vražda.

Přes Islám Info: Íránský student univerzity hovořící na autobusové zastávce se svojí ženou byl zavražděn dalším studentem, kterého rozčílila veřejná konverzace mezi opačnými pohlavími, oznámila studentská tisková agentura ISNA. Towhid Ghafarzadeh Nadi byl zabit v severovýchodním městě Sabzevar a jeho smrt vyvolala protestní pochod studentů. “Vrah se páru zeptal na jejich vztah, což vedlo k násilné rvačce, při které bodl vrah svojí oběť nožem”, oznámila Kancelář pro upevňování jednoty, reformistická studentská skupina. Muž později řekl policii, že “musel jednat, protože pohled na to, jak spolu na veřejnosti mluví mladý muž s mladou ženou, zranilo jeho náboženské cítění”, říká zpráva. Reza Monajati, ředitel bezpečnosti na univerzitě v Sabzevaru, popřel internetové zprávy, že vrah byl členem Basidžů, státem financované ultrakonzervativní mládežnické milice.

... předpokládám, že ta bestie dostane ještě i pochvalu... za udržování islámských "ctností"... umím si představit jak tato rvačka probíhala. Íránští muži jsou velice citliví, jestli někdo urazí jejich matku, sestru, manželku. Je možné, že ten útočník použil neslušná slova na adresu jeho paní.

Guardian přinesl reportáž podle které náboženští fundamentalisté chtějí zavést oddělené třídy na univerzitách podle pohlaví.

Kromě toho Írán zopakoval svoje starší vyjádření, podle něhož chce vyrábět obohacený urán v 60 000 odstředivkách.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád dnes prohlásil, že jeho země plánuje uvést v budoucnu do provozu 60.000 odstředivek pro získávání obohaceného uranu, který je použitelný k produkci atomové energie, ale také k výrobě jaderné bomby. Světové agentury původně s odvoláním na íránskou agenturu ISNA psaly, že prezident hovořil o 100.000 odstředivkách. ISNA ale později svůj mylný údaj opravila. “Máme v úmyslu instalovat 60.000 centrifug. S boží vůlí bude Írán příští rok schopen zajišťovat vlastními silami své potřeby jaderného paliva,” uvedl Ahmadínežád. Íránský rok začíná v březnu. V roce 2007 hodlá Írán zahájit činnost své první nukleární elektrárny. Západ má obavy z jaderného programu Teheránu, který podle něj usiluje o výrobu atomové zbraně. Írán toto obvinění odmítá a tvrdí, že jeho nukleární program má výhradně mírové účely. V současné době v Íránu fungují pouze dva řetězce 164 odstředivek, dalším krokem je podle Teheránu instalace 3000 centrifug. V těch by bylo možné vyrobit dostatek materiálu pro nejméně jednu jadernou hlavici ročně, píše Reuters. Ahmadínežád ve svém dnešním projevu rovněž podotkl, že Izrael není s to v současné době zaútočit na íránská jaderná zařízení. “V současné době nemůže sionistický režim napadnout Írán, protože čelí řadě svých problémů,” řekl íránský prezident. Někteří izraelští představitelé nevyloučili v posledních dnech vojenské útoky s cílem íránský nukleární program zastavit, Ahmadínežád ale jejich výroky dnes označil za pouhou součást psychologické války.

Tu válku jste začali vy před 28 lety, Ahmadíndžiháde, tak se nediv, jestli jednou dojde trpělivost.
Chcete postavit 60 000 odstředivek ze světových petrodolarů, ale nejste schopni ani zaplatit zaměstnance továren nebo veřejné správy. Kromě toho ještě chce urychlit výstavbu těžkovodního reaktoru v Araku, i bez dohledu MAAE. K čemu je Íránu těžkovodní reaktor? Lehkovodní nevyrábí dost proudu?
Ale nukleárního Íránu se už bojí i jeho sousedé. Protože vědí co je zač.

Al-Džazíra nám položila básnickou otázku, co dělají 4 americké letadlové lodě v Perském zálivu. Podle izraelského Haaretzu Bush řekl, že by "pochopil, jestli by se Izrael odhodlal na nějakou vojenskou akci proti Íránu". Kromě toho se USA snaží "vyhandlovat" spoluprácí Ruska na sankcích proti Íránu a Severní Koreji výměnou za členství ve WTO (světové obchodní organizaci)
Írán také zvolal summit představitelů Iráku a Sýrie, kteří by měli rokovat o "stabilizaci na Blízkém východě"... haha. To může mít jenom jedno vyústění: "bude mír v Iráku, jestli budete dělat to, co chceme my." (... a přestaneme posílat šíitské bojůvky aby vás dále zabíjeli). Kromě toho se pořád sbližuje s velice humánním režimem Severní Koreje a Somálskem, kde chtěl zbraně vyměnit za uran a bojovníky.

Telegraph nám přináší zprávu, která pro mne vůbec není nová: Možná nejfundamentalističtější klerik Iránu, Taghi Mesbah Yazdi, (jehož detailní ideologický profil je zde) je horkým kandidátem na dalšího nejvyššího vůdce Íránu... kdoví, buď opiomana Chameneího donutí abdikovat, nebo ho prostě... otráví nebo tak... dalo by se to čekat. Ten to ale už tuší, protože proti Yazdímu podpořil Rafsandžáního (opoziční, umírněný) v kandidatuře do Madžlis Chobregánu (Assembly of Experts), hlavné rady kleriků, kteří kontrolují činnost nejvyššího vůdce a můžou ho i vyměnit.

A konečně alelspoň jedna dobrá zpráva denně: FARSÍ (PERŠTINA) se stala jedním z 10 nejpoužívanějších jazyků na internetu a blogování (hodně bloggerů jsou ženy) zůstává jedinou možností svobodného projevu. Na celém internetu existuje několik desítek tisíc blogů v perštině, i když ne všechny jsou politické... v íránu i rozebírání sociálních otázek a problémů mládeže a dospívajících je tabu, protože samozřejmě Korán poskytuje odpověď na všechny problémy, ne? ... O tom, že je to pořád nebezpečné, svědčí i případ Kianúše Sandžarího, bloggera, který je momentálně mučen ve vězení.

Na Islám Info vyšly 2 zajímavá vyhlášení bývalých muslimů, Wafy Sultan a Dr. Tawfika Hamida.

2 komentáře:

  1. Zdravím!

    Ještě se chci zeptat na jednu věc. Kdesi jsem četl, že Chameneí fatwou zakázal výrobu, hromadění a použití nukleárních zbraní. Víš o tom něco?

    הלט

    OdpovědětVymazat
  2. Ano, po nástupu revoluce to řekl, ale nemyslím si, že to myslel vážně, asi je to běžná taqqiya (postup záměrného zastírání skutečných cílů). Je možné, že se vývoj na jistý čas pozastavil (byla válka s Irákem 1980-88 a nebyly peníze), na druhou stranu ale vycházejí na povrch tajné snahy íránu získat technologie výroby bomb od Pákistánu nebo odjinud a posledně se objevil prý Chomejního dopis z konce války a jeho života (umřel 89) kde říkal, že k vítězství ve válce s Irákem bude Írán potřebovat jaderné zbraně. Ostatně, k realizaci jeho myšlenky světové islámské revoluce jsou taky asi tím nejlepším nástrojem.
    Link k článku je zde (článek je ještě na hlavní stránce): http://svobodaproiran.blogspot.com/
    2006/10/nov-zveejnn-dopis-ajatollha
    -chomejnho.html

    OdpovědětVymazat