čtvrtek, listopadu 16, 2006

Válka je na spadnutí... alespoň podle íránského tisku:

Íránské noviny Keyhán a Resalát vyzvaly muslimy celého světa, aby se připravili na 'velkou válku' k zničení Izraele. Noviny publikovaly editoriály, přeložené z perštiny překladatelskou službou organizace MEMRI (Middle East Media Research Institute), k příležitosti dne 'Quds' (Jeruzaléma) 20. října, co je íránský 'svátek', za "osvobození" Jeruzaléma a válku proti Izraeli.
"Hizballáh zničil nejméně polovinu Izraele v libanonské válce... Jsme na půlcestě (k jeho zničení)," hlásal editoriál v konzervativních novinách Keyhan. "Bylo dokázáno, že pomocít ofenzivní operace, která nemusí odpovídat Izraelským operacím, je možné zneškodnit sionistické loďstvo," říká článek.

'Velká válka není daleko'

Pokračoval: "Jenom v jedné 33-denní válce bylo zničeno více než 50 % Izraele, a naděje zastánců přežití režimu byla zlomena, je pravděpodobné, že v další bitvě padne i jeho druhá polovina."
"Toho dne... Jordánsko nebude schopno zabránit jordánským islamistům v operacích podél dlouhé jordánsko-palestinské hranice, a miliony egyptských islamistů nenechají v klidu sinajsko-izraelskou hranici, a syrské Golanské Výšiny nezůstanou (pouhým) divákem bitvy. Ten den není daleko."

Noviny Resalat také rozezvučely válečné bubny editoriálem s názvem "Přípravy na Velkou Válku."
"Před námi je velká válka, (a vypukne) možná zítra, nebo za několik dnů, nebo za pár měsíců, nebo i za pár let... Izrael musí padnout," řekly.
Dodaly: "Poprvé za 60 let jeho hanebného života, sionistický režim - miláček Západu na Blízkém Východě - ochutnal chuť porážky a občané tohto režimu se zatřásli pod hrozbou raket Hizballáhu… Národ muslimů se musí připravit na velkou válku, aby úplně vymazal sionistický režim a odstranil tento "nádor". Jako řekl Imám (Ajatolláh) Chomejní: 'Izrael musí padnout.'"

Je úplně k smíchu jak íránská média lžou. 50% Izraele určitě nebylo zničeno, a ani 50% Libanonu, jak se to Hizbalandu některým médiím povedlo namluvit. Tyto plátky, hlavně Keyhán lidem předkládají bohapusté goebbelsovské lži, jako například, že 2 unešení izraelští vojáci byli špióni zadrženi na Libanonském území, nebo že bombové atentáty v Iráku provádějí Britové...

6 komentářů:

  1. Mohu se zeptat na Tvůj názor na jednu věc?

    Jak si podle Tebe může rozumět Ahmadínežád s pány z al-Kaidy? Jaké tam jsou společné jmenovatele?

    Dík, zdravím!

    הלט

    OdpovědětVymazat
  2. Mmmh, to je zajímavý problém.. na první pohled to vypadá, že šíitský Írán aspirující na pozici regionální velmoci a sunnitská al-Kaida si nemají moc co říct... nebo jsou dokonce rivalové na scéně. Ale praxe ukázala, že vztahy Íránu se sunnitským Hamasem nebo (zatím) převážně sunnitskou Sýrií jsou bezproblémové. Z toho by mohlo vyplývat, že tady jdou sektářské rozbroje stranou (a jsou využívány jenom tam, kde se jim hodí - v Iráku). Společným jmenovatelem je tedy podle mne společný nepřítel: Izrael, USA a Západ obecně. Al-kaida má dobře organizované buňky po celém světě, podobně jako Hizballáh a to se íránu/Ahmadíndžihádovi může hodit třeba v otázce zásobování různým svinstvem nebo v případě naplnění jeho snu o globální válce. Bin Ládin se stává mýtickou figurou mezi muslimy i na západě a střídají se zprávy o jeho smrti a zmrtvýchvstání (pomalu je mýtičtější než imám Mehdí), a musí se skrývat (jestli ještě žije) takže práci za něj musí převzít jiní. Proto je možné, že se do ní Írán snaží nasadit nějaké své lidi, kteří by více zastupovali jeho zájmy (jak to dělají ostatně všude: nasadí své lidi, tam kde je potřebují: Irák, Libanon nebo i Turecko... a co tak MAAE...?). nevím, možná se pletu, ale logicky mi to zní celkem pravděpodobné...

    OdpovědětVymazat
  3. Právě. Ti dva by každý sám sebe měli pokládat za ší´itské a sunnitské špičky, také by mohlo platit, že odpadlík je horší prostého nevěřícího.

    Kdyby tyto předpoklady byly naplněny, bin Ládin a Ahmadínežád by neměli být schopni si povídat.

    Jenže se říká, že si povídají. :o)

    Vrtá mi to prostě hlavou. A o něco víc než to, jak se může Ahmadínežád objímat s Chávezem.

    Měli křesťané druhdy a ne tak dávno problém s "teologií osvobození", kočkopsem atheistického-theismu, marxisticko-křesťanské víry. Zasnoubení Ahmadínežáda s Chávezem by mohlo znamenat novou osvobozovací šílenost: Marxe s Alláhem v náručí.

    :o)

    Měj se, הלט

    OdpovědětVymazat
  4. Je velice zajímavé sledovat jak si marxistická strana Íránu "Tudeh" rozuměla s áchundy (mulláhy) a jak spolupracovali na svržení Šáha. Protože měli PŘECHODNĚ stejný cíl. Pak když Chomejní zvítězil, tak se s nima vypořádal. Například už teď se vlády sunnitských zemí kolem Íránu bojí jeho rostoucího vlivu a zároveň se Ahmadíndžihád stává lidovým hrdinou mezi obyvateli v jeho odporu proti Americe. Co z toho vyplývá: hlavně že islám je čistě mocenská záležitost a sektářské rozbroje jsou využívány jenom na nabytí moci pomocí šíření strachu a zabíjení protivníků, jako v íráku nebo libanonu: když jde o společného nepřítele, spojí se i zdálnivě nepřátelské sekty, ale pak je možné předpokládat, že po případném vítězství by začal boj o moc mezi nima. Ale důležitá je příslušnost k islámu. Jakýkoliv islám je lepší než křestanství nebo zidovství. I proto třeba v Sýrii klidně probíhají konverze sunnitů k šíi, myslí si že lid se stejně dá ovládnout aby se přizpůsobil tomu co chce vláda. Sekty je lehké vymýtit, je to méně podstatné než společný boj o moc... já to vidím tak, možná nemám pravdu.

    OdpovědětVymazat
  5. Zdravím a děkuji za reakci.

    Je-li islám čistě mocenská záležitost, jak říkáš, znamená to, že Achmahdíneřád v hloubi duše není muslim, který chce XII. imámovi odemknout branku, nýbrž jen obyčejný mocichtivý despota?

    Je nemožné vědět, co cítí Achmahdíneřád v hloubi duše, ale je to vposledku to, čím se on sám řídí.

    Co si myslíš Ty, na co spíš soudíš z toho, co víš?

    Díky, הלט

    OdpovědětVymazat
  6. No... islám byl Mohamedem vytvoren jako mocenská zálezitost, ale někteří tomu i skutecně věří.. Ahmadíndžihád sleduje učení Imáma Chomejního o exportaci revoluce, právě to překládám, bude mi to pár dnů trvat, ale je to extrémně zajímavé a velice aktuální, jestli chceme pochopit co má Mahmůd v hlavě a v politickém programu, když jeho výroky čteme v tom klíči, je všechno jasné...

    OdpovědětVymazat