středa, listopadu 15, 2006

Experti našli v Íránu utajené plutonium

(via Islám info.cz) Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE) našla v jednom nejmenovaném íránském jaderném zařízení plutonium a stopy obohaceného uranu. V zápětí zástupci této organizace požádali vrcholné představitele země o vysvětlení.

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád v úterý prohlásil, že jeho země brzy oslaví završení svého atomového programu zaměřeného na produkci jaderného paliva. …
Experti MAAE nyní připravují zprávu pro schůzku 35 členů agentury, která se bude konat příští týden. MAAE dnes poskytla připravovanou zprávu světovým tiskovým agenturám. Podle AP odborníci chtějí, aby Írán vysvětlil nález plutonia a stop obohaceného uranu v jednom z provozů. Viní také Teherán, že s MAAE nespolupracuje dostatečně při objasňování těch aspektů jaderného programu, které vzbuzují podezření.

Čtyřstránková zpráva konstatuje, že Írán pokračuje v obohacování uranu, a to i přes nesouhlas Rady bezpečnosti OSN. Odborníci upozornili, že MAAE nebude moci potvrdit mírový účel íránského jaderného programu, jestliže Íránci lépe nezpřístupní provozy a nebudou lépe spolupracovat.

Ahmadínežád v úterý prohlásil, že Íránu se podařilo zvládnout celý cyklus výroby jaderného paliva. “Díky moudrosti a odolnosti lidu je v úterý naše postavení stabilizované. Vkládám velké naděje do toho, že budeme schopni uspořádat velké oslavy nuklearizace Íránu již letos,” řekl Ahmadínežád novinářům. Íránský kalendářní rok končí 20. března.
Celá zpráva …, ve které mimo jiné najdete perly jako “Nemyslím, že jde o úpravu chování USA. Společný postoj světa spočívá v tom, že je zapotřebí, aby Írán začal hrát konstruktivní roli v regionu, nevměšoval se do Iráku a zastavil aktivity kolem obohacování (uranu),” řekl zástupce Bílého domu Gordon Johndroe. Zároveň dodal, že stejný názor sdílejí nejvyšší představitelé Británie a Iráku.” - čili prohlášení rezignace. Celá zpráva MAAE je zde (pdf).

Za zaznamenání také stojí, že plánovaných 60 000 odstředivek by vyrobilo měsíčně 20 kg vysoce obohaceného uranu vhodného k výrobě atomových bomb. K tomu je nutno ještě připočítat produční kapacitu budovaného těžkovodního reaktoru, který je schopen také produkovat významné množství vysoce kvalitního plutonia.

Žádné komentáře:

Okomentovat