sobota, září 30, 2006

Profil jednoho z nejradikálnějších kleriků v Íránu

... možná budoucího nejvyššího vůdce... kdoví...
Ano, řeč je o Ajatolláhu Mesbah Yazdím a tímto malým náhledem pod jeho turban chci přiblížit názory a ideologii člověka, který tuto zemi možná za několik měsíců nebo let bude řídit (jestli se toho všichni dožijeme) a momentálně je poradcem a duchovním vůdcem prezidenta Ahmadíndžiháda, takže tuto ubohou zemi už jistým způsobem ovlivňuje.
Ajatolláh Muhammad Taqi Mesbah Yazdi, řečený "Krokodýl" (temsáh, podle jedné karikatury novináře Nikahanga Kowsara, na které krokodýl škrtí novináře ocasem), je 72 letý klerik a vedoucí prestižního náboženského semináře ve svatém městě Qom. Ani nemusím vysvětlovat, že tuto přezdívku dostal kvůli svým ultraradikálním názorům. Mezi reformisty mu říkali "teoretik násilí". Proč? Tak na ilustraci několi výroků (jsou z článků, které celkem stojí za to přečíst):
"Jestli někdo urazí svátosti Islámu, Islám povoluje prolít jeho krev a není k tomu potřeba žádných soudů"
"Jestli někdo předstoupí s novou interpretací Islámu, zacpěte mu hubu"
"Jestli se věci vymknou spod kontroly vlády a Islám je ohrožen, není jiné cesty než použít násilí." (řekl po brutálním zákroku policie na studentských kolejích v r. 1999 poté co studenti protestovali proti omezení svobody tisku)
"Jestli obrana muslimů a muslimské komunity závisí jenom na mučednických operacích (sebevražedných útocích), je to nejenom povoleno, je to povinností."
(na téma útoků sebevražedních teroristů na izraelské civilisty)
Mesbah Yazdi je také zástancem tvrdého postoje ve věci nukleární krize. Loni chválil íránské vyjednavače za to, že "přinutili protivníky islámské republiky stáhnout se z jejich pozic". Jeho žáci (třeba Mohsen Garavian) také schvalují použití nukleárních zbraní proti nepřátelům islámu.
V domácí politice zastává stranu železné ruky, trestů smrti a veřejného bičování za jakoukoli neposlušnost vůči režimu (jakákoliv kritika režimu je podle něj kritika islámu a Boha, takže si zasluhuje tvrdý trest). Byl obviněn z toho, že žehnal vyslancům, kteří měli za úkol zavraždit opoziční aktivisty v zahraničí v 90. letech.
Někteří jeho žáci zastávají ještě extrémnější názory (jestli je to ještě vůbec možné), například něco ve smyslu ´jakékoliv individuální myšlení znamená vzepření se boží vůli´ (bohužel se mi nepovedlo najít doslovní citát, budu to ještě zkoušet).
A ještě na závěr, tento milý, tolerantní a mírumilovný člověk je (společně s prezidentem) jedním z hlavních členů apokalyptické šíitské sekty Hodžatie (Hojjatieh), o které už padlo několik zmínek na těchto stránkách. Je to sekta, která věří v druhý příchod transcendentálního 12. imáma Mahdího, který by měl nastat v rámci několika let, a který by měl znamenat vítěznou bitvu islámu nad nevěřícími v otřesné a krvavé válce...

Žádné komentáře:

Okomentovat